satt-ostergotland-i-rorelse

”Alla i naturen” gör att fler kommer ut

Norrköping kommuns integrationsprojekt ”Alla i naturen” har blivit en lyckad satsning. – Det har varit väldigt positivt. Vi har nått ut till många barn och unga, men framför allt till gruppen utrikesfödda kvinnor, säger Marie Landh, friluftsstrateg på Norrköpings kommun.

Att vara ute i naturen och njuta av friluftsliv är för många en viktig del av vardagen. Men långt ifrån alla har den möjligheten. Rapporter visar att det skiljer sig stort mellan olika samhällsgrupper i Sverige. Längst från möjligheten att njuta av skog och mark står personer med rötterna utanför Europa. För att nå dem har Norrköpings kommun, i samarbete med Studiefrämjandet, sedan 2016 genomfört projektet ”Alla i naturen” med hjälp av statliga LONA-bidrag.

Det blev direkt en lyckad satsning. Kontakter som skapades i projektets första del låg bakom en ansökan till del två då målgruppen var utrikesfödda kvinnor och fokus på närnatur. Genom en aktiv uppsökande verksamhet, via bland annat Familjecentraler och direktkontakt med skolor, har budskapet och informationen om alla aktiviteter nått fram.

– Att bara göra ett program och sedan förvänta sig att man får med ickevana friluftsmänniskor faller nästan på snöret innan det börjat, säger Marie Landh.

Bland aktiviteterna som genomförts finns rubriker som typiska vårtecken, klimatsnack och överlevnadskurser i naturen. Under åren har även Fritidsbanken varit påkopplad och deltagarna har kunnat låna cyklar och annan friluftsutrustning gratis.

– Det har självklart varit mycket prova-på-aktiviteter med naturen i fokus. Allemansrättskunskap, föräldramöten i skogen och sådana saker, säger Marie Landh, som redovisar att det varit flera hundra deltagare, barn som äldre, på aktiviteterna som både varit i tätortsnära natur och utanför staden.

Att intresset växte och informationen om aktiviteterna spreds så väl, tror Marie Landh beror mycket på de relationer som byggdes upp mellan anställda i projektet och deltagarna.

– Ett relationsskapande som förhoppningsvis gör att vi får ut fler människor i naturen, säger Marie Landh.

Friluftslivets år väntar 2021. En stor nationell satsning för att lyfta friluftslivet och få många nya människor att upptäcka det goda med att vara ute i naturen. Norrköpings kommun kikar på möjligheter att fortsätta jobba med friluftsliv. Bland annat har man, tillsammans med Studiefrämjandet, tittat på hur man kan fånga upp naturguider ur den målgrupp som man träffat i ”Alla i naturen”.

– Jag tror att naturguider som kan andra språk och bryter lite normer blir viktiga framöver. Vi får se om och när vi kan köra igång ett sådant projekt, säger Marie Landh.

Textansvarig: Anchi Alm

Besök i naturen

Barn kring en eldstad utomhus

Här är mammor och barn från öppna förskolan i Navestad ute på en utflykt i naturen.

Fler goda exempel

  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.