satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Alla bjuds in när Oxelbergsskolan kör pulspass

Sovmorgon eller pulsträning? För Sigge Forsblom, 11 år, är valet enkelt.
– Klart att man är trött när man vaknar och ska gå upp, men efter träningen är jag pigg och har energi hela dagen.

Tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag, är många av eleverna på Oxelbergsskolan i Norrköping uppe med tuppen. Redan 7.30 är de på plats för att öka pulsen tillsammans med skolans idrottslärare Peggy Månsson. Peggy brinner för rörelse och hälsa, inte minst när det gäller barn, och för 2,5 år sedan drog hon igång de populära morgonpassen.

– Det är så viktigt, rent av livsviktigt att vi rör på oss och att kunna erbjuda extraträning till eleverna känns bra, säger hon.

Upplägget är enkelt. Lekar, löpning, bollspel, fysträning – bara fantasin sätter gränser för aktiviteterna. Huvudsaken är att deltagarna ökar hjärtfrekvensen i 30 minuter.

– Jag pratar mycket med eleverna om vikten av att röra sig och att det måsta få vara lite jobbigt, fortsätter Peggy. Det är kul att se att barnen peppar varandra och att de knyter nya kontakter under passen. Den sociala biten är också en viktig del som kommer gratis med de här träningarna. Under de år vi har kört har jag inte hört en enda elev säga att det är tråkigt eller att de inte gillar övningarna vi gör.

Sigge Forsblom, som går i femman, har varit med på pulspassen sedan starten. Han kör alla tre dagarna i veckan och missar inte gärna en träning.
– Det är uppfriskande! Jag känner att jag är mycket mer fokuserad i skolan när jag har rört på mig, säger han.

Bäst gillar han fys och att springa. Och allra helst vill han vara inomhus för att det inte ska vara så kallt och blött.

Varför är det så viktigt att träna, tänker du?
– För om man inte tränar får man inte någon bra kondition och det blir jobbigt att andas. När vi leker på rasterna har jag bättre flås. Allt blir enklare liksom.

Hur skulle du må om du inte fick träna?
– Jag skulle nog känna mig väldigt utmattad. 

Vad vill du säga till de kompisar som inte är med?
– Klart de ska! Även om det är jobbigt att gå upp tidigt på morgonen så vänjer man sig. Det funkar!

För Peggy Månssons del räcker det dock inte med tre pulspass varje vecka. Hon erbjuder också barnen i mellanstadiet lunchträning i gympasalen två gånger i veckan.
– De får skriva upp sig på en lista och det är alltid fullt, säger hon.

Inspiration hittar Peggy i sin egen träning och i olika kurser i jobbet. Men också i de rapporter som publiceras kring barns rörelse.
– Svenska barn rör sig så lite att det är fullständig katastrof. Jag blir mörkrädd!

Genom de olika passen når hon både de elever som är vana att träna och de som inte har några andra aktiviteter utanför skoltid. Och hon ser goda resultat.
– Det är tydligt hur konditionen blir bättre för de elever som varit med på passen en period. De orkar mycket mer, både fysiskt och i skolan.

Nöjda elever förstås. Och nöjda föräldrar – som för den delen inte heller kommer undan.
– På fredagar, under de perioder vi är utomhus, får föräldrarna vara med, säger Peggy. Det är inte mer än rätt, alla behöver ju röra på sig.

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Senast uppdaterad

Pigga elever i Norrköping

Gruppbild på elever i en gymnastiksal

Lekar, löpning, bollspel, fysträning – bara fantasin sätter gränser för aktiviteterna.

Två elever gör en övning som kallas shoulder tap
Elever med boxhandskar slår mot en vägg

Fler goda exempel

  • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

    Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!
  • Nyttiga samtal med hjälp av bilder

    Vad är ”hälsosamma levnadsvanor?” Ja, det är inte alltid så lätt att sätta ord på när man är tio år gammal. Nu presenterar riksförbunden för dietister, skolsköterskor och fysioterapeuter ett gemensamt material som kan användas för att diskutera det viktiga ämnet vid skolornas hälsosamtal i årskurs fyra.
  • Alla är vinnare i Rörelsesatsningen

    När projektet Rörelsesatsningen i skolan pågått ett par år lade regeringen, som är uppdragsgivare, till att skolorna ska samverka med lokala idrottsföreningar.– Det är ett bra verktyg både för eleverna att hitta nya idrotter och för föreningarna att rekrytera, säger Ida Kregert Blomstrand, RF-SISU:s projektsamordnare.
  • RF-SISU hjälper eleverna att hitta glädjen i rörelse

    Barn bör röra på sig i genomsnitt 60 minuter varje dag för att må bra. Men långt ifrån hälften av alla barn i skolåldern når det målet. Därför kraftsamlar RF-SISU i ”Rörelsesatsningen i skolan” – ett projekt som redan gjort skillnad.
  • Lyckad pulsträning i Valdemarsvik

    Pulsträningen som skapat bättre studieresultat och ett större lugn på Vammarskolan i Valdemarsvik fyller tio år i höst. Lärarna bakom det lyckade konceptet hoppas att det lever många år till – och att det kan utvecklas. – Vi kallar det fortfarande för ett projekt efter tio år. Drömmen är att det ska få fortsätta, säger språkläraren Daniel Hermansson.
  • Rektorn som vill kombinera det bästa av två världar: skolan och idrotten

    Idrotten har alltid funnits i hennes liv och som rektor jobbar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt, 52, för att rörelse ska vara en naturlig del i skolvardagen. – Jag vill kombinera det bästa av två världar, skolan och idrotten, och få till en bra helhet. Med god hälsa och kondition kommer också självkänsla, säger hon.