satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Bastun i skogen lockar fler med digital bokning

Bastun har funnits i över sju år, men sedan möjligheten att boka den digitalt kom så har intresset ökat rejält. Det är en spännande utveckling och något som vi kommer att ta fasta på i kommande satsningar.

Lina Hedmark är friluftsstrateg i Norrköpings kommun och har ansvar för att utveckla friluftslivet i kommunen.

– Som friluftsstrateg är jag särskilt glad över bastun i skogen, som Norrköpings kommun erbjuder. Den lockar folk ut i naturen och ger både en naturupplevelse och en god promenad, säger hon.

Bastun i skogen hittar man på sajten Naturkartan, som Norrköpings kommun använder. Det kostar 20 kronor att boka, och då ingår ved.

– Naturkartan är en digital guide till natur och friluftsliv för webb och mobil. Vi använder tjänsten för att lättare få folk att hitta till våra naturreservat och fina oaser runt om i kommunen, säger Lina.

Tack vare Naturkartan kan man nu boka bastun direkt i mobilen, vilket har gjort den betydligt mer populär än tidigare. Bastun har i genomsnitt 75 bokningar i månaden – och intresset har ökat rejält det senaste året.

– Det är tydligt att möjligheten att boka digitalt har ökat intresset. Det ska vi absolut ta fasta på för andra friluftstjänster också. Redan nu kan man hitta till vårt utegym vid Yxbacken, till vandringsleder, badplatser och naturreservat.

I framtiden hoppas Lina att alla leder ska finnas utmärka, och att man ska kunna söka rätt utmaning beroende på de behov man har. Att öka tillgängligheten att komma ut i naturen och röra på sig är ett viktigt uppdrag, men även att göra naturen tillgänglig genom att fler kan hitta till de leder och motionsspår som finns.

– Det vore roligt att i framtiden kunna bygga en bastu till, och jag funderar på var den bästa platsen skulle vara berättar Lina.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Lina Hedmark

porträtt Lina Hedmark

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.