- Skola och utbildning
- Barn 0-17 år
- Sverige
- Norrköping
Det finns hopp för glädje och starka ben
Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!
– Det räcker med 15 hopp så har du höjt pulsen rejält, säger Maria Gottberg, träningsansvarig på Svenska gymnastikförbundet.
– Och du använder hela kroppen och kommer in i takt och rytm och förbättrar både konditionen och koordinationen.
Intresset jättestort
Det finns gott om fördelar med att hoppa hopprep alltså, och nu utmanas skolor och föreningar runt om i landet i Hopprepsskoj. Gymnastikförbundets hopprepskommitté ligger bakom projektet som är en del i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan.
Utmaningen genomfördes för första gången förra året och Maria berättar att när anmälan öppnade så var trycket så högt att förbundets server kollapsade.
– Det är jättekul att intresset är så stort. I år var vi förberedda med ordentlig kapacitet. Vi erbjöd de 150 först anmälda ett paket med olika hopprep. De tog slut på sex minuter!
Hopp-o-metern inspirerar
Målet är att redovisa så många hopp som möjligt. Varje klass eller deltagande organisation kan ladda ner en hopp-o-meter från projektets webbsida och sätta kryss för varje gång 50 hopp har klarats av.
– Därmed kan eleverna se hur de ligger till och utmana andra klasser. Och de som inte nöjer sig med den statistiken kan gå in på webben och jämföra sig med andra skolor och kommuner, säger Maria Gottberg.
Hon tror att det framför allt är enkelheten som gör projektet så populärt. Det är lätt att ta fram ett hopprep, det får till och med plats i fickan. Och alla hopp räknas – med enkelrep, långrep eller dubbelrep.
– Det fina är att Hopprepsskoj passar alla. På webbsidan finns filmer och lekar för barn med funktionsnedsättning, och massor av utmaningar och tips och tricks som alla kan lära sig.
Rörelseglädje
Madhelene Åhlander är lärare på Oxelbergsskolan i Norrköping och hon berättar att hopprep bidrar till rörelseglädjen på rasterna.
– Jag har alltid ett rep med mig när jag är ute som rastvärd. Barnen är vana vid att hoppa och när jag såg reklam för Hopprepsskoj i sociala medier var det självklart att anmäla oss.
Madhelene har inspirerat och utmanat övriga lärare på skolan och mängder av hopprep har köpts in.
– De ska ligga överallt, säger hon. Ingen ska behöva leta efter ett rep när hopp-andan faller på.
Hon märker att barnen är taggade på uppgiften.
– De pratar med varandra om det, och det är fint att höra att de som redan är duktiga erbjuder sig att lära kompisar som känner sig lite osäkra.
Och hoppandet ger ringar på vattnet, intygar hon.
– Jag hoppar själv med barnen och att vi vuxna är med lockar fler. Många hänger på när de ser glädjen. Hopprepshoppande smittar!
Hopprepsskoj pågår mellan den 2 och 12 maj. Läs mer på www.hopprepsskoj.se Länk till annan webbplats.
Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation.
Senast uppdaterad
Hopprepsskoj

Hopprepsskoj 2023 pågår mellan den 2 och 12 maj. Rekordet från förra året ligger på närmare 32 och en halv miljoner hopp. Blir det fler i år?
Bild: Måns Murmark

Maria Gottberg är träningsansvarig på Svenska gymnastikförbundet. Hon vill sprida glädjen och nyttan med att hoppa hopprep.
– Det är suveränt för motionen, men också en häftig tävlingssport. På Hopprepsskoj.se finns Kämpahoppet för den som vill utmana sina kompisar lite extra.

Madhelene Åhlander är lärare på Oxelbergsskolan i Norrköping. Hon har alltid med sig ett hopprep ut på rasterna.
– Många hänger på när de ser glädjen. Hopprepshoppande smittar, säger hon.
Fler goda exempel
Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning
Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!Nyttiga samtal med hjälp av bilder
Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.Alla är vinnare i Rörelsesatsningen
När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse
Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.Lyckad pulsträning i Valdemarsvik
Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten
Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.