satt-ostergotland-i-rorelse

Fritidsbanken blev Årets Peppare

Vi är glada för att Fritidsbanken fick priset av Generation Pep för att det sätter fokus på hur vi kan få fler att röra på sig och vara aktiva. Att det blev just Fritidsbanken är inte alls förvånade. Konceptet är genialt och ligger helt i tiden med smart återbruk.

Det säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands idrottsförbund, som är huvudman för Östergötlands Fritidsbank Länk till annan webbplats. som ligger i Klockaretorpet. Fritidsbanken ingår i ett samarbete som Östergötlands idrottsförbund har med Norrköpings kommun,  Norrköpings Idrottsförbund och Hyresbostäder.

– Vi vet att fler kommuner är på gång och jobbar med förutsättningarna för att öppna fler. Förhoppningen är att vi inom några år har en Fritidsbank i alla tretton kommunerna, berättar Kristin.

Juryns motivering till varför Fritidsbanken fick priset Årets Peppare 2020:

Med stort engagemang och en tydlig målbild har dom på några år blivit en naturlig del i människors vardag och en kraft som gör skillnad i samhället.Deras engagemang bidrar till att öka förutsättningarna för en jämlik hälsa och till att fler hittar till rörelseglädje.Genom nära samarbete med det lokala föreningslivet får nya grupper möjlighet att hitta till olika idrottsföreningar på ett naturligt sätt.Tack vare en dröm om att göra skillnad, föds idag nya drömmar runt om i hela vårt land.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Rullande fritidsbank

Två personer som håller i varsin innebandyklubba och framför ligger andra fritidsredskap

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.