satt-ostergotland-i-rorelse

Engagemang gör gott för kropp och själ

Träning och rörelse är viktigt för hälsan, såväl fysiskt som mentalt. Men det finns anledning att slå ett slag för andra aktiviteter också. Engagemang till exempel.
– För mig har det alltid varit viktigt att engagera mig, både inom yrket och privat, säger Ditte Persson Lindell.

Möten och uppdrag avlöser varandra i Ditte Persson Lindells vardag, och till slut enas vi om att höras per telefon en tidig förmiddag för att prata lite om golf, om styrelseuppdrag, om rörelse och hälsa och inte minst om vikten av att känna delaktighet och passion för det man gör.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Ditte lämnade sin post som vårddirektör och biträdande regiondirektör i Region Östergötland. Hon är gynekolog och förlossningsläkare i grunden och har också hunnit med många år som centrumchef för BKC. Livet som pensionär var precis så bra som hon tänkt sig. Långa frukostar, tid att läsa tidningen i lugn och ro, promenader i all den vackra miljö som finns i hemstaden Motala. Och mer tid för golf förstås.

– Jag började spela golf tillsammans med familjen när jag var i 40-årsåldern. Jag kom i gång förhållandevis sent och har ingen ambition att bli jätteduktig, men sällskapsgolf för nöjes skull är också viktigt.

Och inte minst nyttigt. Kilometer efter kilometer i friska luften är bra för kroppen. Att avverka dem tillsammans med gamla eller nya vänner förhöjer upplevelsen och gör gott för själen. Och till allt detta kommer själva svingen.

– Den är ganska komplicerad egentligen, man aktiverar hela kroppen i varje slag och det är förstås jättebra, säger Ditte.

– Golf är en trevlig familjeaktivitet, men också en spännande idrott. Den utmanar på alla nivåer och det är viktigt. Fysisk aktivitet måste vara roligt, annars ledsnar vi snart.

Men hur viktigt det än är att röra på sig så finns det andra sätt att utmana sig på som också gör gott för hälsan. Engagemang till exempel. Att känna sig nyttig och behövd.

– Det behöver alla känna på ett eller annat sätt, säger Ditte. För mig har mitt yrke inom vården alltid inneburit ett stort engagemang. Och hur härligt det än är att vara pensionär så tror jag att det är viktigt att hitta andra saker att engagera sig i då. Familj med barnbarn är bra, men många av oss behöver mer än så. Det finns mycket spännande i samhället som man kan lära sig och ta del av.

Sedan drygt ett år sitter Ditte i styrelsen för Ronald McDonald barnfond. Dessutom är hon delvis tillbaka i arbetet som läkare genom att finnas till hands på de olika platser där corona-vaccineringen ges. Och till dessa uppdrag kommer ordförandeposten i Motala golfklubb.

– Jag fick frågan, tackade ja och blev invald förra våren, säger hon. Det är helt nytt för mig att ha ansvar på det här sättet i en förening.

Vad har du med dig från din yrkeskarriär in i föreningslivet?
– Jag har jobbat länge med ledarskap och det har jag nytta av. Vi har väldigt drivna personer i styrelsen och ledningen i golfklubben och det känns jättebra att få känna att man är i ett bra sammanhang.

– Jag kan översätta mycket från arbetslivet till uppdraget i golfklubben. Allt från hur vi i vården jobbar i team kring en patient, precis som vi gör med många uppgifter i klubben, till hur jag som chef styrde mot ett tydligt mål i regionen, på samma sätt som jag kan behöva göra på ordförandeposten.

Vad vill du säga till andra som tvekar att engagera sig i till exempel en styrelse?
– Man behöver inte ha haft en ledarroll i yrket för att sitta i en styrelse, jag tror att många generellt har väldigt mycket att tillföra i olika uppdrag i föreningar, inte bara styrelsearbete. Fler mår säkert bra av att kunna bidra i det ideella arbetet och av den delaktighet och gemenskap som det ger.

… och till dem som funderar på att börja spela golf men kanske inte riktigt vågar?
– Börja så fort som möjligt! Det är lättsamt och när du anmäler dig till en nybörjargrupp är alla på samma nivå.

– Det är jättenyttig träning för hela kroppen och du behöver inte tävla och bli bäst – det räcker med känslan när man slår ett bra slag eller sätter en putt. Man blir glad!

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Senast uppdaterad

Golfen aktiverar

Två personer övar på sina golfsvingar.

Golfsvingen aktiverar nästan hela kroppen, inte minst hjärnan.
– Fler borde börja spela golf, det är både roligt och nyttigt, säger Ditte Persson Lindell. Här tillsammans med Tomas Lindh, pro och klubbchef i Motala golfklubb.

Två personer går bredvid varandra och samtalar. De håller varsin golfklubba i händerna.

Ditte Persson Lindell är ordförande i Motala golfklubb och Tomas Lindh är pro och klubbchef. Engagemang i föreningslivet är att förena nytta med nöje på ett sätt som gynnar både kropp och själ.

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.