satt-ostergotland-i-rorelse

Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.

– Och vi behöver inte jaga ledamöter till vår styrelse, alla ställer upp som blir tillfrågade. Vi har 75 duktiga och engagerade ledare, som gör ett fantastiskt jobb. Själv tycker jag att det vi gör är fantastiskt roligt. Visst, det kräver energi och engagemang, men det ger så mycket tillbaka, säger Torbjörn Jonsson, ordförande i Brokinds IF.

Nu är det inte bara boende i Brokind som är medlemmar i föreningen. Fem kilometer från samhället ligger Bestorp med drygt 400 invånare.

– I vår del av Linköpings kommun bor det ungefär 2 500 personer. För ett år sedan satte vi upp målet att 20 procent av dem skulle bli medlemmar i föreningen inom tre år. Det nådde vi före årsskiftet, fortsätter Torbjörn Jonsson.

Föreningens tillväxt av medlemmar och sektioner kan delas in i två perioder. 2018 invigdes den nya idrottshallen – som Brokinds IF:s var delaktiga i planeringen av. Den fullstora hallen resulterade i att föreningens fotboll utökades med innebandy-, badminton- och gymnastiksektioner.

– 2021/2022 utsågs vi till Årets förening av Östgöta innebandyförbund. Och nu har vi fyra flicklag och fyra pojklag i den sektionen. Om några år hoppas vi också att ha både ett dam- och herrlag i seriespel.

Pandemin blev en möjlighet

Den andra perioden av tillväxt kom när pandemin slog till våren 2020. För många föreningar innebar coronapandemin en nedgång i verksamheten, men inte i Brokind.

– Vi var tidiga med att stänga ner våra gruppträningar inomhus, men vi satte oss och funderade på vilka möjligheter som fanns trots pandemin. Fyra kajaker blev utgångspunkten för vår kajaksektion. Den nedgångna tennisplanen rustade vi upp och startade en tennissektion. Nu har vi 35 aktiva medlemmar i tennisen.

Men det slutade inte med det. På senare tid har även cykling, utegym, löpning och pickleball kommit med på programmet.

– Cykling ligger mig varmt om hjärtat. Så vi startade en cykel-sektion med fokus på MTB. Tillsammans med skolan här i Brokind ordnade vi även en pumptrackbana. På samma yta har vi ett utegym, som vi också har en aktiv sektion för. Och varje vecka träffas löparna i vår löpsektion och kör sina pass.

Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsens studieförbund Sisu har lyft fram Brokinds IF som ett gott exempel för föreningsliv på landsbygden. Som ytterligare ett bevis på sina framgångar fick Brokind IF:s ta mot ”Linköpings kommuns pris – Aktiv hela livet” på Topp 100-galan.

– Ett fantastisk pris och en verklig kvalitetsstämpel på att det vi gör i föreningen är rätt.

Brokinds IF var dessutom en av åtta föreningar som fick bidrag från Topp100-organisationen och föreningens ordförande Torbjörn Jonsson var nominerad som årets ledare i Linköpings Kommun.

– Att vi som den lilla kusinen på landet får vara med på samma gala som bland annat LFC och LHC var häftigt, säger Torbjörn.

Nominerad till Årets ledare

För sin passion, omtanke och outtröttliga vilja att få Brokind IF att växa och kunna erbjuda något för alla är Torbjörn Jonsson nu nominerad till Årets ledare i Årets Eldsjäls Galakväll den 15 maj på Cirkus i Stockholm. I sin motivering till nomineringen skriver juryn: ”Även om en väl sammansatt styrelse också är en stor anledning till framgången, så är en styrelseordförande som brinner kanske en ännu större faktor. Han heter Torbjörn Jonsson och har varit en föreningsmänniska i hela sitt liv.”

– Att bli nominerad som årets ledare till Årets Eldsjäls Gala i Sverige känns som ett fantastiskt erkännande för dryga 30 års arbete inom föreningslivet. Att få förmånen att vara både aktiv och ledare inom idrottsrörelsen är oerhört lärorikt och givande.


Föreningsliv på landsbygden

Fem personer framför en stor prischeck som det står 10 000 kronor på.

Brokinds IF:s Victor Lind tillsammans med hockeyspelaren Danijela Lind, fotbollsspelaren Charlotte Rholin, fotbollsspelaren Jonna Andersson och klubbens ordförande Torbjörn Jonsson med prischeck som en av åtta föreningar som fick bidrag från Topp 100-organisationen.

Gruppbild på Brokinds IF:s styrelseledamöter.

Glada styrelseledamöter i Brokinds IF (från vänster): Tommy Lind, Torbjörn Jonsson, Tina Brageborn, Victor Lind och Tomas Karlsson.

Två personer på en scen under Topp100-galan i Linköping. I bakgrunden visas en stor bildskärm där det står Kommunens pris 2023 - kriterier.

Ytterligare ett bevis på Brokinds IF:s framgångar – under Topp 100-galan i Linköping fick föreningen ta mot ”Linköpings kommuns pris – Aktiv hela livet”.

Bandylegendaren Bernt "Bempa" Ericsson och Torbjörn Jonsson hade roligt under Topp100 galan.

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.