satt-ostergotland-i-rorelse

Sund med hund utmanar både tvåbenta och fyrbenta

Hundägarnas vardag har inte påverkats så mycket av coronaepidemin. De måste ut och motionera i friska luften varje dag precis som vanligt. Men bra kan bli bättre. Nu lanseras träningskonceptet Sund med hund.

Raska promenader i all ära – ibland måste pulsen upp ordentligt också, både för husse,  matte och hund. Svenska brukshundklubben utmanar därför alla lokala klubbar runt om i Sverige att bli landets mest fysiskt aktiva förening.

Sund med hund startade i slutet av maj och ska pågå till sista juli. Varje söndag skickas ett träningsprogram ut via en gemensam sida på Facebook. Det är två löppass och ett styrkepass som ska genomföras varje vecka, och sedan redovisas via Facebook med bild på fötter och tassar ute i naturen.

– Det finns fyra nivåer, en kilometer för deltagare som är under 12 år, och så 2, 5 och 7,5 km att välja på för de lite äldre, säger Anneli Henriksson, ordförande i Linköpings brukshundklubb.

Hon ska själv vara med och bidra i jakten på trofén till sin förening, tillsammans med sin mellanpudel och tre belgiska vallhundar.

­– Vi får veta varje vecka hur utmaningen ser ut, säger hon. Styrkedelen kan nog handla om att hoppa slalom över stockar och sådana övningar. Tanken är att föraren och hunden ska kunna göra ungefär samma saker ute i naturen.

I Linköpingsföreningen märker man av pandemin främst genom att vårens tävlingar ställts in. Regeringens förbud mot allmänna sammankomster för fler än 50 personer har Svenska kennelklubben skärpt för sin verksamhet till att gälla endast tio personer.

– Trots det har vi kunnat genomföra de flesta av våra ordinarie kurser, utom i de fall då ledaren tillhör en riskgrupp. Nu har Svenska kennelklubben lättat något på sina restriktioner och vi hoppas kunna planera för tävlingar till hösten, säger Anneli Henriksson.

Hon noterar också att många kommer till klubben för att träna tillsammans med sin hund.

­– Vi har planer på att ordna tipspromenader. Eventuellt med någon form av rörelseaktiviteter som ska genomföras vid varje fråga tillsammans med hunden. Det här är ett nytt koncept som vi gör för att våra medlemmar ska röra på sig ännu mer.

För hundägare är det en vana att hålla till i skog och mark varje dag. Att plussa på aktiviteterna ytterligare är mest en nyttig bonus. Och kanske kan corona föra något gott med sig, trots allt. Anneli märker en allt större aktivitet på vandringslederna i skogarna kring Tinnerö där brukshundklubben håller till.

– Det är massa folk ute, ofta är det fullt på parkeringen där spåren börjar. Vi hundägare är alltid igång, men nu är även folk utan hund ute och går allt mer. Förhoppningsvis är det en trend som kommit för att stanna, även när allt det här är över.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Hundkompisar

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!