satt-ostergotland-i-rorelse

Fler lockas till digitala tipspromenader

Söndagarnas populära tipspromenader har strukits ur Korpens program till följd av coronakrisen. Men tråkigheter kan vändas till något bra. Så resonerar Åsa Hjärtstrand och skapar digitala evenemang som både kan bli mer varierade och fler till antalet.

Nog går det väl lika bra att kryssa mellan frågorna i skogen och lämna sina svar i en app med ett enkelt knapptryck, som att kryssa med penna på ett papper tryckt mot promenadkompisens rygg.

– Det viktiga är att folk kommer ut och rör på sig även i coronatider, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef på Korpen Östergötland.

Motala var först ut med den digitala innovationen. Efter klartecken från kommunen har Korpens personal placerat ut QR-koder i motionsspåren. Deltagarna laddar hem en app och registrerar sig. I appen syns var tipspromenaden finns, sedan följer man en tydlig karta.

– Det går bra att börja var som helst på slingan, det måste inte vara från själva starten, säger Åsa. När deltagarna kommer inom en 30 meters radie från den plats där vi lagt ut frågan så kommer den upp i appen.

På klassiskt tipspromenadmanér är upplägget en fråga och fyra svarsalternativ. Bara att kryssa. Resultatet går direkt till Korpen.

– Nu är vi igång i Borensberg, Norrköping, Linköping och Motala och vi hoppas att fler Korpenföreningar nappar och startar upp runt om i länet, fortsätter Åsa. En fördel är att det går att lägga promenaderna på nya platser, och att det inte tar någon tid alls för oss att uppdatera frågorna via datorn. På sikt räknar vi med att kunna lägga fler slingor i varje stad så att det finns att välja på.

En annan fördel är att tipspromenaderna inte är knutna till en viss tidpunkt, såsom söndagar till exempel. Det, i kombination med tekniken, har lockat nya målgrupper som kryssar frågor.

– Det har mest varit äldre personer som gått tipspromenader tidigare, och de fortsätter att vara med, säger Åsa Hjärtstrand. Men nu märker vi att även barnfamiljer och ungdomar laddar ner appen och ger sig ut i skogen. Det är en extra vinst förstås!

Digitala tipspromenaderKorpen Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Lämna svar på frågorna i en app

Person i skogen med mobiltelefon i handen

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.