satt-ostergotland-i-rorelse

Katarina ser till att träningen blir av­­ – där du bor

Katarina Åsberg är folkhälsovetaren med ett förflutet inom träningsbranschen, som har förverkligat sin idé om att erbjuda personlig träning i grupp, på en plats nära där du är – jobbar eller bor.

Katarina driver ett rullande träningsföretag tillsammans med sin man Daniel, som är brandman och instruktör i Crossfit level 1. Tillsammans erbjuder de träningsgrupper i flera bostadsområden och på plats hos företag.

Katarina har varit gruppträningsinstruktör i 15 år och konstaterade att många hade svårt att hitta tiden att träna, i kombination med jobb och familj – även om viljan fanns. När hon själv blev förälder och flyttade utanför stan så blev tidsutmaningen ett faktum.

– Den här idéen är verkligen sprungen ur eget behov.  Jag bor själv i Tallboda och insåg vilken tid jag la ner bara på att ta mig till gymmet. Jag hann inte träna i den omfattning jag ville och saknade bra träning tillsammans med andra i ett peppande sammanhang. Tänk om träningen kunde finnas lite närmare, tänkte jag. Så jag fixade det!

Träningsglädje

Genom att lägga träningen nära där människor bor och på fasta tider ser hon till att träningen verkligen blir av.

– Just att det är fasta tider som folk anmäler sig till, gör att folk prioriterar träningen. De bokar in i sin kalender, skaffar barnvakt om det behövs och ser till att komma. Alla vet att det står ett gäng och väntar och våra deltagare är saknade i grupperna när de inte kommer.

Men den viktigaste framgångsfaktorn är att skapa en vi-känsla i gruppen, att ha kul på träningen och att se och peppa varje enskild deltagare.

– Vi lär oss allas namn dag ett – det är en del av idén att skapa den här personliga gemenskapen. Jag tyckte det var roligt och energigivande att vara gruppträningsinstruktör på gym, men detta är ännu bättre! Det är så otroligt kul att lära känna deltagarna, att coacha var och en att utmana sig själva på rätt nivå, förklarar Katarina.

Katarina har alltid haft en stark drivkraft och kreativitet. Hon berättar om hur hon som barn skrev artiklar och ritade serier som hon sålde till vänner och familj.

– Jag jobbade hårt, säger hon och skrattar. Men samtidigt hade jag ofta en känsla av att det jag gjorde inte var tillräckligt bra. Idag är det bättre. Men jag vill alltid lite mer. Lite bättre. När jag fick Dagens ros av en deltagare i min första träningsgrupp så var det som att jag på allvar reflekterade över att ”folk kanske tycker att det här är bra – på riktigt”.

Folkhälsa i praktiken

De senaste 12 åren har Katarina arbetat som folkhälsovetare i Region Östergötland. Som folkhälsovetare har hon full koll på den ojämlikhet i hälsa som finns i samhället. Det finns tankar om att erbjuda träning till grupper med stöd från olika samarbetspartners, som en slags CSR-insats.

– Drömmen vore att kunna erbjuda detta till fler. Att skapa folkhälsa i praktiken så att säga. Det är något som vi funderar på inför framtiden, konstaterar Katarina.

Ta betalt en utmaning för nya företagare 

– En utmaning för mig har varit att faktiskt ta betalt för den träning jag erbjuder. Jag tror att det är något många nya företagare upplever. Men idag känner jag att jag har det bästa av två världar. Företagandet inspirerar mig i folkhälsorollen och vice versa.

För Katarina är det otroligt viktigt att skapa ett stärkande sammanhang – jämförelser och fixering av olika slag finns det så mycket av på andra håll.

– En del undrar hur vi hinner med detta samtidigt som vi har ”vanliga” jobb och familj. Men det här är något som vi båda verkligen brinner för! Mitt mål är att alla ska gå stolta från träningen med en känsla av att de är grymma och att ”det här vill jag göra igen”. Då har jag lyckats!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Om Katarina

Mycket glad person i profil i träningskläder

Ålder: Nybliven 38-åring (med känslan av att vara 25)
Aktuell med: Träningsföretaget My willpower
Favoritsport: Intervallträning i olika former
Favoritpryl: Poddar som får mig att reflektera – till exempel Framgångspodden
Familj: Daniel och barnen Viggo och Tyra
Senast lästa bok: Tough love av Johannes Hansen