satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Johan Olsson vill att föreningarna tar plats i samhällsbygget

Porträttbild Johan Olsson

– Vi måste bygga föreningar som visar att idrott handlar om någonting större än bara springa eller åka skidor så fort som möjligt. Det handlar om någonting mycket viktigare. Jag tror att det är viktigt att idrotten också ser sin roll som ett socialt forum. Föreningarna behöver vara först med att verkligen tala om att "vi är samlingspunkten, vi är den samlade kraften som bygger samhället".

 Johan Olsson talar för en fullsatt Missionskyrka när Östergötlands idrottsförbund bjöd in till samtal om hur föreningarna ska kunna ställa om och förändras så att fler kan fortsätta idrotta hela livet. I pausen berättar Johan lite om sin egen väg till elitidrotten.

– Jag själv var säkert en stor del prestation, men jag hade inte tyckt att det var lika roligt att tävla om jag inte haft någon att tävla med. Jag säger tävla med, inte tävla mot, för vi var alla kompisar och ibland vann de och ibland vann jag. Idrotten måste lära sig att bli mera mänsklig. Att ledare våga berömma individer för den person man är, inte bara för den idrottare man är.

Johan började med skidåkning väldigt sent jämfört med många andra. Han spelade hockey fram till han var elva år, sedan började han åka skidor. Dessutom spelade Johan fotboll så han spelade både fotboll och åkte skidor ända fram till han började i gymnasiet. 

Johan poängterar hur viktigt det är låta idrotten vara en social gemenskap – och inte bara en prestationsaktivitet. Just nu så finns det så mycket möjligheter till egenidrottande via olika appar. Det föreningar kan bidra med är just den sociala gemenskapen och ett sammanhang där man kan få finnas och idrotta tillsammans oavsett hur man vill prestera eller kan prestera.

– Jag tror att föreningarna i mycket högre utsträckning måste se sig själva som en samlingspunkt i samhället.  Idrotten är ju fantastisk på att bryta sociala normer och barriärer och på det sättet är den unik. Den kan föra samman gruppen som annars aldrig skulle mötas. Därför är idrotten en helt fantastisk samhällsbyggare! avslutar Johan Olsson.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.