- Fritid och kultur
- Barn 0-17 år
- Linköping
På Funkis får både barn och vuxna vara sig själva
Många föräldrar och barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar blir av olika anledningar isolerade. Funkis är en anpassad mötesplats där barn och föräldrar kan träffas, leka och umgås utan krav, och det är uppenbart ett stort behov av det.
Initiativet Funkis Länk till annan webbplats. kommer från Mattias och Annika Ryberg som själva har barn med funktionsnedsättning. De skickade ut en enkät på facebook för att kolla intresset för en mötesplats. Svaret var tydligt, många efterfrågade detta och saknade något liknande.
– Enkäten visade att få barn hade en kompis och 60 procent av föräldrarna hade varit sjukskrivna på grund av barnens funktionsnedsättning. Vi kom fram till att vi ville skapa en plats för att ändra på det här, berättar Mattias.
De skrev en ansökan till Allmänna arvsfonden och beskrev sin idé om en mötes- och lekplats för både barn och vuxna. Platsen skulle inbjuda till rörelse och vara anpassad efter de speciella behov som barn med npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) kan ha, och med möjlighet för familjerna att både umgås med sina barn på ett roligare sätt, och umgås med andra familjer.
Ansökan blev godkänd, och Funkis föddes 1 maj 2019 i Vallastaden.
– Vi har fått möbler sponsrade från IKEA Linköping, och anpassat lokalerna genom att ha lugna, jordnära färger och mycket ljuddämpning. Det finns också ett lugnt rum som man kan gå in i om det blir för mycket intryck, vill läsa en bok eller testa tyngdtäcke.
Att besöka Funkis med sitt barn går till så att man bokar ett lekpass på deras webbsida. På det sättet används lokalerna optimalt, och alla har möjlighet att vara med. Det får inte vara fler än sex barn på varje lekpass, för att det inte ska bli för mycket intryck, utan vara en positiv upplevelse för alla.
Det erbjuds också fika, vilket är mycket uppskattat. I dagsläget är det 114 familjer som blivit medlemmar, och ungefär 158 barn som registrerat sig till Funkis. Intresset ökar hela tiden. Funkis erbjuder även rörelseaktiviteter till föräldrarna, för att de ska få träffas och få ökat välmående.
– Vi har erbjudit ridning, dans och att få testa lite olika sporter. Intresset ha hittills varit stort och platserna har gått åt snabbt, så det här är något som vi kommer utveckla mer efterhand.
Medlen från Arvsfonden räcker till 2021. Under februari i år kommer Funkis även starta en öppen förskola för barn 0-6 år med funktionsnedsättning. Det viktigaste med Funkis är att vara en kravlös plats för både föräldrar och barn.
– Här blir ingen utstirrad eller kritiserad. Alla kan slappna av och bara leka och umgås. Många föräldrar har berättat för oss att de blivit mer öppna med barnets diagnos inför andra, sedan de började komma till Funkis. Det gör såklart stor skillnad, avslutar Anjelica.
Fakta om Funkis
Startade 2019 med medel från Allmänna Arvsfonden.
Drivs av KFUM Linköping.
Enda helt anpassade platsen i Sverige som vänder sig till barn med NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) och deras föräldrar.
Har öppet alla dagar hela året – endast stängt fyra dagar per år.
Har öppet vardagar 12:00-17:00 och på helgerna 9:00-16:30.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Senast uppdaterad
Anpassat för barn

Fler goda exempel
Brokind – det lilla samhället med den stora föreningen
I det lilla samhället Brokind utanför Linköping bor det drygt 520 personer. Av dem är 507 medlemmar i Brokinds IF. En förening som växt från fyra till tio sektioner på tre år. Nyligen fick föreningen Linköpings kommuns pris på Topp100-galan.Digital ledsagning underlättar träning
Tekniken är fantastisk, men den kan inte ersätta den mänskliga hjälpen. Kombinationen däremot, kan skapa förutsättningar för personer med synnedsättning att röra på sig på mer lika villkor som andra.Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans."Lev livet som vore det en vandringsled"
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig idrotten är – inte bara för kroppen utan också för social samvaro med mycket glädje och värme.Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
– Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig! Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet.