satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.

För den sportintresserade är det en dröm att kliva in i den nyöppnade butiken i Luxors gamla fastighet i Motala. Klargröna hyllor dignar av allt man någonsin kan önska sig. Fritt fram att låna – helt gratis – och ge sig ut på isarna, i pulkabacken, skateboardbanan, skidspåret, tennisbanan, basketplanen …

Välkända fritidsledare

– Bara fantasin sätter gränser, säger Stefan Svärd och reser sig ur en fåtölj.Det känns trivsamt att komma innanför dörrarna. Här finns bord och soffor att slå sig ner i och prata bort en stund, kanske om vikten av att röra på sig.

Stefan brinner för sitt uppdrag som han delar med Susanne Thörnberg och Johnny ”Bison” Gustafsson. Alla tre är fritidsledare och kända ansikten bland barn och vuxna i Motala med omnejd. De växlar mellan att vara ute på skolor, ta emot studiebesök från såväl klasser som arbetsplatser och organisationer, ordna aktivitetsdagar och studiedagar och att ta hand om butiken och husbilen.

– Det är jätteroligt, säger Susanne. Nytt för oss är att vi numera riktar oss även till vuxna. Det är ju lika viktigt att dom rör på sig som att skolungdomarna gör det.

Hon berättar att hon nyligen var med på Seniordagen som anordnades av Motala kommun, och körde en tävling där det gällde att reagera snabbt på kommando.– Tävlingen blev så viktig att en av gubbarna som var med plötsligt avbröt och bad att få byta sida eftersom hans hörapparat fungerade bättre på det örat.

– Sådant är härligt, då vet vi att vi har nått fram.

Många utmaningar

Ja, för i ärlighetens namn är det inte i första hand de sportintresserade som ska lockas till den välfyllda butiken. Kan Stefan, Susanne och Johnny nå de barn, ungdomar och vuxna som inte är så vana att röra på sig så är ett av Fritidsbankens mål uppfyllda.

– Det finns så många dimensioner i det här, lika många utmaningar som det finns elever kan man säga, och därför gäller det att tänka till när vi besöker till exempel en skola, säger Stefan.

Häromdagen höll han en aktivitet för gymnasieelever på Carlsund utbildningscentrum.– Jag tog med mig utrustning för långfärdsskridskor och intresset var jättestort. Det är så enkelt att ordna en fotboll- eller hockeyturnering, men det passar långt ifrån alla. Att ta en promenad i skogen eller åka en sväng på isarna är också att röra sig och det måste vi lyfta fram.

Johnny Gustafsson ansluter i butiken. Han kommer från Zederslundskolan där han bland annat ställt upp ett par minipingisbord i samlingsrummet och fått många barn att bli både varma och glada.– Det blir kö till aktiviteterna när vi kommer ut så här, eleverna tycker att det är jättekul, säger han.

Golf i butiken

Vi avslutar vår pratstund med en vandring bland isdubbar, slalompjäxor och pingisracketar.Allt som började med insamlingsturnéer i början av året för att få tag i utrustning att starta med, är nu ett stort bibliotek av sportprylar som hela tiden växer ju mer saker som lämnas in.

Hyllorna har byggts av arbetsmarknadsenheten i Motala kommunen. Och inte nog med det – runt om i lokalen finns åtta små minigolfbanor. Replikor av en av banorna i Varamon. Det går fint att ta ett varv medan man funderar över om det ska bli ett badmintonracket eller en skateboard att låna den här gången.

Myror i brallan

– Vi som jobbar här har själva lite myror i brallan och det tror jag är bra, säger Stefan Svärd. Nya idéer dyker hela tiden upp. Hur vore det med Fritidsbankens skåp på golfbanan till exempel? Eller på isstadion. Där kan det finnas hjälmar och skridskor i en låda, bara att låna. Eller små stånd längs stranden, med mjuktennisrack och ett par fotbollar …

Som sagt, bara fantasin sätter gränser för Fritidsbankens mål – att få fler att hitta glädjen i rörelse och idrott.

Text och bild: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Fakta om Fritidsbanken

I dag finns Fritidsbanken i 109 kommuner i Sverige och växer hela tiden.

De mobila husbilarna eller fasta butikerna lånar gratis ut sportutrustning till den som behöver eller som vill prova något nytt.

Går någonting sönder är man för det mesta inte skyldig att ersätta, men sakerna ska alltid lämnas tillbaka.

Den som har hel och funktionell sportutrustning hemma som inte längre används, är välkommen att lämna in till Fritidsbanken.

Läs mer på www.fritidsbanken.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Fritidsutrustning till alla

Tre personer står framför ställ med skidor och pjäxor

Här finns fritidsutrustning så att det räcker till alla. Ett par längdskidor kanske? Eller en basketboll? Långfärdsskridskor?
Fritidsledarna Susanne Thörnberg, Johnny ”Bison” Gustafsson och Stefan Svärd tipsar gärna om roliga saker att fylla fritiden med.

Tre personer står framför en vägg med fritidsutrustning

Fritidsledarna Johnny ”Bison” Gustafsson, Stefan Svärd och Susanne Thörnberg delar på ansvaret för Fritidsbankens butik i Motala.

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.