satt-ostergotland-i-rorelse

Bara fördelar med gåfotboll

Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige?
Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.

Reglerna är enkla; ingen kroppskontakt, bollen får aldrig vara mer än en meter upp i luften och spelarna får bara promenera omkring på planen.

–Tar du ett löpsteg går bollen helt enkelt över till motståndarlaget, säger Anders Bengtson, som är gåfotbollsambassadör i Östergötland.

Det här är med andra ord en aktivitet som passar de flesta. Målgruppen är i första hand deltagare över 65 år, men det finns inget som hindrar dem från att ta med barnbarnen till fotbollsplanen. Alla får vara med.

Reglerna sänker tröskeln

–Många som kommit upp lite i ålder blir lättade när de får höra talas om reglerna. Det sänker tröskeln för dem som vill men inte riktigt vågar ta steget. Skaderisken är låg och det är förstås viktigt, fortsätter Anders Bengtson.

Nog för att gåfotboll är en gren inom Svenska fotbollsförbundet och att Sverige har landslag och en hel del internationella tävlingsmatcher – men gåfotboll är för de allra flesta en trivsam friskvårdsaktivitet.
Motalaklubben Borens IK var en av de första föreningarna i Östergötland att dra igång verksamhet och nu är allt fler på väg.

–Vi har skickat ut en enkät till alla klubbar i länet, säger Emma Holmquist, domar- och tävlingsutvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollsförbund.
–Bland dem som har svarat är sammanfattningar att minoriteten har erfarenhet av gåfotboll, men majoriteten är intresserade.

Pilotprojekt

Östergötland och Norrbotten är Svenska fotbollsförbundets pilotdistrikt och arbetar med domarutbildning och med förtydligande av regelverket.
Emma Holmquist samarbetar med en av länets toppklubbar, Linköping LFC, och i maj kommer gåfotboll visas upp i samband med det allsvenska derbyt mot IFK Norrköping.

–Det är lätt att driva det här projektet för efterfrågan och entusiasmen är så stor, säger Emma.

Mormor blir förebild

För föreningarnas del kan gåfotboll bli ett sätt att både behålla sina äldre medlemmar längre, och locka nya. Anders Bengtson har kontakt med länets fotbollsklubbar, men också med olika pensionärsorganisationer. Och intresset är stort.

–Vi vill helst att allt spel ordnas med hjälp av den ordinarie föreningsverksamhet. Dels för att alla kan vara med och dela på bollar och mål och annat material, dels för att det blir ett sätt att utnyttja befintliga anläggningar mer på dagtid, när pensionärer har möjlighet att spela, säger han.

Och inte minst för att det är bra ur ett socialt perspektiv.

–De äldre blir viktiga förebilder för de yngsta fotbollsspelarna. Det är jättebra att de ser att även mormor och morfar är med och spelar, säger Emma Holmquist.
- Dessutom spelar damer och herrar tillsammans. Att tillhöra en förening, kanske lockas till att vara med och hjälpa till på fler sätt än med den egna träningen, få nya vänner och allt sådant som gåfotbollen för med sig är enormt viktigt och jättebra för hälsan.

Vet bättre nu

Både Anders Bengtson och Emma Holmquist har ett förflutet som fotbollsspelare. Anders spelade så högt som i division fyra och erkänner att han från början ställde sig frågan – kan man bli trött av gåfotboll, är det verkligen motion?

–Nu vet jag, säger han och skrattar. Bollen gör att man blir lurad till att röra på sig. Man vill gå ifatt den, man vill vara spelbar och det tar mer kraft än man tror.
–Pulsen går upp, det lovar jag. Det finns en tävlingsdjävul i alla. Det är väldigt roligt!

Mer information: www.aktiva.svenskfotboll.se/forening/tranaochspela/gafotboll/ Länk till annan webbplats.

Gåfotboll i Östergötland

Två spelare kämpar om bollen på fotbollsplanen

Gåfotboll passar alla, och damer och herrar spelar tillsammans. Foto: Bildbyrån.

Emma Holmquist och Anders Bengtson står på var sin sida om Östergötlands Fotbollsförbunds logga

Emma Holmquist och Anders Bengtson arbetar för Östergötlands fotbollsförbund. Emma som domar- och tävlingsutvecklingskonsulent och Anders som gåfotbollsambassadör. Anders besöker föreningarna runt om i länet för att hjälpa dem att komma igång med den nya verksamheten. Foto: Privat.

Spelare hjälps åt att sätta upp ett nät till gåfotbollen

Reglerna i gåfotboll är enkla – bollen får inte vara mer än en meter upp i luften, kroppskontakt tillåts inte och endast promenadtakt på planen gäller. Det sociala sammanhanget är viktigt, den som inte vill vara med kan komma och hjälpa till med något omkring träningarna, eller bara ta en fika och heja på. Foto: Bildbyrån.

Fler goda exempel

 • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

  Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
 • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

  Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!