satt-ostergotland-i-rorelse

Folktandvården ska bli förebilder för ett rörligt arbetsliv

Alla behöver någon som går före – som gör det där lilla extra som gör skillnad. Marie Nyberg vill att Folktandvårdens friskvårdsarbete ska bli en förebild för andra arbetsgivare! Att våra medarbetare inte bara ska orka att jobba – utan också orka livet!

Marie Nyberg är vårdenhetschef på Folktandvården i Östergötland, och en av dem som 2017 drog drog igång Sätt Folktandvården i rörelse. De har redan från början satsat på att ha friskvårdsinspiratörer på varje enhet, och har nu cirka 35 inspiratörer på sina 40 enheter. Inspiratörerna träffas ett par gånger om året för att lära sig nya saker och utbyta erfarenheter med varandra att ta med sig hem till sina avdelningar.

– Genom att bygga upp den här interna organisationen vill vi skapa en kultur där det hela tiden föds nya tankar och idéer utifrån fysisk aktivitet och hälsa. Vi vill att våra medarbetare ska få lust att träna, och börja fundera på vad de gör för att må bra – både på jobbet och när de är lediga, säger Marie.

Med Sätt Folktandvården i rörelse har många som kanske inte tränar annars, hakat på. Marie började själv träna med hjälp av sin lillebror som gav henne Klassikern i present. De tränade ihop och körde Vätternrundan, Vansbrosimmet och Vasaloppet tillsammans.

– Det var något jag hade velat göra men aldrig tagit mig för. Tack vare stödet jag fick så kom jag igång och kunde anta utmaningen. Alla behöver någon som pushar en att göra något extra, insåg jag.

Folktandvårdens medarbetare, precis som övriga vårdens, utsätts för mycket påfrestningar under arbetsdagen. Det är ett arbete som sliter på nacke och axlar, och en hel del stress. Då kan fysisk aktivitet kännas överflödig eller oöverstiglig, men forskning visar tvärtom att det är just för den gruppen som träning är extra verksamt.

– Att förstå hur träning hänger ihop med mitt övriga mående och hur det faktiskt sänker stressen är något som vi pratat om i samband med att vi kollar på Anders Hansens föreläsningar.

Statistik visar att andelen som plockar ut sin friskvårdspeng inom Folktandvården har ökat från 55% 2015 till 62% 2018. En viktig framgångsfaktor är att peka på hälsovinster och samtidigt ha roligt, konstaterar Marie. Under 2020 kommer de att satsa på klinikdagar med hälsotema, bjuda in medarbetare att testa nya träningsformer och värva fler friskvårdsinspiratörer.

– Jag tror verkligen på det personliga mötet med någon som genuint vill få med sig fler på olika aktiviteter. Jag önskar varje medarbetare att få del av den där extra energin som jag själv upplevt av att träna regelbundet, säger Marie.

Kort om Sätt Folktandvården i rörelse

Startade januari 2018. Vi startade detta som ett led i ”Sätt Östergötland i rörelse” konceptet. 

  • Arbetet bygger på tre delar; friskvårdsinspiratörer, gemensamma aktiviteter, och ökad kunskap om fysisk aktivitet.
  • I dagsläget finns 35 friskvårdsinspiratörer på de 40 klinikerna inom Folktandvården.
  • Flera lag i Blodomloppet och Vårruset i Norrköping som gemensamma aktiviteter.
  • Två årliga träffar för alla inspiratörer, i syfte att öka kunskapen och utbyta erfarenheter.
  • Andelen som plockar ut sin friskvårdspeng inom Folktandvården har ökat från 55% 2015 till 62% 2018.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Om Marie Nyberg

Porträttbild Marie Nyberg

Ålder: 51
Aktuell med: Leder Sätt folktandvården i rörelse
Favoritsport: Allätare, men cykel, löpning, yoga & styrketräning ligger närmast hjärtat.
Favoritpryl: gillar snabba bilar och träningsredskap
Familj: man och två vuxna barn
Senast lästa bok: Sömngåtan av Matthew Walker (kan starkt rekommenderas)