satt-ostergotland-i-rorelse

Dansens vecka vill ge mer dans åt folket

– Det har blivit ett stort fokus på prova på i år – alla ska ha möjlighet att hitta en dansform som de tycker verkar rolig och få möjlighet att prova den under dansens vecka. Det säger Anna Ljung som är dansutvecklare i Region Östergötland och initiativtagare till Dansens vecka.

Varför behöver dansen en egen vecka?

– Dans är en konstform som både är en kulturupplevelse att titta på och rolig att utöva. Dans främjar folkhälsa och välbefinnandet, sänker stress och kan bidra till mycket positivt, säger Anna.

Dansens vecka är ett initiativ från Region Östergötland och Dans i Öst, men de verkliga utförarna är de otaliga föreningar, kommunala verksamheter och lokala initiativ som fyller programbladet. Årets vecka är det fler programpunkter än någonsin, över hundra arrangemangspunkter i tio östgötska kommuner. Hur kommer det sig?

– Jag tror att det helt enkelt beror på att Dansens vecka blir mer och mer välkänd och etablerad, och uppskattad såklart! Föreningar, dansskolor, dansgrupper med flera ser att deras verksamhet borde synas under den här veckan och anmäler sig.

Ibland skapas helt nya initiativ bara för Dansens vecka – som dansflashmoben i Kinda. Andra nyskapande initiativ är exempelvis Screendance festival där dans och film blandas, eller dansmix i Vadstena, där de som vill får prova att göra en egen koreografi.

Om Dansens vecka

Person i svarta kläder och svart hår som dansar och slänger med huvudet

Dansens vecka i Östergötland arrangeras varje år i slutet av april med finaldag på den internationella Dansens dag 29 april. 2017 arrangeras Dansens vecka 22-29 april.

Dansens vecka Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.