- Fritid och kultur
- Norrköping
”Alla i naturen” gör att fler kommer ut
Norrköping kommuns integrationsprojekt ”Alla i naturen” har blivit en lyckad satsning. – Det har varit väldigt positivt. Vi har nått ut till många barn och unga, men framför allt till gruppen utrikesfödda kvinnor, säger Marie Landh, friluftsstrateg på Norrköpings kommun.
Att vara ute i naturen och njuta av friluftsliv är för många en viktig del av vardagen. Men långt ifrån alla har den möjligheten. Rapporter visar att det skiljer sig stort mellan olika samhällsgrupper i Sverige. Längst från möjligheten att njuta av skog och mark står personer med rötterna utanför Europa. För att nå dem har Norrköpings kommun, i samarbete med Studiefrämjandet, sedan 2016 genomfört projektet ”Alla i naturen” med hjälp av statliga LONA-bidrag.
Det blev direkt en lyckad satsning. Kontakter som skapades i projektets första del låg bakom en ansökan till del två då målgruppen var utrikesfödda kvinnor och fokus på närnatur. Genom en aktiv uppsökande verksamhet, via bland annat Familjecentraler och direktkontakt med skolor, har budskapet och informationen om alla aktiviteter nått fram.
– Att bara göra ett program och sedan förvänta sig att man får med ickevana friluftsmänniskor faller nästan på snöret innan det börjat, säger Marie Landh.
Bland aktiviteterna som genomförts finns rubriker som typiska vårtecken, klimatsnack och överlevnadskurser i naturen. Under åren har även Fritidsbanken varit påkopplad och deltagarna har kunnat låna cyklar och annan friluftsutrustning gratis.
– Det har självklart varit mycket prova-på-aktiviteter med naturen i fokus. Allemansrättskunskap, föräldramöten i skogen och sådana saker, säger Marie Landh, som redovisar att det varit flera hundra deltagare, barn som äldre, på aktiviteterna som både varit i tätortsnära natur och utanför staden.
Att intresset växte och informationen om aktiviteterna spreds så väl, tror Marie Landh beror mycket på de relationer som byggdes upp mellan anställda i projektet och deltagarna.
– Ett relationsskapande som förhoppningsvis gör att vi får ut fler människor i naturen, säger Marie Landh.
Friluftslivets år väntar 2021. En stor nationell satsning för att lyfta friluftslivet och få många nya människor att upptäcka det goda med att vara ute i naturen. Norrköpings kommun kikar på möjligheter att fortsätta jobba med friluftsliv. Bland annat har man, tillsammans med Studiefrämjandet, tittat på hur man kan fånga upp naturguider ur den målgrupp som man träffat i ”Alla i naturen”.
– Jag tror att naturguider som kan andra språk och bryter lite normer blir viktiga framöver. Vi får se om och när vi kan köra igång ett sådant projekt, säger Marie Landh.
Textansvarig: Anchi Alm
Senast uppdaterad
Besök i naturen

Här är mammor och barn från öppna förskolan i Navestad ute på en utflykt i naturen.
Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.