satt-ostergotland-i-rorelse

Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län.

– Att vara ute i naturen har en väldigt positiv inverkan på hälsan, säger Iwona Jacobsson, folkhälsoplanerare i Region Västernorrland.

Region Västernorrland arbetar sedan många år med Fysisk aktivitet på Recept (FaR). Det används i förebyggande syfte och som komplement eller ersättning för vissa läkemedel. 2018 började folkhälsoplaneraren Iwona Jacobsson fundera hur man kan få ut människor mer i naturen. Mycket forskning visar på positiva effekter efter bara korta vistelser i skogen eller i andra lugna utomhusmiljöer.

– Vi vill påminna och uppmuntra personer att alla de här ställena finns nära. Redan efter fem minuter i naturen går puls och blodtryck ned och mängden stresshormoner i blodet minskar, säger Iwona Jacobsson.

Hon tog kontakt med Länsstyrelsen i Västernorrland och snart var ett pilotprojekt med digitala kartor och pdf-filer på vandringsslingor i tre kommuner klara.

– Det blev så positivt mottaget och så bra. Nu satsar vi på hela länet och har underlag för alla sju kommuner klara, säger Iwona Jacobsson.

I varje kommun finns det nu digitala kartor med 11 promenadstigar som ska ligga nära där människor bor eller arbetar. Slingorna har även delats in i tre färgkategorier efter svårighetsgrad.

– Slingorna ska vara lite olika långa, helst rundslingor så att man går i cirklar. Det ska finnas stigar som är lättframkomliga för rollatorer och barnvagnar. Sedan ska det finnas de som är lite mer utmanande, men inte för svåra och så har vi även de röda som är lite svårare, säger Iwona Jacobsson som också avslöjar att det finns planer på att koppla olika digitala frågeslingor till promenadstigarna framöver som en extra krydda och även få en indikation hur många det är som är ute och rör på sig.

Arbetet att ta fram de digitala kartorna har varit steg ett. Nu vill regionen jobba ännu mer för att sprida ordet och komma närmare fler människor.

– Det finns många som kanske tänker att de inte klarar av att gå i skogen, så vi vill bjuda in till träffar där personer som är vana berättar hur man klär sig på bästa sätt, hur man hittar med karta och kompass. Enkla saker, men inte så självklart för alla, säger Iwona Jacobsson.

Länsstyrelsen i Västernorrland, som tog fram kartorna, har spridit konceptet i sina kanaler och nätverk. Och det har väckt intresse från andra län. Norrbotten är redan igång med egen variant och Iwona har fått samtal från Södermanland, Jönköping och Västra Götaland.

– Det är jätteroligt. Vi hoppas att det ska sprida sig överallt, precis som covid gjort på ett negativt sätt hoppas vi att det här sprids det på ett väldigt positivt sätt, säger Iwona Jacobsson.

Text: Marcus Nyenger


Skogspromenad

En person går balansgång på en stock som ligger på marken i skogen.

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.