satt-ostergotland-i-rorelse

Mera lera MTB växer och inviger ny slalombana

Social distansering eller ett stort intresse för MTB-cykling? Oavsett vilket – i skogen i Vidingsjö i Linköping är det hälsosamt trångt.

Cykelklubben Mera Lera MTB har, som vice ordförande David Johansson säger, gjort en sjujäkla resa. De senaste tre åren har föreningen vuxit med 300 medlemmar, från 200 till 500. Dessutom har man byggt en jätteanläggning i slalombacken i Vidingsjö med olika slingor att cykla på, specifika tekniska moment anpassade för MTB-träning, en park för hopp och trix och mycket annat.

– Det blev möjligt dels genom att vi har bra ekonomi i föreningen, men också med hjälp av medel från Riksidrottsförbundet och Arvsfonden, säger David Johansson.

Arenan stod färdig tidigare i vår och inget kunde vara mer passande. Att cykla i skogen är en sport som klippt och skuren för den påtvingade distanseringen i samhället. Ingen närkontakt och ingen klungbildning.

– Det enda vi har fått göra är att planera om så att vi inte samlar allt för stora grupper på samma plats, säger David Johansson. Vi hade 90 ungdomar anmälda när kurserna drog igång i slutet av april, men nu har vi delat upp oss i sex grupper med olika starttider och olika startplatser. Det fungerar jättebra.

Träningen då? Ja, utmaningen blir vad man gör den till.

– MTB är extremt mångsidigt, säger David. En superenkel motionsform eller en avancerad högintensiv, du väljer själv. Cykling ger balans, bra teknik, styrka och kondition. Och dessutom tränar vi på trafikregler och vett och etikett i skogen. Det är inte bara att fara fram hur som helst för då nyttjar vi allemansrätten på fel sätt. Vi är noga med att prata med barnen om att man inte skräpar ner och inte gör åverkan på naturen.

David rekommenderar den som är sugen på äventyr i skogen på två hjul, att ta kontakt med närmsta klubb eller gå med i en cykelgrupp på Facebook. I sociala medier finns gott om tips på appar som uppdateras hela tiden med olika sträckor och spårvisningar.

– Det finns något som passar alla, både nybörjare och mer avancerade cyklister. Och inte minst – MTB-cykling passar extremt bra i coronatider. Det är skitmycket folk i skogen, om det beror på att allt fler vill röra på sig och samtidigt hålla distans till andra, eller ett stort intresse för MTB vet vi förstås inte. Men det är roligt, och vi hoppas att det håller i sig även när samhället återgår till det mer normala framöver.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

MTB passar alla

Fler goda exempel

  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.
  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.