satt-ostergotland-i-rorelse

Senioriterna dansar linedance för äldre

Det är så viktigt att de äldre får komma ut och får möjlighet att röra på sig. Det skulle behövas mycket mer! När vi kommer och dansar för de äldre, och de får testa, så märken vi vilken skillnad det gör.

Det säger Bibbi Laestadius, en av medlemmarna i Senioriterna, en linedancegrupp på nio personer, som åker runt och har dansuppvisningar och prova-på på olika äldreboenden i Linköping.

– På de ställen där de boende vill och kan prova så dansar vi tillsammans. Det är väldigt uppskattat, berättar Bibbi.

Gruppen startades för sex år sedan och förfrågningarna ökar stadigt. De flesta veckor består av två träningstillfällen och en uppvisning.

– Vi har femton olika danser som vi kör på uppvisningarna. Linedance innehåller 160 olika stegkombinationer, så det gäller att hänga med och vara pigg både i benen och hjärnan, skrattar Bibbi.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senioriterna in action

Sex personer som dansar linedance på ett äldreboende

Fler goda exempel

 • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

  FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
 • Träning är lika bra som medicin

  Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
 • Hälsan i centrum i nyttig kurs

  – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
 • Tydligt budskap från nya direktören

  ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
 • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

  Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
 • Det finns ingen åldersgräns för en boll

  – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.