satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Volleylyftet vill inkludera alla i volleybollens värld

Fredrik och Anna Aldenmark är utbildade volleybolltränare och idrottslärare och Anna har tidigare jobbat som föreningsutvecklare. Tillsammans har de skapat Volleylyftet – ett inkluderingsprojekt för barn och ungdomar där volleyboll står i fokus.

– Idrott skapar ju något mer än bara motion – den ger en tillhörighet och en gemenskap, som sträcker sig över språkbarriärer, kulturskillnader och ovana att kanske tillhöra en förening eller ett lag, förklarar Fredrik.

Volleylyftet syftar till att få icke föreningsanslutna ungdomar att vara med och spela och deras föräldrar att engagera sig och hjälpa till på träningarna. Anna och Fredrik har en noggrann planering med utbildningar till alla hjälptränare och även till alla föräldrar, så att det är tydligt vad som förväntas och hur föreningen fungerar.

– Många gånger tar vi för givet att alla förstår vad ansvaret innebär, eftersom vi tror att alla växt upp i föreningslivet, som vi själva kanske gjort. Ingen har ensamt ansvar men alla kan hjälpas åt, säger Fredrik.

Fredrik och Anna ville ha ett inkluderingsprojekt – där alla ska känna sig välkomna. Därför har de också varit runt på en stor mängd skolor i Norrköping.

– Vi valde att sätta upp en riktlinje att alla talar svenska på träningarna. Eftersom vi har besökt så många olika skolor och områden så finns det nu barn och ungdomar från många olika nationaliteter och då är svenska det mest naturliga att prata. Vi fokuserar även på hur vi pratar med varandra och till barnen, det är ett bra tillfälle för den som inte har svenska som modersmål att utveckla sitt språk, såväl föräldrar som barn, säger Fredrik.

Volleylyftet finns nu i Rambodal, centrala Norrköping, Bråvallahallen och i Jursla. Norrköpings kommun sponsrar verksamheten och KFUM är föreningen som står bakom Fredrik och Anna. Så förutom medlemsavgiften så är det gratis att vara med.

– Vi bygger upp en organisation som ska vara hållbart över tid – inte bara ett år, utan vi räknar med att detta kommer hålla på längre, säger Fredrik.

En annan viktig del i att skapa ett inkluderande projekt ligger i satsningen på 4-mannavolley.

– Alla som har testat blir helt sålda, förklarar Fredrik. Det är enklare regler – mer tillåtande och generösa kan man säga.

Fyrmannavolley innebär att man kan börja spela volleyboll tidigt i livet och fokus ligger inte på tävling utan på att utvecklas på sin nivå, utifrån sina egna förutsättningar. Barn och ungdomar delas inte in efter ålder och kön, utan flickor och pojkar spelar tillsammans på den utvecklingsnivå de är.

– Föräldrarna är positiva eftersom de ser att alla får vara med och spela och det märker att barnen har kul, säger Fredrik.

Hittills har 60 barn och ungdomar mellan 9-14 år gått med i Volleylyftet men det kommer bli fler. Målet om att få med 40 barn och unga är redan överskridet, och då har vi inte räknat in småbarnssatsningen ”Volleybompa”.

– Volleybompa är för barn 2-6 år och deras föräldrar! Vi kör alla tillsammans och leker med bollarna – det uppskattas av alla.

Volleyboll är också coronasäkert eftersom det inte är en kontaktsport utan tvärtom uppmuntrar att varje spelare har gått om plats omkring sig.

– Till sommaren räknar vi med att köra beachvolley – det finns en volleybollträning för alla årstider säger Fredrik och skrattar.


Fakta om Volleylyftet

Projektet drivs av KFUM genom Anna och Fredrik Aldenmark och är sponsrat av Norrköpings kommun. Aktiviteter består av:

 • Besök av utbildade idrottslärare/volleybolltränare i årskurs 4-6 på skolor för att visa upp och lära ut kidsvolley och fyrmannavolley.
 • Prova på-träning för barn och föräldrar.
 • Ledarutbildning för föräldrar och andra.
 • Turneringar och andra event.

Läs mer på KFUM:s webbsida Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Volleyboll i Norrköping

Ett barn håller upp en volleyboll mot kameran

Hittills har 60 barn och ungdomar mellan 9-14 år gått med i Volleylyftet.

Två ledare för Volleylyftet står och samtalar

Fredrik och Anna Aldenmark ville ha ett inkluderingsprojekt – där alla ska känna sig välkomna.

Två barn i en idrottshall

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.