satt-ostergotland-i-rorelse

Digital ledsagning underlättar träning

Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.

För några år sedan satt Olle Axelsson, ägare av Linköpingsföretaget Nordic Evolution Länk till annan webbplats., och tittade på skidåkning med ledsagare i Paralympics. En ledsagare är förstås till ovärderlig hjälp för tävlande som har synnedsättning, men Olle såg utvecklingspotential.

Där och då föddes idén till ett nytt digitalt system som bygger på GPS-signaler.
Tillsammans med bland andra Johan Pettersson, som arbetar för Synskadades riksförbund i Östergötland och själv har en synnedsättning, har Olle Axelsson tagit fram ett ljudvägledningssystem med skallbenslurar. Utövaren sätter helt enkelt på sig lurarna som är kopplade till en modul som tar emot GPS-signaler. Signalerna i sin tur, ger vägvisning med upp till en centimeters noggrannhet utifrån en förprogrammerad bana.

– Systemet ger ett klickljud som man följer, förklarar Johan Pettersson. Tickar det i båda öronen är man på rätt spår, tickar det i höger öra så vet jag att jag ska svänga åt vänster, och tvärtom. Det tog ett tag att lära sig, men när det väl sitter så funkar det bra.
– Tekniken ger goda möjligheter för oss med synnedsättning att träna mer självständigt.

Landslagsmeriter

Och Johan vet i allra högsta grad vad han pratar om. Han är själv elitidrottare, med meriter inom goalball i landslaget och stora mästerskap, och vet hur viktigt det är att kunna röra på sig och träna efter egna förutsättningar och önskemål.

– Jag föddes med synnedsättning. Fram tills jag var 14 år såg jag ungefär tio procent men sedan försvann synen allt mer och i dag är jag helt blind, berättar han. Det är en oerhörd skillnad på att kunna skönja konturer och rörelser till att inte se någonting. För mig blev det som att börja om och lära mig att leva på ett nytt sätt. Det är tufft, inte minst för självkänslan.

Det nya ljudvägledningssystemet är ett bra steg på vägen mot ökad frihet när det gäller träning. Systemet passar utmärkt på löparbanor och i skidspår som på ett enkelt sätt kan utformas digitalt och förprogrammeras.

Provat i stadsmiljö

Johan har dessutom testat tekniken på promenadvägar i stan.
– Olle Axelsson gick en promenad i Linköping och lade in den i systemet. Med hjälp av tekniken och klickljuden gick jag sedan just den sträckan på egen hand. Det fungerar, men det finns inget utrymme för flexibilitet. Alla svängar och trafikljus och sådant måste programmeras, och man måste gå exakt samma väg varje gång. Det funkar inte om något har ändrats längs vägen såsom ett tillfälligt bygge eller en skylt på ny plats, säger han.

Johans förhoppning är att mjukvaran i datorn ska kunna bli en app i telefonen och att det ska gå att lägga in fler sträckor. Och på sikt även dela informationen med andra städer.
– Det här är en jättebra möjlighet för den som kan sköta tekniken, men systemet är inte i första hand gjort för städer utan mer för träning på banor och för idrottsevenemang.

Arbetar för bättre villkor

Varje dag, såväl i sitt arbete som privat, kämpar Johan för att förbättra situationen för personer med synnedsättning eller blindhet. Bland annat träffar han politiker för att prata om problemet. Johans önskan är att ledsagning ska vara en kostnadsfri tjänst som ingår i LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

– I dag är vi hänvisade till socialtjänsten. Det innebär att varje kommun kan bestämma, men det skapar större otrygghet för oss som behöver hjälpen. Det känns helt snett att någon som inte känner mig alls ska avgöra om jag har rätt till hjälp eller inte.

När Johan håller föredrag ber han ibland åhörarna att testa hur det är att vara blind. De får gå från rummet de sitter i till toaletten med förbundna ögon.

– Det brukar vara en ögonöppnare, om man nu kan säga så, men sedan, när det gäller att fatta beslut, händer det ändå inte särskilt mycket, säger han.

Kombinationen optimal

Rätten till träning och rörelse och möjligheterna att delta i samhällslivet är därmed begränsad. Den nya digitala systemet är en stor hjälp och en utveckling i rätt riktning. Men hur bra den tekniska lösningen än är så kan den inte ersätta den mänskliga hjälpen.

– Utan personlig ledsagning kommer vi inte ut på aktiviteter, säger Johan. En kombination av tekniken och fysisk ledsagning vore det optimala. Vi är helt beroende av mänsklig stöttning men som det ser ut just nu är den hjälpen ingen självklarhet. Därmed är möjligheterna att träna och hålla igång starkt begränsad för en stor grupp i samhället. Så borde det inte få vara.

Fotnot: Utrustning till digital ledsagning finns hos LGIF, Linköping friidrott Länk till annan webbplats.. Kontakta dem om du vill prova.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation.
Foto: Privat (bild 1), övriga bilder Nordic Evolution.

Ökad frihet

En person i en idrottshall står bredvid ett mål och håller i en boll

Johan Pettersson är landslagsman i goalball och vet hur viktigt det är att träna och röra på sig så som man själv önskar. Johan är själv blind och arbetar varje dag för att förbättra villkoren för dem som lider av synnedsättning eller blindhet. Det nya digitala ledsagningssystemet är ett bra steg i utvecklingen mot mer självständig träning.

En person åker längdskidor i skogen

Den nya digitala ledsagningen passar både för alpin skidåkning och längdskidåkning där en sträcka kan förprogrammeras i systemet.

Bild på en person i svart alpinhjälm bakifrån

Här är vägledningsmodulen placerad utanpå hjälmen. Åkaren kan sedan följa en digital väg och leds rätt av ett tickande ljud i hörlurarna.

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.