satt-ostergotland-i-rorelse

Fullsatt när Anders ”Hjärnstark” Hansen föreläste för vårdpersonal

Tre personer som sitter bredvid varandra och tittar in i kameran

– Det är vår tids största miss att vi associerar fysisk aktivitet med idrottsprestation och inte förstår vilken potential rörelse har. Tänk om det hade varit en tablett, då hade alla velat ha den!

Anders Hansen är författare till böckerna Hälsa på recept och Hjärnstark, som fått stort genomslag för sina klara budskap och lättsamma sätt att presentera forskning om vad som händer i kroppen och inte minst i hjärnan när vi rör på oss. Under tisdagseftermiddagen föreläste han för över 300 medarbetare i vården, arrangerat av Eva Lilliecreutz, och Kersti Samuelsson, vid Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping.

– Första boken kom till när jag och Carl Johan Sandberg, läste väldigt många medicinska studier. Vi sa till varandra: Hur kommer det sig att ingen plockar upp det här – här finns starka evidens som visar en 40-procentig minskning av demens om man tränar regelbundet. Kreativitetstester, kognitiva effekter, positiva effekter vid bröstcancer, minskad förekomst av tjocktarmscancer. Vi måste skriva om det här på ett sätt som fler kan ta till sig – det här borde alla känna till!

Sagt och gjort. Tillsammans skrev de Hälsa på recept, och därefter har Anders Hansen kommit ut med boken Hjärnstark som har sålts i över 100.000 exemplar. Syftet med boken är att få vem som helst att förstå vad som händer i kroppen när vi rör på oss och hur fysisk aktivitet är kopplat till en rad viktiga funktioner som bland annat ökar vår prestationsförmåga, reducerar stress och minskar depressivitet.

– Vårt stressystem är skapat för att springa ifrån faror i hög utsträckning. Om man är i bättre form behöver man inte mobilisera lika mycket aktivitet i stressystemet, man kommer ändå undan faran kan man säga. Det är logiken i varför träning stärker oss mot stress, förklarar Anders.

En av ingångarna till intresset för fysisk aktivitet är de ”nygamla” fakta som kommit fram i och med att hjärnans aktivitet kunnat kartläggas bättre. Med magnetröntgen kan man se exakt vilka delar av hjärnan som aktiveras vid olika typer av aktivitet, så nu kan man på ett tydligare sätt ”bevisa” det som forskare egentligen vetat länge.

– Intressant är att vi länge tänkt att vi inte längre behöver fysisk aktivitet, trots att så mycket evidens finns som visar på motsatsen. På 80-talet sa man till exempel att efter en hjärtattack skulle man ligga still, för hjärtat hade ju nästan gått sönder, så då var det väl bäst att ta det lugnt. Men det var ju de som låg still som dog, så nu ger man helt andra råd. Det är inte alltid vårt ”sunda förnuft” leder oss rätt, menar Anders.

Med ny teknik börjar nu fler och fler ta till sig den ”nya” kunskapen. Det finns mattelärare som låter eleverna ta femminuterpauser när de måste röra på sig så att de får upp koncentrationen på nytt. Pulsprojekt på skolor runt om i Östergötland och övriga Sverige visar att elever som rör på sig presterar bättre och fler och fler skolor testar nu att införa detta.

– Anders Hansen har med sin bok Hjärnstark lyckats med de få om än någon lyckats med tidigare, nämligen att flytta fram positionerna och engagera en bred allmänhet inom detta fält, konstaterar Matti Leijon, ansvarig för strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu.

Men fysisk aktivitet fungerar lika bra på arbetsplatserna eller i vården. Eva Lilliecreutz är fysioterapeut och har tillsammans med Kersti Samuelsson arrangerat utbildningsdagen.

– Vi som jobbar med hjärnrehabilitering vet ju hur mycket fysisk aktivitet påverkar hjärnan, vilken skillnad det gör. Ändå har jag ofta svårt att få gehör att vi ska arbeta mer systematiskt med fysisk aktivitet med våra patienter. Vi kanske sitter och fikar och pratar innan vi låter patienten göra arbetsminnesträning till exempel. Varför låter vi dem inte röra på sig intensivt i fem minuter istället, då skulle de antagligen få bättre resultat och själva märka skillnaden, säger Eva.

Eva konstaterar att det bland kan vara bra att få höra det man egentligen redan vet från ett annat håll. Därför bjöd hon också in Josefine Olsson, som berättade om hur hon tränade för att få tillbaka sin hjärnkapacitet efter att ha opererat bort en hjärntumör. Eva la också stor vikt vid att det skulle finnas tid att diskutera och även ställa frågor till Anders och Josefine.

– Att få höra patienten själv berätta hur hon upplevde träningen och vilken skillnaden var tror jag många uppskattade, säger Eva. Den här kunskapen är inte till för vissa yrkeskategorier utan för alla. Vi måste utnyttja den så att alla får möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon