satt-ostergotland-i-rorelse

Kristin brinner för idrott för alla

– Ju längre jag jobbar med att utveckla idrotten, ju mer inser jag att den känsla av sammanhang och gemenskap som föreningslivet innebär fyller en hälsosam funktion. Många håller igång just för att de får vara tillsammans med andra!

Kristin Lönnqvist är distriktsidrottschef för Östergötlands idrottsförbund, och arbetar för att underlätta för idrottsföreningarna att utvecklas och kunna erbjuda idrott för alla.

– Föreningarna har ofta fullt upp med sin kärnverksamhet och har kanske varken kunskap eller resurser att fundera över hur de kan utveckla sin organisation eller sitt ledarskap för att exempelvis inkludera nya grupper. Det är där vi kommer in och kan stötta upp, berättar hon.

Östergötlands idrottsförbund driver tillsammans med Riksidrottsförbundet ett stort förändringsarbete för att föreningarna ska utvecklas. Att nå ut till nya grupper och att förändra ledarskapet och göra det mer jämställt är viktiga punkter på den resan. Men också att se till att föreningarna blir mer demokratiska med hjälp av digitala verktyg.

– En av idrottens stora framgångsfaktorer bygger på en demokratisk idrottsrörelse. Men ibland är det lätt att man som styrelse bara kör på i sina gamla hjulspår. Föreningar som sitter kvar i det gamla tror jag kommer att få svårt att överleva, säger Kristin.

Hur kommer det att märkas att idrottsrörelsen är inne i ett förändringsarbete?

– Det kommer märkas på flera sätt, tror jag. Föreningarna kommer märka att bidragen förändras och nya krav ställs. Vi pratar mer om jämställdhet och ställer frågor om hur medlemmarna är fördelade på män och kvinnor, unga och gamla till exempel, säger Kristin. Förhoppningsvis kommer också idrotten uppfattas som mer öppen och inkluderande för de som idag står utanför föreningsidrotten.

Förändringarna märks också i de ledarutbildningar som ÖIF erbjuder tillsammans med SISU. Materialet ”Barnens spelregler” är exempelvis utvecklat tillsammans med BRIS.

– Studier om att barn rör på sig alldeles för lite oroar mig väldigt mycket! Här måste vi gemensamt ändra vårt sätt att se på rörelse och träning och verkligen fokusera på det roliga i att träna tillsammans!

Så hur kommer framtidens idrottsrörelse att se ut?

– Vi kommer ha en större andel av lek-och spontanidrott inom våra föreningar, tror jag. Många ungdomar lämnar idrottsrörelsen när de inte vill elitsatsa och där måste föreningarna kunna bredda sig och erbjuda fler alternativ. Föreningarna kommer också ledas av vanliga människor, precis som idag, men förhoppningsvis av fler yngre och med en större bredd, säger Kristin.

Det finns cirka 450-480 idrottsföreningar med barn och ungdomsverksamhet i Östergötland.

– Generellt finns det inte för få föreningar utan vi skulle behöva engagera fler i de föreningar som finns. Både äldre, som är en stor outnyttjad grupp, men även icke föreningsvana människor. Vi på ÖIF kan gå före i vårt uppdrag att ”leda, stödja och företräda” idrotten i Östergötland!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Om Kristin Lönnqvist

Porträttbild Kristin Lönnqvist

Ålder: 48 år
Aktuell med: Distriktsidrottschef Östergötlands Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna
Favoritsport: Gillar nästan alla sporter, men gillar just nu att träna cirkelfys på Friskis och åka längdskidor och att titta på sonens innebandy och på skidskytte-VM på TV
Familj: Maken Ari och barnen Hanna 18 år och Nils 13 år
Senast lästa bok: Kepplers "Lazarus" och "Hjärnstark" av Anders Hansen