satt-ostergotland-i-rorelse

En utmaning med god hälsa som vinst

Varningsklockorna klämtar allt mer ihärdigt. Skolungdomar rör sig alldeles för lite i vanliga fall, och nu, när studierna sker på distans blir de ännu mer stillasittande. Det fick Matthias Tybåhl, utvecklingslärare på Norrköpings kommun, att skapa #ungchallengenorrköping.

 – Uppdraget går kort och gott ut på att de vuxna i respektive förening skickar en uppmaning till sina ungdomar om att utföra en övning. Vad som helst egentligen, som ger lite flås och motion. Övningen ska spelas in och taggas med #ungchallengenorrköping på Instagram.

Ett flertal har redan nappat. Ett gäng hockeyspelare i Vita hästen gör burpees, boxningsklubben NBK kör ett fyspass med samarbetsövningar på distans och konståkningsföreningen hoppar rep.

– Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, säger Matthias Tybåhl. Och eftersom situationen med Corona har förändrat vardagen för alla så blir det här en än viktigare fråga. Eleverna sitter hemma, ofta ensamma och med stora skoluppgifter som kräver mycket tid. I vanliga fall kanske de går eller cyklar till skolan, rör sig på raster och träffar kompisar på fritiden, men nu har nästan all naturlig vardagsmotion plockats bort.

Som utvecklingslärare i Norrköpings kommun har de till uppgift att stötta lärare och pedagoger att i sin tur hjälpa eleverna.Så växte #ungchallengenorrköping fram. Att synas i sociala medier ligger i tiden förstås, och att ta hjälp av idrottsföreningar är ett säkert grepp.

– Vi hoppas att allt fler hänger på efter hand. Det vore roligt om det kunde bli en bank på Instagram, med goda exempel på vad man kan göra för att röra på sig, säger Matthias Tybåhl.

Vad vinner man då? Ja, det är enkelt och bra.

– Man får en jäkligt god hälsa och en bra chans till en kropp som håller i längden. Bättre vinst finns inte!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

#ungchallengenorrköping

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.