- Fritid och kultur
- Östergötland
Fördubblat intresse för vandring på Östgötaleden
Att intresset för att vandra i skog och mark har ökat i år märks kanske framför allt om man själv ger sig ut och märker att fler har tänkt samma sak. Nu finns även statistik som visar att antal användare på Östgötaledens webbsida ökade med 110 % under juli månad mellan 2019 och 2020 – från 8 154 till 17 103 besök.
– Vi har ett speciellt läge i år då alltfler väljer upplevelser hemma i Sverige och den ökade lusten att vandra märks av. Särskilt roligt är de många ovana vandrarna som upptäckt att vandring är ett trevligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig samtidigt som nya platser kan upptäckas säger Anne Hederén, strateg vid Enheten för samhällsplanering i Region Östergötland.
På lördag den 12 september är det vandringens dag. Flera aktiviteter anordnas runtom i länet, bland annat längs Östgötaleden. Syftet med Vandringens dag är att få fler att bege sig utomhus.
– En vandring behöver inte vara lång eller långt borta, det räcker med att öppna dörren och gå ut. Vandringens dag uppmuntrar till att upptäcka närområden och en skön stund i vår vackra natur, förklarar Anne.
Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men man kan förstås också välja att vandra på egen hand.
Det här händer i Östergötland
STF Bråvalla Länk till annan webbplats.
STF Folkunga Länk till annan webbplats.
STF Linköping Länk till annan webbplats.
Naturkartan Länk till annan webbplats.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Paus på Östgötaleden

Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.