satt-ostergotland-i-rorelse

Andreas vill göra idrotten mer jämställd

– Som ung drömde jag om att bli idrottslärare, så jag kunde engagera barn och ungdomar att idrotta och testa nya sporter. Allt jag gör i mitt jobb utgår fortfarande från samma drivkraft; att behålla så många som möjligt så länge som möjligt inom idrotten, säger Andreas.

Andreas Hagström är tjänstemannen som fått möjligheten att arbeta med det han verkligen brinner för – idrott. Direktimporterad från Riksidrottsförbundet och SISU har han fört in nya tankar om idrottande till Linköpings kommun. Nu är han idrottsutvecklingschef och har varit med och tagit fram det idrottspolitiska programmet ”Aktiv hela livet” som är ett nytt sätt för kommunen att samarbeta med idrottsföreningarna.

– Man kan säga att vårt idrottspolitiska program är kommunens svar på Riksidrottsförbundets strategi 2025. Där slår man fast att idrotten måste förändras, bli mer inkluderande och jämställd. Som kommun är vi en viktig förebild, eftersom vi sätter upp riktlinjerna för bidrag till idrottsföreningarna, förklarar Andreas.

Jämställdhet, inkludering och mer tid för idrott

De största förändringarna handlar om tre saker: jämställdhet, inkludering och mer tid för idrott.

– Jämställdhet är en självklarhet när man väl börjar studera siffrorna. Egentligen är det rätt enkelt att hålla koll på. Analyser vi har gjort visar att tjejers idrottande får mindre resurser. Rent konkret i reda pengar så skiljer det sig. Det gör att vi nu beslutat att tillföra 1,2 miljoner till tjejers idrottande med start 2019. Det löser inte jämställdhetsproblematiken, men det är en start, konstaterar Andreas.

Linköpings kommun ska också titta på vilka anläggningar som finns och vilka som planeras utifrån samma jämställdhetsperspektiv. De ska även se över hur jämställdheten ser ut i föreningarnas styrelser. Alla analyser verkar peka åt samma håll – idrotten är ojämställd på precis alla plan och faktiskt nästan oavsett idrott.

– Det verkar som att vilken man som helst inom vilken idrott som helst kan ta vilket uppdrag som helst inom idrotten! Ska vi förändra något så måste vi börja där.

Speed-dating med föreningarna

För att börja förändra strukturerna har Andreas avdelning bland annat gjort om de kommunala bidragen. Från de tidigare 15 bidragen finns det nu bara tre olika bidrag att söka. Ett av dem är utvecklingsbidraget – ett helt nytt bidrag som ska uppmunta föreningar som vill förändra sig i enlighet med det nya programmet. Dessutom har de slopat det gamla ansökningsförfarandet och infört ”speed-dating” med föreningarna istället.

– Vi vill förenkla administrationen för föreningarna. Istället för att tvinga dem att skriva långa rapporter som ingen hinner läsa, så skapar vi en mötesplats där alla föreningar bjuds in. Sedan får alla presentera sina utvecklingsidéer för oss och för varandra! Förhoppningen är att det ska ge bra idéer till fler och att möjligheter till nya samarbeten ska uppstå i processen, säger Andreas entusiastiskt.

Inkludering handlar om många olika saker. Att alla ska ha möjlighet att idrotta oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vilka mål man har med sitt idrottande.

– Vi måste ändra idrottsrörelsens syn på talang och hur vi organiserar träningen. Många tränare lockas att tro att de väljer ut talanger när de sorterar barn efter vad de presterar en viss period. Kollar man på forskning stämmer det inte alls! Det handlar om fysisk mognad och inget annat. Men resultatet blir att många barn slutar för att de inte tror att de platsar.

Sampling – gynnar rörelse

Möjligheten att anpassa träningen efter var och ens ambitionsnivå vore ett bättre sätt att lägga upp träningen, menar Andreas. Han lyfter även fram sampling – att erbjuda och uppmuntra barn att testa olika idrotter och välja senare.

– Föreningarna är så vana vid att barn och unga slutar idrotta när de blir äldre – men det är inte alls nödvändigt. Om vi istället tog för givet att alla ville fortsätta idrotta, och hade olika alternativ för det, skulle många fler kunna vara aktiva även som vuxna.

Andreas pratar engagerat om olika sätt att förändra idrottandet. Hittills har Aktiv hela livet tagits emot väl av både föreningar och enheter inom kommunen.

– Utmaningarna kommer nu när vi på allvar ska förändra arbetssätt och bli konkreta. Både kommunen och många idrottsföreningar är traditionsbundna och kan vara svåra att förändra. Men vi har så mycket att vinna på det här att jag är övertygad om att det är rätt väg att gå!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Om Andreas Hagström

Porträtt Andreas Hagström

Ålder: 44 år
Aktuell med: nytt idrottspolitiskt program i Linköping, ”Aktiv hela livet”
Favoritsport: alpin skidåkning, löpning
Favoritpryl: mina skidor
Familj: Linda och barnen Joel, Leo och Liam
Senast lästa bok: Sune i fjällen