satt-ostergotland-i-rorelse

Christer Kustvik blev symptomfri med ändrad kost och fysisk aktivitet

– Jag är medveten om att det jag varit med om inte gäller för alla med liknande sjukdomar, men jag vill ändå berätta hur det har fungerat för mig. Förhoppningsvis kan det inspirera fler att i alla fall prova att börja träna och se vad som händer!

 Christer Kustvik är en känd profil i Östergötland. Som chefredaktör för länets största dagstidning har han mandat att skriva om i princip vad han vill. Det har han på senare år utnyttjat genom att i artikelserier och ledare berätta om vikten av träning och fysisk aktivitet.

– Jag är ”nyfrälst” på området fysisk aktivitet och kost kan man säga. Orsaken är att jag har 20 år med epilepsi bakom mig. -98 var jag verkligen på botten av min hälsa. Jag var ibland sjukskriven flera månader, och inga mediciner hjälpte, berättar Christer.

Kring 2012 fick Christer till slut en tid till en terapeut som hjälpte honom att hantera stress och lägga in tid för återhämtning och fysisk aktivitet i kalendern. Även kosten förändrades när Christer träffade sin nuvarande fru, och plötsligt föll alla bitar på plats.

– Jag var medicinfri och symptomfri i ett nafs! Jag kunde knappt tro det, men det fungerade verkligen. Jag är 47 år och har aldrig varit i så god form som nu!

Som gammal sportjournalist hade Christer levt på korv med bröd, och hamburgare på matcherna. Nu drog han ner på kolhydraterna, prioriterade om i kalendern och började träna.

– Stresshanteringen var egentligen enkel. Jag drog ner på allt som skapade stress, och ökade de aktiviteter som minskade stressen, förklarar Christer.

Av terapeuten fick han lära sig att all stress  – både positiv och negativ, hanteras på samma sätt av kroppen. Därför tjänar vi på att ge oss själva lite mer tid när vi planerar in saker, och inte bygga in onödig stress i vardagen.

– Även fysisk aktivitet påverkar stressen positivt. Rörelse tar inte tid – det ger energi! Men det måste nog upplevas för att människor ska kunna ta det budskapet till sig. Jag gör vad jag kan för att berätta om den forskning och de positiva exempel som finns.

Att vara chefredaktör för en stor tidning är en möjlighet som inte alla har. Christer ser sin roll som journalist som ett privilegium, även om han är medveten om att alla inte tar budskapet till sig.

– Vi har 100.000 läsare varje dag, så självklart kan vi påverka mycket. Men risken blir att man talar för redan frälsta. Det som gjort mig glad är alla reaktioner som jag fått från andra människor, som inspirerats och själva ändrat sin livsstil.

I artikelserien ”22 minuter” utmanade Christer läsarna att dela med sig av sin fysiska aktivitet under 22 minuter per dag – vilket är tillräckligt för att förbättra sin hälsa. Han har också uppmärksammat Sätt Östergötland i rörelse.nu vid ett antal tillfällen sedan starten 2017.

– Sätt Östergötland i rörelse.nu är ett viktigt initiativ. Bra att regionen jobbar förebyggande och tar ansvar inte bara för sjukvård utan också för hälsovård.

Stillasittande och fel kost skapar även stora kostnader för samhället. Vems är ansvaret att röra på sig och ta hand om sin hälsa?

– Det är ett delat ansvar, tror jag. Samhället måste göra det enkelt för medborgare att röra på sig i vardagen, och ge människor kunskap om hur viktigt det är. Skolorna har en viktig uppgift – barn och unga är lättare att påverka att göra rätt från början, även om det aldrig är för sent att börja såklart. Sedan är det upp till var och en att ta hand om sig, avslutar Christer.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Om Christer Kustvik

Porträttbild Christer Kustvik

Ålder: 47
Aktuell med: Chefredaktör på Corren som skrivit många krönikor och reportage om vikten av att röra sig
Favoritsport: Fotboll att titta på och golf att spela
Favoritpryl: Min mountainbike
Familj: Gift med Maria och tre barn och en hund
Senast lästa bok: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer