satt-ostergotland-i-rorelse

Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”

Ut och plocka bär och svamp, ut och bada i sjöar och vid kusten. Ut och tälta, cykla och rid i skog och mark!

Ja, den svenska allemansrätten ger möjlighet till fina upplevelser och det vill Naturvårdsverket lyfta fram i en ny kampanj som har ett mer positivt tilltal. Med pekpinnar och förbudsskyltar kan det vara svårt att nå picknick-gänget, cyklisterna eller vandrarna. En karta med vackra platser eller markerade cykelstigar däremot, blir ett välkommet hjälpmedel.

- Vi har helt ändrat tonaliteten i det nya sättet att kommunicera, säger Anna Grundén, handläggare på Naturvårdsverket. Istället för att fokusera på vad du inte får göra, vill vi styra mot ett önskvärt beteende genom handfasta tips och råd på hur du gör allemansrätt.

Brokig målgrupp

Målgrupperna för kampanjen är allmänheten, indelad i två undergrupper; vana friluftsutövare och naturnyfikna.

- Naturnyfikna identifierar vi som en grupp med något lägre kunskap om allemansrätten. De är svåra att nå, säger Anna Grundén.

- I de mätningar som görs ser vi att den grundläggande kunskapen om allemansrätten är hög. Däremot finns kunskapsskillnader. Till exempel är gruppen ”yngre och boende i städer” mer osäkra på vad som gäller. Här kan skolan, föreningar eller andra organisationer spela en stor roll. Men allra först gäller att locka ut dem i naturen och få dem att se det positiva med allt som skog och mark bjuder på.

Nya aktiviteter

En utmaning i markerna är nya aktiviteter. Stigcykling och kitesurfing till exempel.

- Det är ju jättebra att folk rör på sig – men alla behöver tänka på vilka avtryck man lämnar. Cykling till exempel, är tufft för blöt och känslig mark. I kampanjen tipsar vi om hur man anpassar körningen efter terräng och väder, säger Anna Grundén.

I Naturvårdsverkets nya handbok ”Det är lätt att göra allemansrätt” lyfts aktiviteter som eldning, cykling och tältning till exempel. ”Ta med dig skräpet” är en aktuell rubrik. ”Du gör allemansrätt när du tar med en påse och samlar skräp och matrester i, för att ta med hem eller slänga i en papperskorg”, lyder texten och fortsätter; ”Ett sätt att hjälpa naturen är även att ta med dig andras skräp på vägen”.

Självreflektion

I kampanjen ingår också samtalskort med dilemman att ta upp till diskussion. Det kan till exempel vara frågor som ”Här pågår jakt – vad innebär det för allemansrätten?”

- Tanken är att frågorna ska mana till viktig självreflektion, säger Anna Grundén. Precis som våra digitala quiz och tipspromenader. De kommer att finnas i våra kanaler på sociala medier och det är fritt fram att använda.

”Det är lätt att göra allemansrätt” är en källa till inspiration. Skogen, ängarna, sjöarna och bergen väntar därute med oändliga möjligheter till äventyr. Naturvårdsverkets kampanj ger goda, positiva råd längs vägen, men ansvaret och det sunda förnuftet – ja det ligger på besökaren. Såväl van friluftsutövare som naturnyfiken.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Det ska vara lätt att göra allemansrätt

Anna Grundén ute i snöig natur

Anna Grundén, handläggare på Naturvårdsverket, trivs förstås i naturen. (Foto: Privat)

pojke som sitter på sin pappas axlar ute i skogen

Nya kampanjen ”Det ska vara lätt att göra allemansrätt” har ett positivt tilltal. Råd och regler ska inte ses som begränsningar, utan som möjligheter.

Bild på två män som skrattar och hänger från en bergsvägg
Bild på kvinna som vandrar i skogen

Ut i naturen! Men ta med dig matsäcksresterna hem igen.

Fler goda exempel

  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!