satt-ostergotland-i-rorelse

"Lev livet som vore det en vandringsled"

Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.

– Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna. När jag springer formulerar jag ofta mentala texter i huvudet, säger Lisa Ring.

Lägg därtill att hjärtat bankar extra hårt för lederna i Östgötaskogarna så förstår var och en att steget till boken ”Lisas leende äventyr på Östgötaleden” inte var särskilt långt.

Mod att fortsätta

- Boken är hundra procent jag och att skriva den är det roligaste jag har gjort, säger hon. När jag läste till lärare i idrott och biologi i Stockholm saknade jag lederna i mina hemtrakter så mycket att jag började skriva om dem på sociala medier. Det blev uppskattat och gav mig mod att fortsätta.

Via en skrivarkurs och vinst i en novelltävling fick författandet ta allt mer plats. Och när VM i swimrun 2019 ställdes in på grund av coronapandemin tog istället en ny karriär fart.

– Jag behövde något annat som motiverade mig. Istället för att lägga upp träningen inför VM fick skrivandet bli min drivkraft. Det var spännande och jag har lärt mig enormt mycket.

Mental träning och latin

I bilder och vackra ord, både i löpande text och i diktform, delar Lisa sitt äventyr. Lägg därtill tips på mat och recept, genomgång av lämplig klädsel och utrustning, beskrivningar av platser att besöka längs leden, lite coachning i mental träning, en lista över djurs och växters namn på latin samt plats för läsaren att göra egna anteckningar på slutsidorna. Allt förmedlat med ett leende.

– För att nå framgång måste jag ha roligt. Glädjen är alltid min drivkraft. Jag hade aldrig kunnat skriva boken om jag inte tyckt att det var så kul och därför är leendet en röd tråd som jag påminner om hela tiden i boken.

För Lisa har naturen alltid varit en viktig och trygg källa till energi. Nu hoppas hon att boken tas emot som inspiration för fler att ta sig ut i skog och mark och som ett verktyg att använda i situationer i livet som kan kräva lite extra kraft och mod.

– Ibland är tillvaron motig och då kan lederna hjälpa till, säger hon. När livet känns tufft är vandringen enkel. Ta ett steg i taget, sätt den ena foten framför den andra och tänk inte på något annat. Var nöjd med de steg du tar och anpassa längden och ansträngningen till hur ditt liv ser ut för stunden.

Ett steg i taget

I dag springer eller vandrar Lisa närmare tio mil i veckan. Hon har passerat varje meter av Östgötaledens 150 mil och vet ingen mer värdefull plats i världen.

– Den är komplex, extremt spridd och väldigt lång. Här finns olika typer av natur och det går att hitta platser där ingen tycks ha varit tidigare, säger hon.

Men allra viktigast är lugnet.

– Det finns så mycket idéer och så många val i vardagen hela tiden att det kan vara lätt att tappa kontrollen över vad som är viktigt i livet, säger Lisa. På vandringen finns det bara ett enda val – att följa leden och ta sig framåt.– Jag tror på att leva livet som vore det en vandringsled. Lita på din riktning, ta den enklaste vägen framåt. När tillvaron känns rörig, fundera då över vilka steg som är viktigast just för dagen. Ta ett i taget – så löser sig resten.

”… Åh, kan inte le mera.
Med lera och torra stigar ömsar jag mitt vinterskinn med mycket vårlig vind.
Åh, av otroligt skinande vatten blir jag pigg.
Åh, en otroligt lång spång, sjunger på en sång.
Med ett äventyrsminne för livet når jag kyrktornet i Malexander.
Åh Östgötaleden!”
(Del av dikt från Ulrika-Malexander)

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation
Bilder: Privata


Mer om Lisa Ring

Ålder: 29 år
Familj: Mamma, pappa, bror och pojkvän.
Bor: Linköping.
Sysselsättning: Egen företagare, författare samt utbildad lärare med jobb som lärarvikarie.
Det bästa med vandring/löpning: Enkelheten och friheten året runt.
Uppskattar mest i naturen: Tystnaden och variationen.
Äter helst på turen: Torkad frukt eller nötter.
Nästa personliga mål: Försöker uppnå nya mål varje dag.

Lisas leende äventyr

Nära naturen, där trivs Lisa Ring allra bäst. Här hittar hon inspiration till såväl träning som skrivande.

Lisa Rings bok Lisas leende äventyr på Östgötaleden

Lisa hoppas att hennes bok ska användas som ett verktyg i vardagen. Ibland kan livet ses som en vandring där det handlar om att ta ett steg i taget.

En person sitter på en klippa och blickar ut över havet

Enkelheten och friheten lyfter Lisa Ring som det bästa i naturen. Här en kontemplativ stund på Torpön.

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!