satt-ostergotland-i-rorelse

Landsbygdens föreningar förenar

Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.

I Västra Harg utanför Mjölby bor omkring 500 personer. Nästan lika många medlemmar har idrottsföreningen Västra Hargs IF.
– De flesta som bor här är med, och flera av dem som flyttat till andra orter genom åren har valt att fortsätta engagera sig, säger ordförande Hanna Tolke.

Hon beskriver följsamhet och lyhördhet som kraften i föreningen.
– Vi försöker hela tiden ta reda på vad medlemmarna vill göra. Är de sugna på yoga eller orientering till exempel, så löser vi det. Vi har jättemånga eldsjälar och därmed många olika intressen och kunskaper. Det finns alltid någon som kan tänka sig att leda en löpgrupp eller hålla i pingisturneringen på påsklovet.

Fångar upp ungdomarna

En annan kraft är ungdomarna. Hanna och de andra i styrelsen fångar upp dem tidigt och fördelar ansvar.
– Vi är noga med att fråga ungdomarna om de vill engagera sig. Det kan vara som ledare eller i styrelsen till exempel. De ska känna att det finns vuxna som tror på dem och att deras hjälp är önskad.

I år fyller Västra Hargs IF 90 år. Fotbollen är grunden i föreningen, men på schemat finns även funktionell gymnastik, damgympa, gubbpromenader med bastu, yoga och flera barngrupper.
– Dessutom gör vi mycket utöver idrotten för att locka ut folk på aktiviteter. På så sätt blir vi fler medlemmar, säger Hanna Tolke.
Hon nämner midsommarfirande, tipspromenader och dansbandskvällar. Och inte minst populära Motormåndag då det kommer veteranbilar från när och fjärran och föreningen grillar hamburgare och säljer lotter.

”Jösses, vilken kraft”

Hanna, ungdomsledare Lena Tegler och flera av föreningens ungdomar var med under Idrottens dag och berättade om verksamheten.
– När vi fick sätta ord på vad vi gör och berätta för andra så kände till och med jag ”jösses, vilken kraft det finns här i bygden och i människorna som är med,” säger Hanna. Det känns fint att dela med sig av det.

Och just inspirationen tar Maggan Hagman, verksamhets- och kommunikationschef på RF Sisu, Östergötland, med sig från Idrottens dag.
– Temat för dagen var ”Idrotten som förenande kraft på landsbygden” och det är fantastiskt att se hur Västra Harg arbetar, säger hon.
– Vi vet att det är på landsbygden som de moderna och engagerande föreningarna finns. De har kanske inte alla förutsättningar som föreningarna i stan har och medlemmarna ”tvingas” att hitta lösningar och arbeta inkluderande. Man skapar verksamhet som byn vill ha och det är naturligt för ungdomarna att bli ledare när de själva slutar som aktiva.

Ger framtidstro

Landshövdingen Carl Fredrik Graf och politiker och tjänstemän från hela länet deltog under dagen, för att lyssna, diskutera och ta med sig motivationen och engagemanget som Västra Harg delade.

– Det gäller för oss som arbetar i stödsystemet att fånga upp allt det fina arbete som görs runt om i landsbygdsföreningarna. Vi ska finnas till hands när de behöver någon form av hjälp så att de kan fortsätta, säger Maggan Hagman.
– Jag blev varm i hjärtat av att lyssna till Västra Harg. Det ger framtidstro. Idrotten engagerar lika mycket i dag som förr i tiden, nu måste vi lära oss att ta vara på kraften ännu bättre.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation
Foto: Maggan Hagman, RF-Sisu

Senast uppdaterad

Västra Hargs IF

Två personer håller i varsin blombukett och tittar in i kameran

– Det känns fint att vi kan dela med oss av vårt sätt att jobba, säger Hanna Tolke, Västra Harg IF:s ordförande (till höger). Tillsammans med Lena Tegler, föreningens ungdomsansvarige, tog hon emot landshövdingen och politiker och tjänstemän från länets kommuner under Idrottens dag.

Fem personer står uppställda bredvid varandra och tittar in i kameran

Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef RF-Sisu, Östergötland, Lena Tegler och Hanna Tolke från Västra Hargs IF, landshövding Carl Fredrik Graf och Mattias Hjelmberg, verksamhetsområdeschef kommunikation, marknad och intressepolitik på Riksidrottsförbundet, var några av dem som samlades under Idrottens dag för att prata om idrottens engagerande kraft.

Fem personer står och pratar inför åhörare

Västra Hargs ordförande Hanna Tolke (i grön tröja) spred värme och inspiration när hon berättade om hur idrottsföreningen i Västra Harg gör för att aktivera så många medlemmar.

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.