satt-ostergotland-i-rorelse

Region Östergötland

Sätt Östergötland i rörelse

Fritidsbanken blev Årets Peppare

Vi är glada för att Fritidsbanken fick priset av Generation Pep för att det sätter fokus på hur vi kan få fler att röra på sig och vara aktiva. Att det blev just Fritidsbanken är inte alls förvånade. Konceptet är genialt och ligger helt i tiden med smart återbruk.

Det säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands idrottsförbund, som är huvudman för Östergötlands Fritidsbank Länk till annan webbplats. som ligger i Klockaretorpet. Fritidsbanken ingår i ett samarbete som Östergötlands idrottsförbund har med Norrköpings kommun,  Norrköpings Idrottsförbund och Hyresbostäder.

– Vi vet att fler kommuner är på gång och jobbar med förutsättningarna för att öppna fler. Förhoppningen är att vi inom några år har en Fritidsbank i alla tretton kommunerna, berättar Kristin.

Juryns motivering till varför Fritidsbanken fick priset Årets Peppare 2020:

Med stort engagemang och en tydlig målbild har dom på några år blivit en naturlig del i människors vardag och en kraft som gör skillnad i samhället.Deras engagemang bidrar till att öka förutsättningarna för en jämlik hälsa och till att fler hittar till rörelseglädje.Genom nära samarbete med det lokala föreningslivet får nya grupper möjlighet att hitta till olika idrottsföreningar på ett naturligt sätt.Tack vare en dröm om att göra skillnad, föds idag nya drömmar runt om i hela vårt land.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Senast uppdaterad

Rullande fritidsbank

Två personer som håller i varsin innebandyklubba och framför ligger andra fritidsredskap

Fler goda exempel

  • Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen

    I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.
  • Digital ledsagning underlättar träning

    Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.
  • Activate lockar till rörelse och gemenskap

    Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.
  • "Lev livet som vore det en vandringsled"

    Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.
  • Life in motion – en dag som påverkar

    En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.
  • Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

    – Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.