satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Livsstilsmottagningen i Karlskoga gör utflykter till naturreservat

Sätt Östergötland i rörelse fortsätter att lyfta goda exempel utanför länet i satsningen ”Landet runt”. Under pandemin har Livsstilsmottagningen i Karlskoga flyttat alla fysiska aktiviteter utomhus och arrangerar utflykter till närliggande naturreservat tillsammans med Naturskyddsföreningen en gång i månaden.

– Det tillför nya aspekter i verksamheten, våra patienter släpper de allvarliga tankar och oron som de går och bär på för en stund, säger Maria Nilsson. 

Hon är fysioterapeut vid Livsstilsmottagningen i Karlskoga. Efter att under några år drivits som ett framgångsrikt projekt ingår mottagningen nu i ordinarie verksamhet i Region Örebro län. Konceptet innefattar både förebyggande arbete och behandling av ohälsosamma levnadsvanor inom olika målgrupper.

– Vi jobbar med patienter med komplex problematik. Psykisk ohälsa finns hos en väldigt stor del av personerna vi träffar, men det är även många patienter med andra sjukdomar som typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar som påverkas mycket av ohälsosamma levnadsvanor.

Fysisk aktivitet är en viktig del av verksamheten och under pandemin har mottagningen flyttat alla aktiviteter utomhus. Det handlar om totalt tio olika pass i veckan för att höja konditionen och styrkan hos patienterna.

Att genomföra aktiviteterna utomhus har fungerat väldigt bra – och varken snöstorm eller aggressivt regnande har ställt in något pass. Under hösten kom verksamheten även igång med utflykter en gång i månaden till närliggande naturreservat tillsammans med Naturskyddsföreningen.

– Det känns jättebra att ha hjälp av dem som är experter på naturen. Vi har haft olika teman; allt från att lära sig göra en brasa utomhus till att kolla efter vårfåglar under promenaderna.

– Utflykterna har varit väldigt uppskattade, tanken är att patienterna enklare ska hitta ut i naturen och våga göra det på egen hand. Vi märker att väldigt få, trots att de ligger väldigt nära, har varit på de här platserna, säger Maria Nilsson.

Att träffas utomhus i mindre grupper ger stora sociala fördelar.

– Man får dagsljus, solen i ansiktet och att bara få träffas är så viktigt. Våra patienter, där många är långtidssjukskrivna, kan släppa de allvarliga tankarna och oron som de går och bär på för en stund.

Har man kunnat se några resultat från satsningen med utflykterna?

– Vi har märkt att de berättar att de gör fler utflykter och sett att de ökat sin fysiska aktivitetsnivå, men vi vet inte om det är utflykterna eller övrig träning som ligger bakom. Det skulle vara jättespännande att jobba vidare och undersöka om de verkligen är ute mer i naturen.

Livsstilsmottagningen tänker fortsätta att ha mycket av aktiviteterna utomhus även när pandemin lagt sig. Både såväl en vårdcentral i Karlskoga och personalträningen på lasarettet har inspirerats och börjat köra utomhusträning under våren, berättar Maria som tillsammans med sina kollegor har många tankar på hur man ska kunna utveckla träningen och utflykterna framöver.

– Vi ser att det tillför något till vår verksamhet och det är ett väldigt roligt arbetssätt. När man får höra en patient berätta att den ”tog med sin son och hans kompisar på utflykt i helgen, det har jag aldrig gjort förut”. Ja, det ger inspiration, säger Maria.

Följ Levnadsvanemottagningen, Region Örebro län på Facebook Länk till annan webbplats.

Text: Marcus Nyenger, Granit PR& kommunikation
Foto: Region Örebro län

Senast uppdaterad

"Utflykterna är väldigt uppskattade"

En person står framför en informationstavla i skogen

Maria Nilsson berättar om naturreservatet Sveafallen dit en av utflykterna tillsammans med Naturskyddsföreningen gått.

En person försöker göra upp eld med hjälp av ett tändstål

Naturskyddsföreningen visar hur man tänder eld med tändstål under en av utflykterna.

Fem personer tränar med gummiband utomhus

Ett gruppträningspass utomhus i sköna solen.

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.