satt-ostergotland-i-rorelse

Bollihop – fotboll och futsal för tjejer på ett nytt sätt

Sahar Khalili från KFUM Linköping och Ella Karlsson från BK Tinnis driver sedan 2016 Bollihop Linköping tillsammans. Bollihop är en satsning på inkluderande fotboll och futsal enbart för tjejer, med målet att modernisera föreningslivet.

 – Som tjej med invandrarbakgrund har jag ju varit där en del av tjejerna är. Jag vet hur mycket det betyder att det finns en mötesplats dit man kan komma som man är och bara idrotta, hitta en gemenskap och ha kul. Jag ville ge tillbaka det föreningslivet har gett mig.

Sahar Khalili kommer från KFUM där hon länge varit aktiv på olika sätt. Som 15-åring var hon basketledare på Bäckskolan och ledde öppna basketträningar för tjejer i Berga.  Sahar skapade relationer och erfarenheter i området och kände många tjejer med utländsk bakgrund som inte var föreningsaktiva.

Inkluderande träning i ny föreningsform

Ella Karlsson tränade fotboll och fick uppdraget från BK Tinnis att starta en integrationsverksamhet. Hon började med öppna träningar på Skarpans IP under sommaren 2016. Hon saknade dock kontakter med personer med annan bakgrund än de som redan var aktiva i föreningen, och tog sig till spontantidrottsplatsen i Berga för att se om hon kunde få kontakt med fler. Där träffade hon Sahar, och tillsammans startade de Bollihop.

– Vi brinner båda för att skapa en ny typ av träningsform, en mer inkluderande träning som inte kräver att man anmäler sig och betalar för en hel termin, eller att man som förälder måste engagera sig i föreningens aktiviteter. Öppna träningar för enbart tjejer, samma tid med samma ledare – det var det vi började med och det räckte långt, förklarar Ella.

Bollihop lägger ut tider för träningar och happenings på facebook. Ingen anmälan krävs, även om de måste skriva ner vilka som kom, för att få föreningsstöd.

– Utmaningen blev att organisera träningar efter de som var där, och när vi gjorde det så fick vi också många som ville vara med, säger Sahar.

Satsningen är riktad endast till tjejer. Många killar i området spelade redan i olika lag så fokus för Bollihop var att öppna upp för att just tjejer skulle få spela på sina villkor.

– Syftet är ju att göra idrotten mer tillgänglig och att få fler tjejer att röra på sig – det är vårt fokus. Där är just futsal en spännande idrott som kan locka många nya målgrupper, förklarar Sahar.

Delat ledarskap

Satsningen växte sig större och större och lockar för tillfället 80–100 tjejer i veckan i två ålderskategorier (8–11 och 12-19 år) i Skäggetorp, Berga och Ryd.

Bollihop har fått mycket positiv uppmärksamhet, och blev tilldelade Guldhanden 2018 för sitt initiativ. De har även fått bidrag för att göra en kartläggning i regeringens ”Delegation mot segregation”.

– Kartläggningen visade i princip att segregation startar redan i förskolan. Många vill blandas men en del upplever att svenskar försvinner om de försöker. Så att träna tillsammans är ett viktigt steg mot att både må bra och träffa likasinnade – oavsett var man kommer ifrån. Det svåra är egentligen att locka tjejer med föräldrar födda i Sverige till de öppna träningarna – vi vet inte riktigt varför, säger Ella.

I dagsläget jobbar både Sahar och Ella halvtid med Bollihop, vilket har sina för-och nackdelar. Sahar pluggar och Ella jobbar extra för att få det att gå ihop. Samtidigt är deras delade ledarskap en styrka – närmast en förutsättning för att det ska fungera och för att orka.

– Ibland känns det som att vi bara håller på med ansökningar om bidrag och att skriva rapporter för bidrag vi fått. Men ska vi kunna fortsätta på samma nivå måste vi ju ha finansiering, säger Ella.

Men de ser inte Bollihop i första hand som ett integrationsprojekt, utan mer som en ny föreningsform som i första hand attraherar de som inte tidigare inkluderats i idrotten.

Tog initiativ till gemensam dialog

I våras tog de initiativ till en gemensam dialog och bjöd in representanter från politiken, kommunen, idrottsförbund och näringslivet. Även Sätt Östergötland i rörelse.nu, Stångåstaden och Länsförsäkringar och ett antal lokala idrottsföreningar var där.

– Vi ville diskutera segregationen och villkoren för föreningsverksamhet i de områden som kallas utsatta. Vi tror att det behövs mer verksamhet som vår, men systemet gör det tungt, säger Sahar

Just nu arbetar de på en ny ansökan till Arvsfonden efter ett tidigare avslag. Målet är att kunna arbeta under flera år med att utveckla idrottsverksamheten och samtidigt skapa ett inkluderande föräldraperspektiv. Om ansökan inte går igenom finns det inga pengar för fortsatta tjänster som det ser ut nu, och hur framtiden för verksamheten ser ut är då väldigt osäker, i alla fall på den nivå som Bollihop befinner sig just nu.

– Vi tror att man måste tänka på ett nytt sätt kring föreningsliv när olika områden har så olika förutsättningar, annars kommer idrottsvärlden bli ännu mer exkluderande i framtiden. De ideella krafterna räcker inte till på lång sikt och mycket stabilitet skulle kunna säkras genom långsiktigt arvoderade tjänster där det behövs. Samtidigt måste den traditionella föreningsvärlden bli mycket bättre på att öppna upp för dem som inte släpps in idag, och göra det helhjärtat, avslutar Ella.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

 

 

Senast uppdaterad

Sahar och Ella

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.