satt-ostergotland-i-rorelse

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt:
”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade.

– Det är en riktig spinoff-effekt när man känner att man svettas, har kul och gör någonting tillsammans, säger tränaren Martin Karlsson.

När restriktionerna hårdnade under hösten och all kollektiv träning ställdes in för alla över 15 år, förutom elitidrottare, började ledarstaben runt Norrköpingsklubben IK Waria att fundera. IK Waria är en ren flick- och damlagsförening, och deras a-lag, där alla spelare är 16-18 år, ville få möjlighet att på något sätt ses och träna tillsammans.

Ett kreativt möte senare var planen klar: tre digitala träningspass i veckan med fokus på styrka, snabbhet och kondition.

– Tjejerna kan umgås, träna tillsammans och få det sociala. Det är egentligen bara bollen som saknas. Det är bra träning, men viktigast för oss är att utveckla gruppen och gemenskapen, säger Martin Karlsson.

Martin leder själv två av veckans pass. Då kliver han in i en större gruppsal på Helhetshälsans hus i Norrköping, riggar upp och sätter på schyst musik. Tio minuter innan träningen startar får tjejerna en länk till Google Meet och kan logga in via dator, ipad eller mobil. De kan vara hemma i vardagsrummet, ute på altanen eller egentligen varsomhelst.

Före och efter det timmeslånga träningspasset får kameran vara på och alla kan se och prata med varandra – men under träningen är det bara tränaren som ska synas.

– Jag tror det är viktigt att ha kvalité med bra ljus, bra ljud och go musik. Att jag som ledare inte står inne i en skrubb. Ska man göra det, ska man göra på riktigt, säger Martin Karlsson.

Han tror att restriktionerna kommer att hålla i sig även en bit in på 2021 och Waria har redan planer på fler alternativa träningsverktyg. Att få med hopprep i träningen, jobba med gummiband, testa styrkeyoga och köra fotbollsworkout är bara några exempel. Spelare i laget tränar även dans vid sidan av fotbollen och tanken är att använda deras kunskaper i träningen.

– Allting går att göra med lite vilja och anpassning. När man kör fotbollsworkout så gnuggar du teknik till musik. Det är lite som ett Friskis & svettis-pass fast med boll, säger Martin Karlsson.

Han är stolt över att föreningen kommit så långt med alternativa lösningar detta mycket speciella år. Martin Karlsson är övertygad om att fler föreningar snabbt behöver ta liknande, digitala grepp för att mildra konsekvenserna i föreningslivet.

– Det kommer bli tydliga siffror i vår, speciellt i lagidrotter, att föreningsverksamheten förlorat väldigt många ungdomar när man inte kunnat bedriva fysiska träningar tillsammans. Så vi måste hitta bra lösningar för att våra ungdomar inte ska välja bort sitt idrottande, säger Martin Karlsson.

Fakta/Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet:

 • Föreningar ska avstå från matcher och gemensamma träningar.
 • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare.
 • Undantag gäller också för elitidrott.
 • Råden gäller till 13 december men kan komma att förlängas.

Foto: Privat

Digital träning i Norrköping

Två personer ligger ner på rygg och tränar med benen i luften. en.

Fotbollsklubben IK Waria erbjuder tre digitala träningspass i veckan med fokus på styrka, snabbhet och kondition.

Kollage av tre bilder.

Fler goda exempel

 • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

  Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
 • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

  Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!