- Fritid och kultur
- Östergötland
Fler lockas till digitala tipspromenader
Söndagarnas populära tipspromenader har strukits ur Korpens program till följd av coronakrisen. Men tråkigheter kan vändas till något bra. Så resonerar Åsa Hjärtstrand och skapar digitala evenemang som både kan bli mer varierade och fler till antalet.
Nog går det väl lika bra att kryssa mellan frågorna i skogen och lämna sina svar i en app med ett enkelt knapptryck, som att kryssa med penna på ett papper tryckt mot promenadkompisens rygg.
– Det viktiga är att folk kommer ut och rör på sig även i coronatider, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef på Korpen Östergötland.
Motala var först ut med den digitala innovationen. Efter klartecken från kommunen har Korpens personal placerat ut QR-koder i motionsspåren. Deltagarna laddar hem en app och registrerar sig. I appen syns var tipspromenaden finns, sedan följer man en tydlig karta.
– Det går bra att börja var som helst på slingan, det måste inte vara från själva starten, säger Åsa. När deltagarna kommer inom en 30 meters radie från den plats där vi lagt ut frågan så kommer den upp i appen.
På klassiskt tipspromenadmanér är upplägget en fråga och fyra svarsalternativ. Bara att kryssa. Resultatet går direkt till Korpen.
– Nu är vi igång i Borensberg, Norrköping, Linköping och Motala och vi hoppas att fler Korpenföreningar nappar och startar upp runt om i länet, fortsätter Åsa. En fördel är att det går att lägga promenaderna på nya platser, och att det inte tar någon tid alls för oss att uppdatera frågorna via datorn. På sikt räknar vi med att kunna lägga fler slingor i varje stad så att det finns att välja på.
En annan fördel är att tipspromenaderna inte är knutna till en viss tidpunkt, såsom söndagar till exempel. Det, i kombination med tekniken, har lockat nya målgrupper som kryssar frågor.
– Det har mest varit äldre personer som gått tipspromenader tidigare, och de fortsätter att vara med, säger Åsa Hjärtstrand. Men nu märker vi att även barnfamiljer och ungdomar laddar ner appen och ger sig ut i skogen. Det är en extra vinst förstås!
Digitala tipspromenaderKorpen Länk till annan webbplats.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Lämna svar på frågorna i en app

Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.