satt-ostergotland-i-rorelse

Bara fördelar med gåfotboll

Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige?
Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.

Reglerna är enkla; ingen kroppskontakt, bollen får aldrig vara mer än en meter upp i luften och spelarna får bara promenera omkring på planen.

–Tar du ett löpsteg går bollen helt enkelt över till motståndarlaget, säger Anders Bengtson, som är gåfotbollsambassadör i Östergötland.

Det här är med andra ord en aktivitet som passar de flesta. Målgruppen är i första hand deltagare över 65 år, men det finns inget som hindrar dem från att ta med barnbarnen till fotbollsplanen. Alla får vara med.

Reglerna sänker tröskeln

–Många som kommit upp lite i ålder blir lättade när de får höra talas om reglerna. Det sänker tröskeln för dem som vill men inte riktigt vågar ta steget. Skaderisken är låg och det är förstås viktigt, fortsätter Anders Bengtson.

Nog för att gåfotboll är en gren inom Svenska fotbollsförbundet och att Sverige har landslag och en hel del internationella tävlingsmatcher – men gåfotboll är för de allra flesta en trivsam friskvårdsaktivitet.
Motalaklubben Borens IK var en av de första föreningarna i Östergötland att dra igång verksamhet och nu är allt fler på väg.

–Vi har skickat ut en enkät till alla klubbar i länet, säger Emma Holmquist, domar- och tävlingsutvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollsförbund.
–Bland dem som har svarat är sammanfattningar att minoriteten har erfarenhet av gåfotboll, men majoriteten är intresserade.

Pilotprojekt

Östergötland och Norrbotten är Svenska fotbollsförbundets pilotdistrikt och arbetar med domarutbildning och med förtydligande av regelverket.
Emma Holmquist samarbetar med en av länets toppklubbar, Linköping LFC, och i maj kommer gåfotboll visas upp i samband med det allsvenska derbyt mot IFK Norrköping.

–Det är lätt att driva det här projektet för efterfrågan och entusiasmen är så stor, säger Emma.

Mormor blir förebild

För föreningarnas del kan gåfotboll bli ett sätt att både behålla sina äldre medlemmar längre, och locka nya. Anders Bengtson har kontakt med länets fotbollsklubbar, men också med olika pensionärsorganisationer. Och intresset är stort.

–Vi vill helst att allt spel ordnas med hjälp av den ordinarie föreningsverksamhet. Dels för att alla kan vara med och dela på bollar och mål och annat material, dels för att det blir ett sätt att utnyttja befintliga anläggningar mer på dagtid, när pensionärer har möjlighet att spela, säger han.

Och inte minst för att det är bra ur ett socialt perspektiv.

–De äldre blir viktiga förebilder för de yngsta fotbollsspelarna. Det är jättebra att de ser att även mormor och morfar är med och spelar, säger Emma Holmquist.
- Dessutom spelar damer och herrar tillsammans. Att tillhöra en förening, kanske lockas till att vara med och hjälpa till på fler sätt än med den egna träningen, få nya vänner och allt sådant som gåfotbollen för med sig är enormt viktigt och jättebra för hälsan.

Vet bättre nu

Både Anders Bengtson och Emma Holmquist har ett förflutet som fotbollsspelare. Anders spelade så högt som i division fyra och erkänner att han från början ställde sig frågan – kan man bli trött av gåfotboll, är det verkligen motion?

–Nu vet jag, säger han och skrattar. Bollen gör att man blir lurad till att röra på sig. Man vill gå ifatt den, man vill vara spelbar och det tar mer kraft än man tror.
–Pulsen går upp, det lovar jag. Det finns en tävlingsdjävul i alla. Det är väldigt roligt!

Mer information: www.aktiva.svenskfotboll.se/forening/tranaochspela/gafotboll/ Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Gåfotboll i Östergötland

Två spelare kämpar om bollen på fotbollsplanen

Gåfotboll passar alla, och damer och herrar spelar tillsammans. Foto: Bildbyrån.

Emma Holmquist och Anders Bengtson står på var sin sida om Östergötlands Fotbollsförbunds logga

Emma Holmquist och Anders Bengtson arbetar för Östergötlands fotbollsförbund. Emma som domar- och tävlingsutvecklingskonsulent och Anders som gåfotbollsambassadör. Anders besöker föreningarna runt om i länet för att hjälpa dem att komma igång med den nya verksamheten. Foto: Privat.

Spelare hjälps åt att sätta upp ett nät till gåfotbollen

Reglerna i gåfotboll är enkla – bollen får inte vara mer än en meter upp i luften, kroppskontakt tillåts inte och endast promenadtakt på planen gäller. Det sociala sammanhanget är viktigt, den som inte vill vara med kan komma och hjälpa till med något omkring träningarna, eller bara ta en fika och heja på. Foto: Bildbyrån.

Fler goda exempel

 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.