satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Senioriterna dansar linedance för äldre

Det är så viktigt att de äldre får komma ut och får möjlighet att röra på sig. Det skulle behövas mycket mer! När vi kommer och dansar för de äldre, och de får testa, så märken vi vilken skillnad det gör.

Det säger Bibbi Laestadius, en av medlemmarna i Senioriterna, en linedancegrupp på nio personer, som åker runt och har dansuppvisningar och prova-på på olika äldreboenden i Linköping.

– På de ställen där de boende vill och kan prova så dansar vi tillsammans. Det är väldigt uppskattat, berättar Bibbi.

Gruppen startades för sex år sedan och förfrågningarna ökar stadigt. De flesta veckor består av två träningstillfällen och en uppvisning.

– Vi har femton olika danser som vi kör på uppvisningarna. Linedance innehåller 160 olika stegkombinationer, så det gäller att hänga med och vara pigg både i benen och hjärnan, skrattar Bibbi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Senioriterna in action

Sex personer som dansar linedance på ett äldreboende

Fler goda exempel

 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
 • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

  När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.
 • Aktiv gemenskap skapar god hälsa

  En aktiv tillvaro, med meningsfulla saker att göra, gärna tillsammans med andra. Det får oss att må bra. Nu pågår initiativet ”ABC för god psykisk hälsa” i Östergötland, i syfte att uppmuntra personer över 65 år att söka sig till aktiviteter och social gemenskap.
 • Lättare träning lika bra som högintensiv under cancerbehandling

  Att träna under cancerbehandling är bra – och det spelar ingen roll om patienterna tränar högintensivt eller på en lite lättare nivå. Det visar resultaten från Phys-Can där 80 östgötar varit med. – Det räcker att hålla igång på en låg/måttlig nivå, det känns skönt att kunna säga det, säger professor Sussanne Börjeson vid Linköpings universitet.
 • Centrumchefen för Primärvårdscentrum lever som hon lär

  Det kan inte nog understrykas hur nyttigt det är att vi rör på oss. En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att förmedla det till patienterna. – Min förhoppning är att inom tio år se en välbemannad primärvård där arbetet med att hjälpa folk med livsstilsförändringar är lika viktigt som att behandla sjuka.