satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Lyckad pulsträning i Valdemarsvik

Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas.
– Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.

När Sätt Östergötland i rörelse drog i gång berättelserna om goda exempel var satsningen på pulsträning i Valdemarsvik först ut. Konceptet, där högstadieeleverna har fysisk aktivitet fem gånger i veckan, har skapat ett större lugn och bättre studieresultat. Utöver tre pass i idrott- och hälsa får eleverna två så kallade pulspass efter en modell som man plockat från Naperville Central High School utanför Chicago.

I höst fyller pulsträningen på skolan tio år. De fyra lärarna som initierade satsningen har alla varit från skolan under perioder – men i dag finns tre av dem kvar.

– Vi sa från början att för att det här ska funka, måste det vara personoberoende och som mest har nio olika lärare varit pulsledare, säger Daniel Hermansson och fortsätter:

– Vi är glada att det har satt sig i väggarna, och att vi fått hålla på så här länge är en stor styrka. I dag har pulspassen en hög prioritet och schemaläggs på tider så eleverna kan ta vara på effekterna som vi hoppas att de får av de här pulspassen.

Kollegan Mats Nahlbom, matte- och NO-lärare, håller med:

– Vi hade en föreläsning för politiker inom Region Östergötland som kom med en intressant reflektion. ”Om ni överlevt två, snart tre, mandatperioder, då måste det fungera.” Ja, det kostar pengar. Det är en merinsats för skolan. Men trots tider av neddragningar är det inte ifrågasatt.

Varierat innehåll

Enkelt sammanfattat handlar pulsträningen om att eleverna ska hålla sig på 70 till 80 procent av sin maxpuls i 20 minuter under ett 40-minuterspass. Innehållet på passen varierar från gång till gång. Allt från stationsträning till bollsporter och raska promenader. Efter dusch väntar lektioner i teoretiska ämnen.

– Vi har landat i att det är väldigt viktigt att prova på så mycket som möjligt. Vissa älskar bollar, andra gör inte det. Eleverna är otroligt på. Visst, de får inte lika många håltimmar som på andra skolor, men vi upplever att de får igen det, säger Daniel.

För att se om träningen hade någon på studieresultaten utvärderades en testklass för ett antal år sedan. När resultaten visade sig vara positiva fick alla högstadieelever samma upplägg och samtidig upplevdes ett större lugn på skolan.

Under åren har kommuner stått i kö för att få besöka Vammarskolan och lärargänget som initierade metoden bildade företaget Hjärnbyggarna för att hantera efterfrågan på föreläsningar.– Vi har nog haft 150 skolor som hälsat på från Sverige och Finland. Vi har hört jättemånga framgångshistorier, men generellt är svensk skola inte så bra kontinuitet och en sådan har sak kan vara på tapeten i tre-fyra år innan det läggs ner, säger Mats Nahlbom.

Fortsatt satsning

På Vammarskolan fortsätter alltjämt pulsträningen. Mats och Daniel hoppas och drömmer om utveckling av det de fortfarande ser som ett ”projekt” – trots att det gått tio år. För att det lyckats leva så länge finns några viktiga framgångsfaktorer. Daniel och Mats nämner saker för som att få med många lärare. Regelbunden utbildning till föräldrar, elever och kollegor. Variation i upplägget.– Det vi dock tror är den största framgångsfaktorn är att eleverna inte blir bedömda under pulspassen. Var och en arbetar efter sina förutsättningar och då pulsen/maxpulsen är högst individuell kan man svårligen "slå" någon annan, säger Daniel.

Lärarna hoppas att satsningen kan leva många år till och Mats är övertygad om att det går att hitta fler saker och effekter. Men då krävs mer resurser.– Vi skulle gärna få in forskarögon som tittar in i det här med ett kritiskt förhållningssätt, kritiska frågor. Vi som varit i det länge blir lätt färgade. Jag förstår att det är svårt med dagens budgetläge, men jag tror att det skulle göra enorm nytta.

Text: Marcus Nyenger, Granit PR & kommunikation
Foto: AJ Produkter

Senast uppdaterad

Pulspass på Vammarskolan

Barn i idrottshall på Vammarskolan i Valdemarsvik

Pulsträningen på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Satsningen har skapat ett större lugn och bättre studieresultat på högstadieskolan.

Fler goda exempel

  • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

    Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!
  • Nyttiga samtal med hjälp av bilder

    Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.
  • Alla är vinnare i Rörelsesatsningen

    När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.
  • RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

    Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.
  • Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

    Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.
  • Naturen är en ljus plats för integration och vänskap

    Tänk vad fällningen av ett träd kan betyda. Det kan skapa en ljusare framtid på många sätt. Det var till exempel intill en kraftig sälg som det värdefulla samarbetet och integrationsarbetet mellan Friluftsfrämjandet och Bergska gymnasiet i Finspång tog sin början.