satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Dansens vecka vill ge mer dans åt folket

– Det har blivit ett stort fokus på prova på i år – alla ska ha möjlighet att hitta en dansform som de tycker verkar rolig och få möjlighet att prova den under dansens vecka. Det säger Anna Ljung som är dansutvecklare i Region Östergötland och initiativtagare till Dansens vecka.

Varför behöver dansen en egen vecka?

– Dans är en konstform som både är en kulturupplevelse att titta på och rolig att utöva. Dans främjar folkhälsa och välbefinnandet, sänker stress och kan bidra till mycket positivt, säger Anna.

Dansens vecka är ett initiativ från Region Östergötland och Dans i Öst, men de verkliga utförarna är de otaliga föreningar, kommunala verksamheter och lokala initiativ som fyller programbladet. Årets vecka är det fler programpunkter än någonsin, över hundra arrangemangspunkter i tio östgötska kommuner. Hur kommer det sig?

– Jag tror att det helt enkelt beror på att Dansens vecka blir mer och mer välkänd och etablerad, och uppskattad såklart! Föreningar, dansskolor, dansgrupper med flera ser att deras verksamhet borde synas under den här veckan och anmäler sig.

Ibland skapas helt nya initiativ bara för Dansens vecka – som dansflashmoben i Kinda. Andra nyskapande initiativ är exempelvis Screendance festival där dans och film blandas, eller dansmix i Vadstena, där de som vill får prova att göra en egen koreografi.

Senast uppdaterad

Om Dansens vecka

Person i svarta kläder och svart hår som dansar och slänger med huvudet

Dansens vecka i Östergötland arrangeras varje år i slutet av april med finaldag på den internationella Dansens dag 29 april. 2017 arrangeras Dansens vecka 22-29 april.

Dansens vecka Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.