satt-ostergotland-i-rorelse

Alla bjuds in när Oxelbergsskolan kör pulspass

Sovmorgon eller pulsträning? För Sigge Forsblom, 11 år, är valet enkelt.
– Klart att man är trött när man vaknar och ska gå upp, men efter träningen är jag pigg och har energi hela dagen.

Tre dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag, är många av eleverna på Oxelbergsskolan i Norrköping uppe med tuppen. Redan 7.30 är de på plats för att öka pulsen tillsammans med skolans idrottslärare Peggy Månsson. Peggy brinner för rörelse och hälsa, inte minst när det gäller barn, och för 2,5 år sedan drog hon igång de populära morgonpassen.

– Det är så viktigt, rent av livsviktigt att vi rör på oss och att kunna erbjuda extraträning till eleverna känns bra, säger hon.

Upplägget är enkelt. Lekar, löpning, bollspel, fysträning – bara fantasin sätter gränser för aktiviteterna. Huvudsaken är att deltagarna ökar hjärtfrekvensen i 30 minuter.

– Jag pratar mycket med eleverna om vikten av att röra sig och att det måsta få vara lite jobbigt, fortsätter Peggy. Det är kul att se att barnen peppar varandra och att de knyter nya kontakter under passen. Den sociala biten är också en viktig del som kommer gratis med de här träningarna. Under de år vi har kört har jag inte hört en enda elev säga att det är tråkigt eller att de inte gillar övningarna vi gör.

Sigge Forsblom, som går i femman, har varit med på pulspassen sedan starten. Han kör alla tre dagarna i veckan och missar inte gärna en träning.
– Det är uppfriskande! Jag känner att jag är mycket mer fokuserad i skolan när jag har rört på mig, säger han.

Bäst gillar han fys och att springa. Och allra helst vill han vara inomhus för att det inte ska vara så kallt och blött.

Varför är det så viktigt att träna, tänker du?
– För om man inte tränar får man inte någon bra kondition och det blir jobbigt att andas. När vi leker på rasterna har jag bättre flås. Allt blir enklare liksom.

Hur skulle du må om du inte fick träna?
– Jag skulle nog känna mig väldigt utmattad. 

Vad vill du säga till de kompisar som inte är med?
– Klart de ska! Även om det är jobbigt att gå upp tidigt på morgonen så vänjer man sig. Det funkar!

För Peggy Månssons del räcker det dock inte med tre pulspass varje vecka. Hon erbjuder också barnen i mellanstadiet lunchträning i gympasalen två gånger i veckan.
– De får skriva upp sig på en lista och det är alltid fullt, säger hon.

Inspiration hittar Peggy i sin egen träning och i olika kurser i jobbet. Men också i de rapporter som publiceras kring barns rörelse.
– Svenska barn rör sig så lite att det är fullständig katastrof. Jag blir mörkrädd!

Genom de olika passen når hon både de elever som är vana att träna och de som inte har några andra aktiviteter utanför skoltid. Och hon ser goda resultat.
– Det är tydligt hur konditionen blir bättre för de elever som varit med på passen en period. De orkar mycket mer, både fysiskt och i skolan.

Nöjda elever förstås. Och nöjda föräldrar – som för den delen inte heller kommer undan.
– På fredagar, under de perioder vi är utomhus, får föräldrarna vara med, säger Peggy. Det är inte mer än rätt, alla behöver ju röra på sig.

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Pigga elever i Norrköping

Gruppbild på elever i en gymnastiksal

Lekar, löpning, bollspel, fysträning – bara fantasin sätter gränser för aktiviteterna.

Två elever gör en övning som kallas shoulder tap
Elever med boxhandskar slår mot en vägg

Fler goda exempel

  • Rörelse och mat – en lyckad kombination

    Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping. – Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.
  • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

    En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
  • Lärare och elever tränar tillsammans

    Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

    Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet

    Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
  • Det finns hopp för glädje och starka ben

    Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!