satt-ostergotland-i-rorelse

Tuff och rolig sport som fostrar ledare

Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.

Det är kanotpolo

- Komplexiteten är det roliga med sporten, säger Erik Malmborg. Och det blir snabbt tydligt vem som har spenderat mest tid i gymmet.

Plötsligt är det någon som gör en snabb vändning, bryter sig loss ur högen med båtar, får fritt vatten och ”rusar” mot mål. Den flygande målvakten får inte upp sin paddel snabbt nog och det blir poäng.

Det är koncentrerad kamp i bassängen i Ljungsbro simhall när landets främsta kanotpoloklubb tränar. Stora delar av det svenska landslaget finns i båtarna i vattnet.

- Jag kan inte riktigt svara på varför vi är så bra. Men klubben växer hela tiden, vi får nya ungdomar varje år och dessutom stannar de flesta kvar länge. Vi är ett bra gäng helt enkelt, säger Erik Malmborg som är ansvarig för elitlaget i kanotpolodelen i Linköpings kanotklubb, och själv har prenumererat på en plats i herrlandslaget i många år.

Roll som ledare

Som ledare har Erik en speciell filosofi som på sikt lyfter och stärker varje spelare i ungdomslagen.
- Med jämna mellanrum får var och en vara med i en grupp som egentligen är lite för tuff, men där de kan se och lära. Därefter återvänder de till sin ordinarie träning och får då ta på sig lite av en ledarroll och visa sådant de lärt sig i den tuffare gruppen. Det är en jättebra erfarenhet som innebär att spelarna utvecklas och känner att de lyckas.
- Alla mår bra av att utmanas, men också av att genomföra uppgifter som inte är för svåra. Ibland åker vi till andra föreningar där våra ungdomar får vara ledare under ett eller ett par träningspass. Då växer de jättemycket.

Paddla i iskall å

Fysiken då? Ja, den växer förstås också i takt med träningen. I kanotpolo är det extra viktigt att vara stark i överkroppen.

- Det är just det som är så frustrerande, men samtidigt roligt, säger Erik Malmborg. Vi tränar styrka, uthållighet, skott och teknik i båten, men benen utmanas inte särskilt mycket.
- Kanotpolo liknar handboll, bortsett från att vi inte springer, men vi har full mjölksyra i armen när vi ska hantera bollen.

Det blir mycket tid i gymmet förstås. Särskilt på vintern då det kan vara svårt att köra mjölksyreträning utomhus.
- Längdskidåkning ger liknande uthållighet. Annars får man helt enkelt trycka ner sig i en iskall å någonstans. Det är faktiskt inga större problem att ta sig över frusna partier eftersom båtarna är gjorda för krockar och tål mycket. Det är bara att paddla upp på isen, kravla över och ner på andra sidan igen.

Brukar vara svinkul

Den som känner sig manad att testa denna tuffa sport kan förbereda sig på mycket skratt, menar Erik. Till att börja med.

- De första gångerna har man lika roligt vare sig man står på kanten och tittar eller sitter i båten. Det brukar vara svinkul!
- Sen blir det lite värre, när båten börjar leva sitt eget liv och man dessutom ska bli kompis med både paddeln och bollen. Man måste ge det lite tid. Jag brukar säga att under de första tre träningarna blir man dubbelt så bra varje gång.

Förutom båt och paddel ingår hjälm och flytväst i utrustningen. De kommer väl till pass när det börjar hetta till i matcherna. Det är nämligen tillåtet att brottas så länge man inte håller fast varandra. Dessutom går det bra att helt sonika paddla rakt in i en annan båt, eller in under motståndaren, för den delen. Med styrka och teknik är det fullt möjligt att vippa eller flytta varandras kanoter med hjälp av den egna fören.

Tränar anfall

I bassängen fortsätter träningen med anfall, två spelare mot en.
En kraftig high five är startskottet för varje duo som ger sig iväg. Målvakten har paddeln till hjälp för att försvara målet som hänger två meter upp i luften.
Det smäller högt när båtarna kolliderar. Fördel den som är starkast, men också listigast.
Som sagt, det blir snart tydligt vem som har varit flitigast på gymmet.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation.


Kanotpolo

Spelas på en begränsad yta i bassäng eller utomhus.
Målen hänger två meter upp i luften på planens kortsidor.
Varje lag består av fem spelare, utrustade med hjälm och paddel.
Speltiden i en match är 2x10 minuter.
Kanoten är tre meter lång och ändarna i för och akter är trubbiga och klädda med dämpare för att hindra skador vid närkamper och tacklingar.


Kanotpolo

En grupp kanotister som spelar kanotpolo

Spelarna sätter fart i det iskalla vattnet.

Foto: Arvid Göterdal

En grupp kanotister som spelar kanotpolo

- Komplexiteten är det roliga med sporten, säger Erik Malmborg ledare och spelare i herrlaget.

Foto: Arvid Göterdal

En grupp kanotister som spelar kanotpolo

Kamp om bollen framför mål.

Foto: Arvid Göterdal

Fler goda exempel

 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.