satt-ostergotland-i-rorelse

Sätt Östergötland i rörelse.nu

Välkommen till mötesplatsen för alla som arbetar för att sätta Östergötland i rörelse! Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.

Alla goda exempel

Våra arenor

Goda exempel

Vi arbetar med fem arenor där vi samlar goda exempel på saker som görs för att främja fysisk aktivitet och rörelse i Östergötland. Det gör vi för att sprida kunskap vidare och inspirerar andra. Har du också ett gott exempel som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Lärare och elever tränar tillsammans Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!” Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar.
    - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Träning är lika bra som medicin Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan.
    – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.