satt-ostergotland-i-rorelse

Visionärer och främjare

I de flesta verksamheter finns det personer som brinner lite extra för det de gör och som i sina roller inspirerar andra. Vi har valt att samla dem under rubriken Visionärer och främjare. Hör gärna av dig till oss om du vill tipsa om en sådan person!

Visionärer och främjare

 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, ...
 • De vill att fler ska upptäcka kraften i bordtennis

  Alexander Öhgren hittade till pingissporten via habiliteringen i Region Östergötland när han var i 10-årsåldern. Nu vill han hjälpa fler till idrotten, genom projektet Ping Pong Power – para.
  – Om vi så bara får in en ny person i föreningslivet så har vi lyckat...
 • Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

  Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen.
  – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa...
 • Variation i arbetet motverkar ohälsa

  Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke.
  – Nyckelordet är var...
 • Hans jobbar för jämställd idrott för alla

  Idrottens språk kan alla förstå. Det stämmer, på många sätt. Men vad är det egentligen som sägs? Den som lyssnar med inkluderings- och jämställdhetsöron kan ofta höra att även om alla förstår, så kan jargongen, språket och de oskrivna reglerna lämna allt för m...
 • Strategen som bubblar av gröna idéer

  Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till e...
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsfö...
 • Engagemang gör gott för kropp och själ

  Träning och rörelse är viktigt för hälsan, såväl fysiskt som mentalt. Men det finns anledning att slå ett slag för andra aktiviteter också. Engagemang till exempel.
  – För mig har det alltid varit viktigt att engagera mig, både inom yrket och privat, säger Ditte...
 • Pia vill skapa aktiva sjukskrivningar

  – Vi måste se riskerna med sjukskrivningar på ett nytt sätt. Läkare behöver utbildas i ett mer hälsofrämjande synsätt, så att den som blir sjukskriven inte riskerar att försämras. Att bli sjukskriven innebär för många isolering och inaktivitet, och kan snarare...
 • Kristofer forskar på hur hjärtat påverkas av fysisk aktivitet

  Kristofer är något så ovanligt som en fysioterapeut som även är läkare och dessutom docent. Hans brinnande intresse för fysisk aktivitet har lett honom hela vägen in i forskningen av hjärtats innersta rum, bokstavligt talat. Dessutom är han engagerad i Friskis...
 • Sandra Viktor är Linköpings första mobility manager

  Vad krävs för att göra en stad hållbar? Vilka aktiviteter och förändringar behövs för att staden ska bli resurseffektiv och samtidigt attraktiv? Det är sådant som Sandra Viktor, Östergötlands första mobility manager, arbetar med.
 • Bollihop – fotboll och futsal för tjejer på ett nytt sätt

  Sahar Khalili från KFUM Linköping och Ella Karlsson från BK Tinnis driver sedan 2016 Bollihop Linköping tillsammans. Bollihop är en satsning på inkluderande fotboll och futsal enbart för tjejer, med målet att modernisera föreningslivet.
 • Inför The Active day: Träna dig till lycka i ett psykologiskt gym

  Föreställ dig ett psykologiskt gym med 500 olika övningar som hjälper dig att bli lyckligare. Det ska Oskar Henrikson, grundare av Psykologifabriken, inte bara prata om i sitt föredrag på Active Day, utan också låta åhörarna testa.
 • Folktandvården ska bli förebilder för ett rörligt arbetsliv

  Alla behöver någon som går före – som gör det där lilla extra som gör skillnad. Marie Nyberg vill att Folktandvårdens friskvårdsarbete ska bli en förebild för andra arbetsgivare! Att våra medarbetare inte bara ska orka att jobba – utan också orka livet!
 • Johan Olsson vill att föreningarna tar plats i samhällsbygget

  – Vi måste bygga föreningar som visar att idrott handlar om någonting större än bara springa eller åka skidor så fort som möjligt. Det handlar om någonting mycket viktigare. Jag tror att det är viktigt att idrotten också ser sin roll som ett socialt forum. För...
 • Ge aldrig upp! Inspirerande bok om hur Torvalds målmedvetna träning gav honom livet tillbaka

  Att bli drabbad av stroke innebär att man får ett annorlunda livsinnehåll, men det har också många ljuspunkter. Direkt efter en stroke startar ett nytt sätt att leva, som kommer att prägla resten av livet för många av oss.
 • Mats forskar om fysisk aktivitet kopplat till kvinnors kroppar

   – Det finns så mycket vi fortfarande upptäcker om fysisk aktivitet och hur det kan påverka kroppen på olika sätt. Det är fascinerande och kommer nog påverka både vilka råd vi ger och vilka behandlingar vi rekommenderar i framtiden. Det säger Mats Hammar, över...
 • Hållbara företag presterar bättre

  Få branscher idag sätter vinstmaximering som enda mål. Medvetna konsumenter kräver medvetna företag, och det märks. Att ha anställda som mår bra och håller sig friska är avgörande för företagens framtid.
 • Christer Kustvik blev symptomfri med ändrad kost och fysisk aktivitet

  – Jag är medveten om att det jag varit med om inte gäller för alla med liknande sjukdomar, men jag vill ändå berätta hur det har fungerat för mig. Förhoppningsvis kan det inspirera fler att i alla fall prova att börja träna och se vad som händer!
 • Kristin brinner för idrott för alla

  – Ju längre jag jobbar med att utveckla idrotten, ju mer inser jag att den känsla av sammanhang och gemenskap som föreningslivet innebär fyller en hälsosam funktion. Många håller igång just för att de får vara tillsammans med andra!
 • Lotta bytte bana- leder skolprojekt för barns rörelse

  Lotta Haraldsson har sett så många barn som kommer med smärta och rörelserelaterade besvär till sjukgymnasten.
 • Katarina ser till att träningen blir av­­ – där du bor

  Katarina Åsberg är folkhälsovetaren med ett förflutet inom träningsbranschen, som har förverkligat sin idé om att erbjuda personlig träning i grupp, på en plats nära där du är – jobbar eller bor.
 • Andreas vill göra idrotten mer jämställd

  – Som ung drömde jag om att bli idrottslärare, så jag kunde engagera barn och ungdomar att idrotta och testa nya sporter. Allt jag gör i mitt jobb utgår fortfarande från samma drivkraft; att behålla så många som möjligt så länge som möjligt inom idrotten, säge...
 • Martin Drotz skapade Nocout — en av de första digitala idrottsklubbarna

  Visionen med Nocout var att skapa en ny typ av idrottsförening, som fokuserade på träning och nätverkande. Målet var att skapa det mest kända lokala varumärket för träning i Linköping.
 • Fullsatt när Anders ”Hjärnstark” Hansen föreläste för vårdpersonal

  – Det är vår tids största miss att vi associerar fysisk aktivitet med idrottsprestation och inte förstår vilken potential rörelse har. Tänk om det hade varit en tablett, då hade alla velat ha den!