- Fritid och kultur
- Östergötland
"Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
– Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna. När jag springer formulerar jag ofta mentala texter i huvudet, säger Lisa Ring.
Lägg därtill att hjärtat bankar extra hårt för lederna i Östgötaskogarna så förstår var och en att steget till boken ”Lisas leende äventyr på Östgötaleden” inte var särskilt långt.
Mod att fortsätta
- Boken är hundra procent jag och att skriva den är det roligaste jag har gjort, säger hon. När jag läste till lärare i idrott och biologi i Stockholm saknade jag lederna i mina hemtrakter så mycket att jag började skriva om dem på sociala medier. Det blev uppskattat och gav mig mod att fortsätta.
Via en skrivarkurs och vinst i en novelltävling fick författandet ta allt mer plats. Och när VM i swimrun 2019 ställdes in på grund av coronapandemin tog istället en ny karriär fart.
– Jag behövde något annat som motiverade mig. Istället för att lägga upp träningen inför VM fick skrivandet bli min drivkraft. Det var spännande och jag har lärt mig enormt mycket.
Mental träning och latin
I bilder och vackra ord, både i löpande text och i diktform, delar Lisa sitt äventyr. Lägg därtill tips på mat och recept, genomgång av lämplig klädsel och utrustning, beskrivningar av platser att besöka längs leden, lite coachning i mental träning, en lista över djurs och växters namn på latin samt plats för läsaren att göra egna anteckningar på slutsidorna. Allt förmedlat med ett leende.
– För att nå framgång måste jag ha roligt. Glädjen är alltid min drivkraft. Jag hade aldrig kunnat skriva boken om jag inte tyckt att det var så kul och därför är leendet en röd tråd som jag påminner om hela tiden i boken.
För Lisa har naturen alltid varit en viktig och trygg källa till energi. Nu hoppas hon att boken tas emot som inspiration för fler att ta sig ut i skog och mark och som ett verktyg att använda i situationer i livet som kan kräva lite extra kraft och mod.
– Ibland är tillvaron motig och då kan lederna hjälpa till, säger hon. När livet känns tufft är vandringen enkel. Ta ett steg i taget, sätt den ena foten framför den andra och tänk inte på något annat. Var nöjd med de steg du tar och anpassa längden och ansträngningen till hur ditt liv ser ut för stunden.
Ett steg i taget
I dag springer eller vandrar Lisa närmare tio mil i veckan. Hon har passerat varje meter av Östgötaledens 150 mil och vet ingen mer värdefull plats i världen.
– Den är komplex, extremt spridd och väldigt lång. Här finns olika typer av natur och det går att hitta platser där ingen tycks ha varit tidigare, säger hon.
Men allra viktigast är lugnet.
– Det finns så mycket idéer och så många val i vardagen hela tiden att det kan vara lätt att tappa kontrollen över vad som är viktigt i livet, säger Lisa. På vandringen finns det bara ett enda val – att följa leden och ta sig framåt.– Jag tror på att leva livet som vore det en vandringsled. Lita på din riktning, ta den enklaste vägen framåt. När tillvaron känns rörig, fundera då över vilka steg som är viktigast just för dagen. Ta ett i taget – så löser sig resten.
”… Åh, kan inte le mera.
Med lera och torra stigar ömsar jag mitt vinterskinn med mycket vårlig vind.
Åh, av otroligt skinande vatten blir jag pigg.
Åh, en otroligt lång spång, sjunger på en sång.
Med ett äventyrsminne för livet når jag kyrktornet i Malexander.
Åh Östgötaleden!”
(Del av dikt från Ulrika-Malexander)
Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation
Bilder: Privata
Mer om Lisa Ring
Ålder: 29 år
Familj: Mamma, pappa, bror och pojkvän.
Bor: Linköping.
Sysselsättning: Egen företagare, författare samt utbildad lärare med jobb som lärarvikarie.
Det bästa med vandring/löpning: Enkelheten och friheten året runt.
Uppskattar mest i naturen: Tystnaden och variationen.
Äter helst på turen: Torkad frukt eller nötter.
Nästa personliga mål: Försöker uppnå nya mål varje dag.
Senast uppdaterad
Lisas leende äventyr

Nära naturen, där trivs Lisa Ring allra bäst. Här hittar hon inspiration till såväl träning som skrivande.

Lisa hoppas att hennes bok ska användas som ett verktyg i vardagen. Ibland kan livet ses som en vandring där det handlar om att ta ett steg i taget.

Enkelheten och friheten lyfter Lisa Ring som det bästa i naturen. Här en kontemplativ stund på Torpön.
Fler goda exempel
”Det är våra ungar det handlar om!”
Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!Landsbygdens föreningar förenar
Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.Bara fördelar med gåfotboll
Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.