satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.

Mats och Miek Jong har många års erfarenhet av forskning inom hälsoområdet. Det handlar om livsstil, mat, fysisk aktivitet och vad man kan göra själv för att förbättra sin hälsa. I sina yrken möter de personer som överlevt cancer och som kämpar för att komma tillbaka till livet.

Sedan ett par år tillbaka arbetar de i projektet Waya med målet att visa hur mycket gott en tillvaro nära naturen kan göra för hälsan, inte minst för dem som genomgått en tuff behandling.

Waya står för Wilderness programme for adolescent and young adult (AYA) cancer survivors.
– En av hypoteserna som vi arbetar med är att de som överlevt cancer tappar förtroendet för sin kropp. Behandlingar med cellgifter påverkar både fysiskt och mentalt. Men genom att våga utmana sig själv ute i vildmarken så kan stora delar av självförtroendet återvinnas, säger Miek Jong.

Unik studie

Forskningsprojekt som visar att utomhusvistelse gör gott för hälsan har genomförts tidigare. Det som gör Waya unikt är att det är den första randomiserade studien som gjorts i målgruppen unga canceröverlevare.
Det betyder att deltagarna slumpmässigt delades in i två grupper. Den ena gruppen vistades i naturen i åtta dagar, medan den andra tillbringade tiden på ett spahotell i norra Sverige.

– Spa-gruppen gick på museum, bowlade, åt god mat, vilade, spelade kort och umgicks tillsammans. Naturgänget i sin tur, fick laga mat i vildmarken, sätta upp tält, vandra, paddla, göra upp eld och vara med om många strapatser, säger Mats Jong.

Säkerheten avgörande

Studien genomfördes i samarbete med organisationerna Ung Cancer och Maxa livet, och varje aktivitet var mycket noggrant förberedd. Deltagarnas mående lyssnades av dag för dag och var och en fick välja hur mycket de orkade med att utföra.

– Säkerheten är avgörande i ett sådant här projekt, fortsätter Mats Jong. Jag är utbildad överlevnadsinstruktör och vi hade fler kompetenta medhjälpare och sjukvårdare med oss. Vi hade en plan för att hantera varje situation som kunde tänkas uppstå och allting dokumenterades i ett trygghetsprotokoll, från huvudvärk och skavsår till minsta myggbett.

När Mats och Miek sammanställt sina iakttagelser från de båda grupperna stod det klart att deltagarna i naturgänget visade bäst mående.
– Det var tuffare dagar för den gruppen, men det gav dem samtidigt större möjligheter att växa både som personer och i grupp. De knöt an till varandra på ett annat sätt och visade stor vilja att ta hand om varandra i gruppen. De upplevde därtill ett skönt lugn, utan den ständiga inputen som ofta kommer i vardagslivet.
– Spa-gruppen kände också lugn, men samtidigt utsattes de för fler intryck som kunde vara jobbiga för den som lider av till exempel hjärntrötthet och stress.

Fler deltagare till nästa år

Nu fortsätter Mats och Mieks arbete med att förbereda en större studie med betydligt fler deltagare. Målet är att det ska ske sommaren 2024.
– Det här var en förstudie där vi ville se att vi är rätt ute och att det går att arbeta på ett säkert och tryggt sätt med den här målgruppen. Nu ser vi fram emot att ta emot 40-50 deltagare i varje grupp. Det ger oss underlag till fler observationer och säkrare resultat, säger Miek.

Sedan förstudien genomfördes, sommaren 2021, har Mats och Miek, efter deltagarnas egna önskemål, varit värdar för ytterligare ett läger med deltagare från båda grupperna som önskade att få komma ut i naturen.
– Det är det bästa betyget vi kan få, säger Mats.
– Vi tror att många unga som överlevt cancer har ett behov av eftervård som inte alltid kan bemötas av den vanliga vården. Det kan handla om psykologiskt stöd, coachning och att komma igång med fysisk aktivitet igen. Lägerverksamhet i naturen på det här sättet, kan vara ett hållbart och viktigt sätt att möta de behoven.

Läs mer om Waya-projektet på Mittuniversitetets webbplats: miun.se/waya Länk till annan webbplats.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation


Senast uppdaterad

Utmaningar i vildmarken

Mats och Miek Jong står bredvid varandra på en hög höjd. I bakgrunden syns skog och vatten.

Mats Jong är sjuksköterska i grunden och har under de senaste 20 åren ägnat sig åt forskning och undervisning inom hälsa. Miek Jong, som kommer från Nederländerna från början, är utbildad forskare och arbetar med fysisk hälsa, rörelse och kost. cancer survivors. Foto: Joshua Bright

Närbild på en stam i skogen. I bakgrunden syns personer som vandrar.

Skog och mark gör gott för hälsan. Foto: Joshua Bright

Tre personer paddlar kajak.

Paddling var ett av äventyren under lägret för utomhusgruppen. Foto: Joshua Bright

Fler personer går på rad på stranden med vandringsryggsäckar på ryggen.

”Det var tuffa dagar för deltagarna, och tillsammans växte de både enskilt och i grupp,” säger Mats Jong. Foto: Eric Mulder

Flera personer syns sittandes vid en strandkant i solnedgången.

Under åtta dagar levde deltagarna i naturen. De fick vara med om en rad olika äventyr och bland annat lära sig att laga mat i skogen. Foto: Eric Mulder

Fler goda exempel

  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
  • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

    En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
  • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

    Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
  • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

    Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.
  • Rörelsenyckeln ska underlätta för mer fysisk aktivitet

    Sätt Östergötland i rörelse fortsätter hitta goda exempel utanför länet under rubriken ”Landet runt”. Västra Götalandsregionen har tagit fram Rörelsenyckeln – ett enkelt och tydligt informationsmaterial för personal som samtalar med barn och unga om den fysiska aktiviteten.