satt-ostergotland-i-rorelse

Det finns hopp för glädje och starka ben

Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!

– Det räcker med 15 hopp så har du höjt pulsen rejält, säger Maria Gottberg, träningsansvarig på Svenska gymnastikförbundet.
– Och du använder hela kroppen och kommer in i takt och rytm och förbättrar både konditionen och koordinationen.

Intresset jättestort

Det finns gott om fördelar med att hoppa hopprep alltså, och nu utmanas skolor och föreningar runt om i landet i Hopprepsskoj. Gymnastikförbundets hopprepskommitté ligger bakom projektet som är en del i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan.
Utmaningen genomfördes för första gången förra året och Maria berättar att när anmälan öppnade så var trycket så högt att förbundets server kollapsade.

– Det är jättekul att intresset är så stort. I år var vi förberedda med ordentlig kapacitet. Vi erbjöd de 150 först anmälda ett paket med olika hopprep. De tog slut på sex minuter!

Hopp-o-metern inspirerar

Målet är att redovisa så många hopp som möjligt. Varje klass eller deltagande organisation kan ladda ner en hopp-o-meter från projektets webbsida och sätta kryss för varje gång 50 hopp har klarats av.
– Därmed kan eleverna se hur de ligger till och utmana andra klasser. Och de som inte nöjer sig med den statistiken kan gå in på webben och jämföra sig med andra skolor och kommuner, säger Maria Gottberg.

Hon tror att det framför allt är enkelheten som gör projektet så populärt. Det är lätt att ta fram ett hopprep, det får till och med plats i fickan. Och alla hopp räknas – med enkelrep, långrep eller dubbelrep.
– Det fina är att Hopprepsskoj passar alla. På webbsidan finns filmer och lekar för barn med funktionsnedsättning, och massor av utmaningar och tips och tricks som alla kan lära sig.

Rörelseglädje

Madhelene Åhlander är lärare på Oxelbergsskolan i Norrköping och hon berättar att hopprep bidrar till rörelseglädjen på rasterna.
– Jag har alltid ett rep med mig när jag är ute som rastvärd. Barnen är vana vid att hoppa och när jag såg reklam för Hopprepsskoj i sociala medier var det självklart att anmäla oss.

Madhelene har inspirerat och utmanat övriga lärare på skolan och mängder av hopprep har köpts in.
– De ska ligga överallt, säger hon. Ingen ska behöva leta efter ett rep när hopp-andan faller på.

Hon märker att barnen är taggade på uppgiften.
– De pratar med varandra om det, och det är fint att höra att de som redan är duktiga erbjuder sig att lära kompisar som känner sig lite osäkra.

Och hoppandet ger ringar på vattnet, intygar hon.
– Jag hoppar själv med barnen och att vi vuxna är med lockar fler. Många hänger på när de ser glädjen. Hopprepshoppande smittar!

Hopprepsskoj pågår mellan den 2 och 12 maj. Läs mer på www.hopprepsskoj.se Länk till annan webbplats.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation.

Hopprepsskoj

Ett barn hoppar hopprep utomhus.

Hopprepsskoj 2023 pågår mellan den 2 och 12 maj. Rekordet från förra året ligger på närmare 32 och en halv miljoner hopp. Blir det fler i år?
Bild: Måns Murmark

Porträtt på Maria Gottberg

Maria Gottberg är träningsansvarig på Svenska gymnastikförbundet. Hon vill sprida glädjen och nyttan med att hoppa hopprep.
– Det är suveränt för motionen, men också en häftig tävlingssport. På Hopprepsskoj.se finns Kämpahoppet för den som vill utmana sina kompisar lite extra.

En person hoppar hopprep ute på en skolgård.

Madhelene Åhlander är lärare på Oxelbergsskolan i Norrköping. Hon har alltid med sig ett hopprep ut på rasterna.
– Många hänger på när de ser glädjen. Hopprepshoppande smittar, säger hon.

Fler goda exempel

 • Rörelse och mat – en lyckad kombination

  Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
 • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

  En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
 • Lärare och elever tränar tillsammans

  Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
 • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

  Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
 • Barn har rätt till fysisk aktivitet

  Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
 • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

  Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!