satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen.
– Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.

Vasaskolans skolgård vibrerar denna höstförmiddag. Det är full aktivitet när delar av lågstadieskolan i Mjölby har rast. Högst upp i den gamla skolbyggnaden sitter Ann-Sofie Bremer Hjertstedt.
– Här behöver vi egentligen inte anstränga oss för att få in rörelse i vardagen – alla trappor gör att man blir så andfått att man knappt kan prata ibland, säger hon och skrattar.

Ann-Sofie, eller ”Annsi” som hon kallas, har varit i skolans värld i 30 år och arbetat som rektor i 12 år. Idrott och rörelse i vardagen är något hon verkligen brinner för. Vasaskolan har sedan starten 2018 varit med i Riksidrottsförbundets Rörelsesatsningen i skolan – ett projekt som Ann-Sofie varit nära från start då hon var ordförande i RF/Sisu i Östergötland när allt började.

– Det har blivit mycket större nu och skolor över hela landet är med. Det är väldigt viktigt att få ungdomar att röra sig på alla sätt och vis, men det går inte att bara begränsa sig till idrottsföreningar.
– Då når vi långt ifrån alla, skolan däremot är en plats där vi når alla, säger Ann-Sofie och berättat att skolan har samarbete med flera lokala föreningar som kommit på skoltid och visat upp deras verksamhet.

Vasaskolan arbetar hårt för att få in rörelsesatsningen i skolan. – All vår personal har utbildats i pausgympa, det är viktigt att få in det som ett naturligt inslag i vardagen. Om barnen har långa lektioner behövs det ett avbrott, att de kommer upp och studsar lite eller har någon motorik-träning.

På rasterna är det alltid fullt ös. Det finns olika banor för barnen att utmana, det spelas fotboll, basket och innebandy. Men allt löser sig inte av sig självt – skolan måste bjuda till. – Vi tänker medvetet på att ha aktiviteter på rasterna som gör att de rör på sig. Vi har barn som klättrar i träd och då kommer frågor om det är så bra?
– Då har jag svarat: ”Låt dem klättra!”. Visst, risken finns att någon ramlar, men det är viktigt att barn får klättra och stärka sin kropp och motorik.

Extra rörelseträning

Enligt Ann-Sofie ser skolan tydligt hur stillasittandet ökar bland barnen. Idrottsläraren Linus Knutsson satsar medvetet på motorik och kondition – och skolan erbjuder specialidrott för de som behöver extra träning.
– Uthålligheten, både fysiskt och mentalt, har sjunkit enormt. VI är nog ganska unika att ha extra rörelseträning. Men det är superviktigt, att de som kanske inte lyckades med en övning på vanliga idrottslektionen får träna, träna och träna och sen klara av det. Det ger stolthet, och med god hälsa och kondition kommer också självkänsla.

I Mjölby är en ny skola på gång och Ann-Sofie pratar mycket med politiker och tjänstemän för att se vad som planeras i och runt skolan. – Vill veta hur de ser på rörelse och rekreation runt skolan. Hur tänker man med transporter? Går det att uppmuntra att barn och föräldrar cyklar till skolan i stället för att det blir kaos på parkeringen varje morgon?

Framtidens skolmiljö

Om hon får drömma är framtidens skolmiljö anpassade för rörelse. I korridorer finns klätterväggar att ta sig fram på. Klassrummen behöver inte alltid se ut som de gjort utan är anpassade efter barnens behov. Ute ska det gärna finnas grönområden, och skolgården ska locka till aktivitet och utomhuspedagogik.
– Elever ska kunna röra på sig på ett naturligt sätt i vardagen. Det är upp till oss i skolan och de som bestämmer att förutsättningarna finns!

Idrotten har alltid funnits nära. Ann-Sofie växte upp i Fornåsa mellan Linköping och Motala och testade på de flesta sporter som gick – men det är fotbollen som varit med genom hela livet. Resan har gett allt från att vara spelare till att vara förbundskapten för flicklandslag, och 2019 fick hon även chansen att arbeta med fotboll på heltid som klubbdirektör i Linköping FC.
– Det blev bara ett år. Tyvärr fanns inte tiden, det var ett uppdrag som krävde mer än 100 procent, vid den tidpunkten. Men fotbollen kommer alltid att finnas i mitt liv.

Text: Marcus Nyenger, Granit PR & kommunikation

Senast uppdaterad

Relaterad information

Ann-Sofie Bremer Hjertstedt sitter på en stol och pekar med hela handen

Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, rektor på Vasaskolan i Mjölby, arbetar hårt för att få in rörelse som naturliga inslag i elevernas vardag.

Två personer stor och samtalar i en gymnastiksal

Ann-Sofie Bremer Hjertstedt och idrottsläraren Linus Knutsson. På Vasaskolan är kondition och motorik prioriterade inslag i idrotten och elever som behöver extra motorikträning har möjlighet till det.

Siffror målade på marken på en skolgård

Balans och motorikbanor är vanligt förekommande på Vasaskolans skolgård.

Fler goda exempel

 • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

  Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!
 • Nyttiga samtal med hjälp av bilder

  Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.
 • Alla är vinnare i Rörelsesatsningen

  När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.
 • RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

  Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.
 • Lyckad pulsträning i Valdemarsvik

  Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.
 • Naturen är en ljus plats för integration och vänskap

  Tänk vad fällningen av ett träd kan betyda. Det kan skapa en ljusare framtid på många sätt. Det var till exempel intill en kraftig sälg som det värdefulla samarbetet och integrationsarbetet mellan Friluftsfrämjandet och Bergska gymnasiet i Finspång tog sin början.