satt-ostergotland-i-rorelse

Neuroförbundet verkar för träning på lika villkor

Den som fått en neurologisk diagnos behöver kunskap om hur man kan fortsätta leva ett aktivt liv. Många neurologiska sjukdomar innebär normal (samma) livslängd, men vi måste arbeta aktivt med träning och livslång rehabilitering. Rehabilitering med olika intensitet i ständigt varvade perioder (medicinering) för att få bra livskvalitet.

Att vara aktiv är lättare sagt än gjort, när kroppen inte fungerar som man är van vid. För den som levt ett aktivt liv innan, är det lättare och mer naturligt att fortsätta göra det. Men för många krävs en extra ansträngning att komma iväg och då är det lätt att bli sittande hemma istället.

– Håller man sig aktiv undviker man risken att försämras i sina funktioner, något som annars är vanligt bland neurologiskt sjuka, säger Marie Bager, ordförande i Neuroförbundets lokalförening i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.

De vanligaste neurologiska sjukdomarna är MS och stroke. Stroke drabbar oftast äldre, medan MS drabbar även yngre personer, ofta mitt i livet.

– Man kanske har familj, karriär och ett aktivt socialt liv. Plötsligt fungerar man inte som tidigare, och måste kanske dra ner på tempot både på jobbet och i livet. Då är det viktigt att hitta träningsformer som fungerar, säger Marie.

Neuroförbundet erbjuder anpassad träning i samverkan med olika föreningar och verksamheter.

– Tanken är att du ska kunna hitta träningsformer som fungerar även om du har problem att gå eller röra vissa kroppsdelar. Det kan innebära att vi behöver hjälpmedel för att våra medlemmar ska kunna ta sig i och ur bassängen, eller kanske en lift för att ta sig upp på hästen.

Neuroförbundet samarbetar med olika föreningar och kan på så sätt erbjuda exempelvis vattengympa, yoga, rytmikträning, och nu senast även ridning och en anpassad gångstig.

– Gångstigen ”En gång för alla” är resultatet av ett samarbete vi hade med Söderköpings orienteringsklubb och Söderköpings kommun, vilket vi är så glada för. Tack vare den kan fler komma ut i skog och mark, och det finns även en anpassad grillplats och ett delvis anpassat utegym, berättar Marie.

Gångstigen är en kilometer lång och har fast underlag för att man ska kunna använda rullstol eller rullator, och den har sittbänkar var 100:e meter.

Förutom vanlig träning erbjuder förbundet även sång -och rytmikträning, talträning och måleri.

– Sång och rytmik kanske en del inte räknar som träning, men för den som haft en stroke kan det vara lättare att sjunga än att tala, säger Marie.

Träningen innebär inte bara att diagnosen hålls i schack och att kroppen bibehåller sina funktioner. Det innebär också att många andra följdsjukdomar som exempelvis diabetes och högt blodtryck kan undvikas.

– Att bli sittande innebär ofta onödig ohälsa, även om anledningen till att man tycker det är svårt att röra på sig kanske är mer förståelig, säger Marie. Men genom att träffa andra i samma situation uppmuntras man att fortsätta. Det märks ju att det ger resultat!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Neuroförbundet

Porträtt Marie Bager
Marie Bager, ordförande Neuroförbundets lokalförening i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!