satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

En utmaning med god hälsa som vinst

Varningsklockorna klämtar allt mer ihärdigt. Skolungdomar rör sig alldeles för lite i vanliga fall, och nu, när studierna sker på distans blir de ännu mer stillasittande. Det fick Matthias Tybåhl, utvecklingslärare på Norrköpings kommun, att skapa #ungchallengenorrköping.

 – Uppdraget går kort och gott ut på att de vuxna i respektive förening skickar en uppmaning till sina ungdomar om att utföra en övning. Vad som helst egentligen, som ger lite flås och motion. Övningen ska spelas in och taggas med #ungchallengenorrköping på Instagram.

Ett flertal har redan nappat. Ett gäng hockeyspelare i Vita hästen gör burpees, boxningsklubben NBK kör ett fyspass med samarbetsövningar på distans och konståkningsföreningen hoppar rep.

– Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, säger Matthias Tybåhl. Och eftersom situationen med Corona har förändrat vardagen för alla så blir det här en än viktigare fråga. Eleverna sitter hemma, ofta ensamma och med stora skoluppgifter som kräver mycket tid. I vanliga fall kanske de går eller cyklar till skolan, rör sig på raster och träffar kompisar på fritiden, men nu har nästan all naturlig vardagsmotion plockats bort.

Som utvecklingslärare i Norrköpings kommun har de till uppgift att stötta lärare och pedagoger att i sin tur hjälpa eleverna.Så växte #ungchallengenorrköping fram. Att synas i sociala medier ligger i tiden förstås, och att ta hjälp av idrottsföreningar är ett säkert grepp.

– Vi hoppas att allt fler hänger på efter hand. Det vore roligt om det kunde bli en bank på Instagram, med goda exempel på vad man kan göra för att röra på sig, säger Matthias Tybåhl.

Vad vinner man då? Ja, det är enkelt och bra.

– Man får en jäkligt god hälsa och en bra chans till en kropp som håller i längden. Bättre vinst finns inte!

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

#ungchallengenorrköping

Fler goda exempel

 • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

  I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
 • Digital ledsagning underlättar träning

  Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
 • Activate lockar till rörelse och gemenskap

  Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
 • "Lev livet som vore det en vandringsled"

  Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
 • Life in motion – en dag som påverkar

  En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
 • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

  – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.