satt-ostergotland-i-rorelse

Tydligt budskap från nya direktören

”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.

– Riktigt så enkelt är det förstås inte, det handlar om att leva sunt på flera sätt, men det är här vi som arbetar inom vården måste börja. Är det någonting vi ska satsa på så är det att inte bli sjuka. Det kostar betydligt mindre att arbeta preventivt än att ta hand om alla de sjukdomar som kommer av dåliga levnadsvanor.

Lugn och kompetens

Budskapet från Annica Öhrn är klart och tydligt.
Vi träffas i en digital intervju, en halvtimma, lite inklämd mellan alla möten. Det har gått en dryg månad sedan Annica tog steget från biträdande direktör till direktör och många drar förstås i henne. Men av eventuell stress märks inte ett spår. Hon pratar lugnt om allt från hur hon vill utveckla den nära vården till hur hon drar på sig snickarbyxorna och tar sig an byggprojekten hemma i sommarstugan med skruvdragare och hammare.

Hon skrattar.
– Egentligen tror jag att det är just mitt lugn och min eftertänksamhet och att jag nog upplevs som kompetent som gör att jag har fått den här rollen.

Intressantare än väntat

Ja, vi backar bandet. Faktiskt så var det en känsla av skoltrötthet som förde Annica in på vårdbanan från början.
– När jag slutade högstadiet var jag inte sugen på att läsa naturvetenskap eller något sådant, utan kände att vårdlinjen kunde passa. Och när jag väl börjat så var det mer intressant än jag trott. Jag bestämde raskt att jag ville lära mig mer.

Efter några år som sjuksköterska återvände Annica till skolbänken och disputerade i ämnet patientsäkerhet. Hon har haft administrativa tjänster, varit projektledare och chef längs vägen.

– Att jag skulle sitta som hälso- och sjukvårdsdirektör vid 62 års ålder hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag har blivit förvånad varje gång jag erbjudits en chefstjänst. Men resan hit har varit fantastisk. Jag har varit Region Östergötland trogen hela tiden och det har varit roligt att gå till jobbet precis varje dag.

FaR ett alternativ

Nu, i sin nya tjänst, sätter hon målet högt.
– Min vision är kort och gott att vi ska få en friskare befolkning.
– I dag har medborgarna behov som sjukvården inte kan bistå. Vi måste sluta de gapen. En mycket stor del i det arbetet är få vårdgivarna att ta till sig det preventiva synsättet. Det är inte alltid medicin som är lösningen, ofta kan fysisk aktivitet på recept vara ett bra alternativ.

Att föra in det hälsofrämjande arbetet ännu mer i den nära vården är ett sätt att nå patienterna tidigt. Annica vill se primärvården samarbeta med lokala aktörer som kommuner, frivilligorganisationer och idrottsföreningar.
– På så sätt knyter vi civilsamhället närmare, säger hon. Från vårdens sida kan vi bidra med kunskap och berätta om konsekvenserna av att inte leva hälsosamt. Vi ska inte skrämmas, men vi ser ju baksidan av problemet och vilka sjukdomar ett stillasittande liv kan innebära.
– Rör du på dig så lever du längre, som sagt.

Börjar tidigt

Det största problemet är att få människor att förstå och att ändra sina vanor.
Lättare sagt än gjort, konstaterar Annica.

– Vi måste börja tidigt. Redan på mödravårdscentralen ska föräldrarna informeras om vikten av bra mat och fysisk aktivitet. I förskolan ska barnen vänja sig vid att äta bra och att vara ute och leka.
– Lyckas vi att skapa goda vanor från start så kommer vi på sikt att få en friskare och kryare befolkning.

Upplevelser till fots

Sista frågan förstås, innan intervjutiden är slut - lever hälso- och sjukvårdsdirektören som hon lär?
– Jag spelar golf. Det är ett jättekul sätt att röra på sig. Jag är inte fanatisk, jag gillar den sociala biten och på köpet ger det bra aktivitet.
– Och så har jag vårt hus och sommarstugan. Det kräver sitt jobb.

Därtill är resor ett stort intresse. Helst till storstäder.
– Berlin är fantastiskt. Och Prag! Där är det inte så stimmigt. Och London är ju alltid London.
– Det är faktiskt ännu ett sätt att få gratis motion. Varje storstad måste upplevas till fots. Det blir åtskilliga steg, kan jag lova.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Annica Öhrn

Porträtt på Annica Öhrn

Annica Öhrn är Region Östergötlands nya hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annica Öhrn iförd arbetskläder står på en stege.

Snickarbyxorna är på. Då trivs Annica Öhrn.
– Det är dags att inventera virket som ligger på vinden och börja planera årets byggprojekt, säger hon. Bild: Privat.

Annica Öhrn i färd med att spika något.

På plats på stegen med hammare och spik.
– Varje vår behöver fågelholkarna tillsyn, säger Annica Öhrn.

Fler goda exempel

  • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

    FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Hälsan i centrum i nyttig kurs

    – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.