satt-ostergotland-i-rorelse

Bastun i skogen lockar fler med digital bokning

Bastun har funnits i över sju år, men sedan möjligheten att boka den digitalt kom så har intresset ökat rejält. Det är en spännande utveckling och något som vi kommer att ta fasta på i kommande satsningar.

Lina Hedmark är friluftsstrateg i Norrköpings kommun och har ansvar för att utveckla friluftslivet i kommunen.

– Som friluftsstrateg är jag särskilt glad över bastun i skogen, som Norrköpings kommun erbjuder. Den lockar folk ut i naturen och ger både en naturupplevelse och en god promenad, säger hon.

Bastun i skogen hittar man på sajten Naturkartan, som Norrköpings kommun använder. Det kostar 20 kronor att boka, och då ingår ved.

– Naturkartan är en digital guide till natur och friluftsliv för webb och mobil. Vi använder tjänsten för att lättare få folk att hitta till våra naturreservat och fina oaser runt om i kommunen, säger Lina.

Tack vare Naturkartan kan man nu boka bastun direkt i mobilen, vilket har gjort den betydligt mer populär än tidigare. Bastun har i genomsnitt 75 bokningar i månaden – och intresset har ökat rejält det senaste året.

– Det är tydligt att möjligheten att boka digitalt har ökat intresset. Det ska vi absolut ta fasta på för andra friluftstjänster också. Redan nu kan man hitta till vårt utegym vid Yxbacken, till vandringsleder, badplatser och naturreservat.

I framtiden hoppas Lina att alla leder ska finnas utmärka, och att man ska kunna söka rätt utmaning beroende på de behov man har. Att öka tillgängligheten att komma ut i naturen och röra på sig är ett viktigt uppdrag, men även att göra naturen tillgänglig genom att fler kan hitta till de leder och motionsspår som finns.

– Det vore roligt att i framtiden kunna bygga en bastu till, och jag funderar på var den bästa platsen skulle vara berättar Lina.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Lina Hedmark

porträtt Lina Hedmark

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!