satt-ostergotland-i-rorelse

Nu körs Korpenloppet virtuellt

Kanalruset i Motala och Rosenkällaloppet i Linköping kommer att genomföras, trots restriktionerna i Coronas spår. Men inte som vanligt förstås, i år är det virtuella lopp som gäller, under samlingsnamnet Korpenloppet.

Att ställa in ett motionslopp är inte Korpens melodi. Istället gäller att hitta alternativa lösningar så att folk kan röra på sig utan att träffas. Just för olika former av lopp finns digitala plattformar att ta till. Man laddar hem en app i telefonen, registrerar sig i det aktuella loppet och gör sedan sina kilometrarna individuellt. Smidigt och enkelt, och helt utan gemensam start, klungbildningar, publik och kramar vid målgång.

­­– I det här fallet är det ”RaceOne” som erbjuder lokala virtuella lopp som vi tar del av, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef vid Korpen Östergötland. Deltagarna väljer en tid och plats, mellan den 1 och 7 juni, och avverkar sina fem kilometer. Allting registreras i en särskild app som var och en laddar hem. På så sätt får man ordning på sina tider och kan mäta sig med andra som springer.

– Det blir ingen prisutdelning, istället lottar vi ut priser mellan alla som deltar. Dessutom tar vi en del av startavgiften på 100 kronor och skänker vidare till barncancerfonden, säger Åsa Hjärtstrand.

Stora delar av Korpens övriga gruppträning har också flyttat utomhus för att folk ska kunna träna utan oro för smitta.

­– Framöver kommer vi att erbjuda våra medlemmar möjlighet att logga in sig och delta i bland annat styrkepass, yoga och danspass digitalt. Då kan man träna vara och när man vill. Faktum är att vi tror att många kommer att tycka om den här formen och frågan är om vi ens efter coronakrisen kommer att gå tillbaka helt och hållet till upplägget med träningsklasser i gemensam lokal och på fasta tider. Förmodligen ser vi en förändring här, som kan göra det möjligt för fler att ägna tid åt träning.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Spring när du vill

Person som springer i skogen

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.