satt-ostergotland-i-rorelse

På Funkis får både barn och vuxna vara sig själva

Många föräldrar och barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar blir av olika anledningar isolerade. Funkis är en anpassad mötesplats där barn och föräldrar kan träffas, leka och umgås utan krav, och det är uppenbart ett stort behov av det.

Initiativet Funkis Länk till annan webbplats. kommer från Mattias och Annika Ryberg som själva har barn med funktionsnedsättning. De skickade ut en enkät på facebook för att kolla intresset för en mötesplats. Svaret var tydligt, många efterfrågade detta och saknade något liknande.

– Enkäten visade att få barn hade en kompis och 60 procent av föräldrarna hade varit sjukskrivna på grund av barnens funktionsnedsättning. Vi kom fram till att vi ville skapa en plats för att ändra på det här, berättar Mattias.

De skrev en ansökan till Allmänna arvsfonden och beskrev sin idé om en mötes- och lekplats för både barn och vuxna. Platsen skulle inbjuda till rörelse och vara anpassad efter de speciella behov som barn med npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) kan ha, och med möjlighet för familjerna att både umgås med sina barn på ett roligare sätt, och umgås med andra familjer.

Ansökan blev godkänd, och Funkis föddes 1 maj 2019 i Vallastaden.

– Vi har fått möbler sponsrade från IKEA Linköping, och anpassat lokalerna genom att ha lugna, jordnära färger och mycket ljuddämpning. Det finns också ett lugnt rum som man kan gå in i om det blir för mycket intryck, vill läsa en bok eller testa tyngdtäcke.

Att besöka Funkis med sitt barn går till så att man bokar ett lekpass på deras webbsida. På det sättet används lokalerna optimalt, och alla har möjlighet att vara med. Det får inte vara fler än sex barn på varje lekpass, för att det inte ska bli för mycket intryck, utan vara en positiv upplevelse för alla.

Det erbjuds också fika, vilket är mycket uppskattat. I dagsläget är det 114 familjer som blivit medlemmar, och ungefär 158 barn som registrerat sig till Funkis. Intresset ökar hela tiden. Funkis erbjuder även rörelseaktiviteter till föräldrarna, för att de ska få träffas och få ökat välmående.

– Vi har erbjudit ridning, dans och att få testa lite olika sporter. Intresset ha hittills varit stort och platserna har gått åt snabbt, så det här är något som vi kommer utveckla mer efterhand.

Medlen från Arvsfonden räcker till 2021. Under februari i år kommer Funkis även starta en öppen förskola för barn 0-6 år med funktionsnedsättning. Det viktigaste med Funkis är att vara en kravlös plats för både föräldrar och barn.

– Här blir ingen utstirrad eller kritiserad. Alla kan slappna av och bara leka och umgås. Många föräldrar har berättat för oss att de blivit mer öppna med barnets diagnos inför andra, sedan de började komma till Funkis. Det gör såklart stor skillnad, avslutar Anjelica.


Fakta om Funkis

Startade 2019 med medel från Allmänna Arvsfonden.
Drivs av KFUM Linköping.
Enda helt anpassade platsen i Sverige som vänder sig till barn med NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) och deras föräldrar.
Har öppet alla dagar hela året – endast stängt fyra dagar per år.
Har öppet vardagar 12:00-17:00 och på helgerna 9:00-16:30.

https://www.kfum-funkis.se/ Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Anpassat för barn

Fler goda exempel

 • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

  Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
 • Träning fungerar på alla språk

  Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
 • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

  I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
 • ”Det är våra ungar det handlar om!”

  Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
 • Landsbygdens föreningar förenar

  Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
 • Bara fördelar med gåfotboll

  Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.