satt-ostergotland-i-rorelse

Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.

Konditionsträning och koncentrationsträning, och samtidigt en skön naturupplevelse tillsammans med goda vänner. Kan det bli bättre? Ja faktiskt. Allt detta är gratis!

Discgolf har vuxit snabbt de senaste åren, kanske delvis för att det är en sport som gick att utöva även under pandemin. Föreningen Grebo discgolf, som håller till i skogarna mellan Linköping och Åtvidaberg, byggde dock sin bana för bara tre år sedan och lockar redan mängder av besökare.
– Varje dag spelas ungefär 100 rundor, säger Pontus Henriksson.

Öppet dygnet runt

Det gör, i runda slängar, drygt 30 000 varv om året. Pontus har räknat ut att varje runda ger ungefär 4 000 steg per spelare.
– Tillgängligheten är nog en stor del i framgången, säger han. Banan finns här dygnet runt, det är bara att ta sina discar och sätta i gång.

Anläggningen är byggd av föreningens ideella krafter på mark som kommunen upplåtit gratis för ändamålet. Nio hål blev snabbt tolv och nu planeras för en fullstor 18-hålsbana.
– Alla ställer upp här, fortsätter Pontus. När vi kallar till möte sluter 20-talet upp direkt och hjälper till att skotta flis eller bygga tees (utkastplatser). Det blir en social grej, vi har kul tillsammans.

Fullsatt klubbmästerskap

Det märktes inte minst när föreningen nyligen ordnade klubbmästerskap. Gränsen sattes vid 60 deltagare och en minut efter att anmälan öppnat hade 30 spelare bokat plats, ett par timmar senare var listan fulltecknad.

– Vi körde fem klasser; open, dam, 60 plus, junior och barn. Det var full fart. Tyvärr är det inte jättemånga tjejer som spelar så vårt nästa mål är att locka fler.
– Ut och testa, det är mitt råd, säger Pontus. Du får vara i naturen, du får träffa andra med samma intresse och du få röra på dig. Det är inte helt enkelt att kasta en disc, det krävs koncentration och att du är i nuet. Det blir ett bra sätt att koppla av allt annat en stund.

Och varken kostnaden eller tiden är ett hinder?

– Här i Grebo är banavgiften frivillig. Den som vill kan swisha en tjugolapp, annars är det gratis. Discar lånar man i vår lokala matbutik, det är bara att gå in och hämta.
– Har det hunnit bli mörkt när du kommer hem från jobbet till exempel, så går det bra att köra en glow-runda. Då spelar vi mot upplysta kedjekorgarna med glowdiscar som laddas upp med en UV-lampa och lyser i mörkret. Det funkar jättebra!

Följ Grebo discgolf på Facebook Länk till annan webbplats..

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Grebo discgolf

En gruppbild på medlemmarna i Grebo discgolfs styrelse

Styrelsen i Grebo. – Så fort vi kallar till möte sluter ett 20-tal medlemmar upp direkt för att hjälpa till. Vi har kul tillsammans, säger Pontus Henriksson.

Ett upplyst kedjehål

Discgolf i kvällsljus blir en aktiv och mysig upplevelse. Ett upplyst kedjehål syns väl i skymningen.

En gruppbild av alla deltagare i Grebos klubbmästerskap

Gänget som gjorde upp i Grebos klubbmästerskap.

Bra träning för kroppen och en fin naturupplevelse på samma gång.

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.