satt-ostergotland-i-rorelse

Fördubblat intresse för vandring på Östgötaleden

Att intresset för att vandra i skog och mark har ökat i år märks kanske framför allt om man själv ger sig ut och märker att fler har tänkt samma sak. Nu finns även statistik som visar att antal användare på Östgötaledens webbsida ökade med 110 % under juli månad mellan 2019 och 2020 – från 8 154 till 17 103 besök.

– Vi har ett speciellt läge i år då alltfler väljer upplevelser hemma i Sverige och den ökade lusten att vandra märks av. Särskilt roligt är de många ovana vandrarna som upptäckt att vandring är ett trevligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig samtidigt som nya platser kan upptäckas säger Anne Hederén, strateg vid Enheten för samhällsplanering i Region Östergötland.

På lördag den 12 september är det vandringens dag. Flera aktiviteter anordnas runtom i länet, bland annat längs Östgötaleden. Syftet med Vandringens dag är att få fler att bege sig utomhus.

– En vandring behöver inte vara lång eller långt borta, det räcker med att öppna dörren och gå ut. Vandringens dag uppmuntrar till att upptäcka närområden och en skön stund i vår vackra natur, förklarar Anne.

Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men man kan förstås också välja att vandra på egen hand.

Det här händer i Östergötland

STF Bråvalla Länk till annan webbplats.

STF Folkunga Länk till annan webbplats.

STF Linköping Länk till annan webbplats.

Naturkartan Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Paus på Östgötaleden

Kvinna med hund på gräsmatta med sjö i bakgrunden

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.