satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Strokeföreningen hjälper Motala kommun att göra naturreservaten tillgängliga

I Motala samverkar strokeföreningen med kommunekologen Fia Sundin och tillsammans har de fått till ett bra samarbete. Målet är att göra naturreservaten i kommunen tillgängliga för alla.

– Det behövs ofta inte så stora förändringar för att en grillplats eller ett promenadstråk ska bli framkomligt och tillgängligt. Samarbetet med kommunen har inneburit att vi kunnat visa på behoven.

Det säger Karin Holmgren, före detta ordförande i Strokeföreningen i Motala och en av initiativtagarna till samverkan med kommunen.

Det började för 3 år sedan när stormen Per ställde till det i skogarna. Motala var en av de kommuner som fick statliga medel för att röja upp i skogarna och naturreservaten. I den vevan tog Strokeföreningen kontakt för att förbättra tillgängligheten när man ändå var igång med förbättringar av parkeringsplatser, gångvägar och grillplatser.

– Oftast är det småjobb som krävs – vi brukar säga till varandra att det bästa vore om vi hade tillgång till en traktor och någon som kunde komma och bara släta till lite, säger Karin.

Att uppleva att man har tillgång till en plats beror på många olika saker, berättar Karin. Dels handlar det såklart om att tänka hela kedjan, från parkering till utflyktsmål.

– Ofta ser vi att de anpassat vissa delar alldeles utmärkt, till exempel en grillplats, men sedan saknas en väg som är framkomlig för rullstol från parkeringen och då kommer man ju ändå inte dit, förklarar Karin.

En annan aspekt är information om naturreservatet har anpassats för rullstol eller inte. Att veta i förväg hur det ser ut och vad som väntar, är en viktig del. Här finns Naturkartan.se som är en webbplats där olika naturreservat och olika utflyktsmål finns sökbara.

– På Naturkartan.se finns möjlighet att söka på tillgängliga platser, så att man inte åker dit i onödan. Det är jättebra. Vi önskar ibland att det skulle vara tydligare skyltat på plats också, så att vi vet vilka stigar som är framkomliga, säger Karin.

Även om mycket gjorts så finns det alltid saker som går att förbättra.

– Det bästa vore om vi kunde sitta med och ge råd om tillgänglighet redan från början, avslutar Karin Holmgren.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Lätt att ta sig ut

Äldre man som kör person som sitter i rullstol

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.