- Fritid och kultur
- Östergötland
- Linköping
Mera lera MTB växer och inviger ny slalombana
Social distansering eller ett stort intresse för MTB-cykling? Oavsett vilket – i skogen i Vidingsjö i Linköping är det hälsosamt trångt.
Cykelklubben Mera Lera MTB har, som vice ordförande David Johansson säger, gjort en sjujäkla resa. De senaste tre åren har föreningen vuxit med 300 medlemmar, från 200 till 500. Dessutom har man byggt en jätteanläggning i slalombacken i Vidingsjö med olika slingor att cykla på, specifika tekniska moment anpassade för MTB-träning, en park för hopp och trix och mycket annat.
– Det blev möjligt dels genom att vi har bra ekonomi i föreningen, men också med hjälp av medel från Riksidrottsförbundet och Arvsfonden, säger David Johansson.
Arenan stod färdig tidigare i vår och inget kunde vara mer passande. Att cykla i skogen är en sport som klippt och skuren för den påtvingade distanseringen i samhället. Ingen närkontakt och ingen klungbildning.
– Det enda vi har fått göra är att planera om så att vi inte samlar allt för stora grupper på samma plats, säger David Johansson. Vi hade 90 ungdomar anmälda när kurserna drog igång i slutet av april, men nu har vi delat upp oss i sex grupper med olika starttider och olika startplatser. Det fungerar jättebra.
Träningen då? Ja, utmaningen blir vad man gör den till.
– MTB är extremt mångsidigt, säger David. En superenkel motionsform eller en avancerad högintensiv, du väljer själv. Cykling ger balans, bra teknik, styrka och kondition. Och dessutom tränar vi på trafikregler och vett och etikett i skogen. Det är inte bara att fara fram hur som helst för då nyttjar vi allemansrätten på fel sätt. Vi är noga med att prata med barnen om att man inte skräpar ner och inte gör åverkan på naturen.
David rekommenderar den som är sugen på äventyr i skogen på två hjul, att ta kontakt med närmsta klubb eller gå med i en cykelgrupp på Facebook. I sociala medier finns gott om tips på appar som uppdateras hela tiden med olika sträckor och spårvisningar.
– Det finns något som passar alla, både nybörjare och mer avancerade cyklister. Och inte minst – MTB-cykling passar extremt bra i coronatider. Det är skitmycket folk i skogen, om det beror på att allt fler vill röra på sig och samtidigt hålla distans till andra, eller ett stort intresse för MTB vet vi förstås inte. Men det är roligt, och vi hoppas att det håller i sig även när samhället återgår till det mer normala framöver.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
MTB passar alla

Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.