satt-ostergotland-i-rorelse

Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr.

Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar om allergier som kan få plötsliga och svåra följder. I projektet Allergisäkra äventyr har ledare i Friluftsfrämjandet fått lära sig hur de ska undvika en allergisk reaktion hos någon av deltagarna under en utflykt, men också hur de ska agera om någon ändå skulle drabbas.

– Ingen ska behöva tveka på att vara med på våra aktiviteter, säger Åsa Jonsson, Astma- och allergiförbundets projektledare. Materialet som vi tagit fram hjälper våra ledare att veta hur de ska agera. Det är till exempel väldigt viktigt att vi inför en utflykt skapar bra kontakt med föräldrar och barn som har någon allergi eller överkänslighet. Vi ska ställa de rätta frågorna så att vi har all information vi behöver om något skulle hända.

– Låt säga att ett barn är allergisk mot getingstick och plötsligt blir stungen. Då ska vi veta om han eller hon har med sig medicin, kanske i form av en adrenalinspruta, var sprutan förvaras, hur vi ska injicera och hur barnet ska reagera så att vi kan ta beslut om att uppsöka läkare eller inte.

Projektet Allergisäkra äventyr avslutades i februari 2020, precis innan coronapandemin lamslog stora delar av Sverige, och materialet har ännu inte kunnat testas under ”normala” former.

– Men man kan på sätt och vis säga att det blev ännu mer aktuellt i och med det som hände, säger Åsa Jonsson.

– Vi har många astmatiker i Friluftsfrämjandet och för den målgruppen blev alla restriktioner katastrofala. Astmatiker är en riskgrupp när det gäller corona, och samtidigt som alla gruppaktiviteter stängdes ner är det viktigare än någonsin att personer med astma rör på sig och behåller en god kondition för att må bra.

Därmed blev den del i projektets material som handlar om att anordna säkra aktiviteter utomhus väl granskad och nyttjad direkt.

Ekonomisk hjälp

– Friluftsfrämjandets lokalavdelningar har haft möjlighet att söka ekonomisk hjälp genom projektet. Pengar som ska användas för att på olika sätt säkra aktiviteterna, säger Åsa Jonsson.

– Någon avdelning har köpt in extra stormkök för att kunna laga mat på ett tryggt sätt för dem som är överkänsliga mot något födoämne. Någon annan har fokuserat på pollen och lagt pengar på att hitta aktiviteter som går att göra på förmiddagen då det är lägre halter i luften.

I projektet skapades också instruktionsfilmer för olika sammanhang. En handlar till exempel om hur det kan kännas att vara allergiker och inte kunna vara med på en aktivitet. Målet med filmen är att skapa förståelse för hur det kan vara att alltid behöva känna sig speciell och utanför.En annan film handlar om hur man eldar med så lite rök som möjligt.

– Att tända en brasa utomhus kan vara mysigt och värmande och nödvändigt för att laga mat, men för den som har astma kan röken vara tuff, säger Åsa Jonsson. I filmen lär vi ut hur man eldar utan att det ryker särskilt mycket, bland annat genom att använda torr ved och tunna bitar.

Överkänslig mot gluten

Agnes Lidström är en aktiv 12-åring som rider, tränar gymnastik och friidrott. För fyra år sedan fick hon veta att hon är överkänslig mot gluten.

– Vi var i Sälen när vi fick svaren från läkaren, berättar hon. Mina värden var jättedåliga och jag fick direkt sluta äta mycket av det jag var van vid. Min första tanke var ”tur att vi är just här för på restaurangen i Trollskogen har de glutenfria pannkakor”.

Eftersom Agnes mamma, Marie Lidström, varit överkänslig mot just gluten sedan hon föddes är Agnes van vid alternativ mat.

– Jag är inte särskilt orolig när jag är med kompisar och så, säger hon. Jag läser på förpackningen om jag är tveksam eller så tar jag en bild och skickar till mamma.

Hon har varit på flera ridläger och där är ledarna noga med maten.

– Ofta dukar de upp det jag kan äta i ett annat rum så får jag hämta där. Och på gymnastikavslutningarna brukar det alltid finnas något som passar mig.

Men visst händer det att hon känner sig utanför.

– Om kompisarna köper fikabröd och det inte finns till mig så kan det vara jobbigt. Men vi har gjort upp en plan hemma som jag tycker är bra. Om jag är någonstans och de andra äter till exempel kakor så berättar jag det när jag kommer hem och då får jag ta en kaka hemma istället. Då vet jag att jag alltid får och det är lättare att inte känna sig ledsen.

Mamma Marie är alltid förberedd när Agnes ska på träningar eller utflykter.

– Är vi föräldrar med så har jag alltid packat något eget till Agnes, om det skulle saknas.Om hon ska åka ensam så är vi alltid noga med att prata med arrangörerna. Särskilt om det är ett längre läger. Då ställer vi extra många frågor till ledarna och deras svar är avgörande för oss. Märker vi att de är pålästa och kunniga så känns allt förstås mycket tryggare.

Känner du till projektet Allergisäkra äventyr?

– Nej, hittills har jag inte hört talas om det. Men det låter som något väldigt bra. Det är viktigt både för oss föräldrar och för barnen att känna lugn, och att få veta att ledarna för en aktivitet är utbildade skulle kännas jättebra för oss. Hoppas att fler föreningar och organisationer anammar det här projektet.

Allergisäkra äventyr, Astma och Allergiförbundet Länk till annan webbplats.

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Kunskap skapar säkerhet

Två isglassar - en gjord på kiwi och en på hallon.

Allergisäker glass för den som är överkänslig mot laktos eller gluten.

En person snyter sig. I bakgrunden syns ett rapsfält.

Projektet Allergisäkra äventyr ska skapa trygghet även för dem som är allergiska mot gräs eller pollen till exempel, och har svårt att vistas utomhus. En lösning är att vara ute på förmiddagarna då halterna är lägre.

En tallrik med pasta och ett paket glutenfri fusilli står på ett bord.

Glutenfri pasta finns att köpa i de flesta affärer. 

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!