satt-ostergotland-i-rorelse

De vill att fler ska upptäcka kraften i bordtennis

Alexander Öhgren hittade till pingissporten via habiliteringen i Region Östergötland när han var i 10-årsåldern. Nu vill han hjälpa fler till idrotten, genom projektet Ping Pong Power – para.
– Om vi så bara får in en ny person i föreningslivet så har vi lyckats, det vore värt varenda minut och krona, säger han.

Vi träffas i bordtennislokalen i Sporthallen i Motala. Den nylagda, röda golvet känns mjukt, både att gå och rulla på, och utgör en lagom kontrast till de blå borden som står i långa rader. Det är lätt att förstå att den vita, snabba lilla bollen syns väl.
– Det är viktigt, för det går fort i pingis, säger Alexander och flyttar över från sin rullstol till en vanlig stol.

Med sig har han tränar- och spelarkollegan Henrik Sandbladh. Vi fastnar en stund i taktik, teknik och spelupplägg.
– Det gäller att ligga steget före motståndaren, säger Henrik. Det är ingen slump att pingis kallas för världens bästa hjärngympa.

Vill dela med sig

Duon brinner för sin sport. Och de brinner för möjligheten att dela med sig till andra. Inte minst till personer med olika funktionsvariationer. Alexander är rullstolsburen sedan födseln. Han har en diagnos som heter arthrogrypos, vilket kort beskrivet betyder att han har flera stela leder som han inte kan sträcka eller böja, både i armarna och benen, samtidigt som han saknar muskelmassa.

Henrik i sin tur, föddes med dysmeli som är en lätt missbildning och i hans fall innebär att han saknar höger underarm.
– Men det hindrar oss inte från att idrotta, säger Henrik. I parasport får man hitta lösningar och tänka ett snäpp längre. Det gäller inte minst när det handlar om att träna andra. Vi tittar på vad personen i fråga har för funktionsvariation och vad de kan bli ännu bättre på utifrån sina förutsättningar.

Att synas är viktigt

2017 blev Svenska bordtennisförbundet och parabordtennisen samma organisation. Det innebär bland annat att mästerskap spelas vid samma tillfälle.
– Det är jättebra för då får vi chansen att synas mer, säger Alexander.

För synas är viktigt. Inte minst i det projekt som Svenska bordtennisförbundet har dragit igång för att locka fler funktionsnedsatta till pingisborden – Ping Pong Power – para. Alexander arbetar sedan tre år på Östergötlands bordtennisförbund och har tagit projektet under sina vingar.
– Det har varit lite tunt i nyrekryteringen av spelare med funktionsnedsättning och det vill vi ändra. Det är viktigt att röra på sig och det här är en grupp som kanske ännu lättare än andra fastnar framför tv-spel och telefoner, säger han.

Han har varit i kontakt med skolor, med habiliteringsenheten inom Region Östergötland och med olika grupper på Facebook.
– Det gäller att inte stanna vid en tumme upp bara, utan att fortsätta med en personlig kontakt.

Pingis i världsklass

Nu funderar Alexander på att hyra yta på torgen i länets olika städer och sätta upp ett pingisbord för att uppvisningsspela mot Henrik.
– Det borde vara ett spännande sätt att synas på, säger han.

Ja, för det är inga duvungar inom sporten som publiken skulle bjudas på. Alexander har spelat i landslaget sedan 2009, tog brons vid VM i Kina 2014, har ett flertal EM-medaljer och har deltagit i tre paralympics. Henrik har flera SM-guld i sin klass.

– Det går att nå långt om man bara vill och vågar, säger Henrik. För mig har pingisen betytt enormt mycket. Jag var dålig på den sociala biten tidigare, men sporten har fått mig att växa som människa.

Involverar alla

Visst finns det fortfarande hinder och fördomar. Det vill varken Henrik eller Alexander förneka.
– Vi ser ofta barn som undrar varför någon sitter i rullstol eller varför jag bara har en arm, men som blir tystade av sina föräldrar. Det är tråkigt. Kom fram och fråga istället så får vi chans att berätta och visa att vi är precis som alla andra.

Här ska Ping Pong Power – para hjälpa till. Syftet är att generera träningstillfällen för personer med funktionsvariationer och skapa sammanhållning i föreningarna där alla är involverade.
– Bordtennis är en sport där funktionsnedsatta och ”friska” kan spela mot varandra, det är viktigt att föra fram, säger Alexander.

Våga vara nyfiken

De flesta, funktionsnedsatta eller inte, är nervösa när de ska börja med en ny aktivitet, men det brukar släppa när de kommer hit till hallen, fortsätter han.
– Vi för en dialog med hela familjen kring barnet, så att det blir bra för alla. Vi har en jättefin sammanhållning och väldigt roligt tillsammans på träning och tävling.
– Det enda som behövs är egentligen att man vågar vara lite nyfiken, både på sporten och på oss ledare. Vi lovar att oavsett funktionsnedsättning så hittar vi ett sätt att spela pingis!

Text och foto: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Faktaruta om Ping Pong Power

Projektet har funnits ett par år med inriktning på spelare utan funktionsnedsättning och nu går Svenska bordtennisförbundet vidare för att rekrytera spelare till parasporten.

Satsningen görs i sex olika distrikt; Skåne, Göteborg, Örebro, Stockholm, Norrland och Östergötland.

Syftet är att tydliggöra träningsmöjligheter för personer med någon form av funktionsnedsättning, fysisk eller intellektuell.

För den som tävlar i parabordtennis finns olika klassindelningar, beroende på grad av funktionsvariation i form av styrka, balans och rörelse:

 • Klass 1-5 är för rullstolsburna, där klass 1 har svårast funktionsnedsättning.
 • Klass 6-10 är för stående spelare, där klass 6 har svårast funktionsnedsättning.
 • Klass 11 är för intellektuell nedsättning.
 • Alexander Öhgren spelar i klass 3 och Henrik Sandbladh i klass 10.

Läs mer på pingpongpower.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Pingis för alla

Två personer framför ett bordtennisbord

Alexander Öhgren, 33 år, och Henrik Sandbladh, 42, är meriterade spelare och fungerar som ledare och tränare i Ping Pong Power – para. Pingisen har betytt oerhört mycket för dem båda och nu hoppas de att fler får chans att uppleva samma sak.

Två personer spelar bordtennis

I bordtennis kan spelare med olika funktionsnedsättning spela mot varandra, det är Alexander Öhgren och Henrik Sandbladh bra exempel på. I vanliga fall tävlar Alexander i klass tre och Henrik i klass 10.

En person i rullstol spelar bordtennis

Alexander Öhgren föddes med arthrogrypos vilket betyder att lederna i hans ben och armar är stela och att han saknar muskelmassa. På habiliteringen i Region Östergötland kom han i kontakt med bordtennisen. Nu har han bland annat ett VM-brons på sin långa meritlista.

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.