satt-ostergotland-i-rorelse

Röster från The Active day

– För oss handlar det väldigt mycket om det vardagsnära friluftslivet. På Folkhälsomyndigheten prioriterar vi inte att få fler att vandra i Sarek, eftersom det endast är några få som får del av det. Men om vi kan få fler att ha tillgång till skog i närheten där du bor så kan det påverka folkhälsan positivt, säger Kajsa Mickelson, Folkhälsomyndigheten.

– Naturen har både psykiska och fysiska fördelar som vi skulle vilja att fler fick ta del av. Ett av de största problemen i folkhälsan idag är den psykiska ohälsan och ett ökat stillasittande framförallt bland unga, och en ökad tillgång till ett aktivt friluftsliv skulle kunna påverka den situationen, säger Kajsa.

– Urbaniseringen är en annan trend som utmanar oss eftersom det finns många fördelar med att fler kan bo på samma yta. Samtidigt vill vi inte att urbaniseringen stjäl delar av det friluftsliv och skogsparkområden som finns i tätorten, så där måste vi tänka klokt, säger Kajsa.

Vad kan The Active day bidra med?

– Hela folkhälsopolitiken bygger på ett tvärsektoriellt tänkande. Ingen aktör kan ensam lösa folkhälsoproblemen som vi har, utan vi måste alla hjälpas åt där vi befinner oss. En sådan här dag är ett utmärkt sätt att mötas och bättre förstå varandra och tillsammans hitta vägar framåt för att samverka.

– Vårt mål handlar om att koppla friluftsliv till folkhälsa och till exempel se på friluftsliv som en arena för fysisk aktivitet. Det hoppas vi att fler ska ta till sig i sin planering när de handlägger friluftsområden, avslutar Kajsa Mickelsson.

– Målet med dagen för oss är att vi ska kunna få idéer och input från de här övningarna och att vi ska kunna använda något av det konkret i hälso- och sjukvården, säger Robin Jarl från Fysioterspeuterna.

— Vårt fokus ligger på barn unga och att komma in tidigt så där hoppas jag att vi kan få fler idéer. Vi vet ju att fysisk aktivitet även påverkar den mentala hälsan så där har vi mycket att vinna, fortsätter Robin.

Maja Björkebäck och Lisa Bergström kommer från Utbildningsförvaltningen och Kultur-och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun.

– Det har varit en intensiv dag! Jag tycker att vi kunde ha ställt upp några gånger eftersom även vi behöver röra på oss, säger Maja glatt.

– I Jönköping har vi en plan för idrott och en plan för friluftsliv så där har vi krokat arm och försöker arbeta mer gemensamt. Den här dagen tänkte vi använda just för att få inspiration och idéer till hur det samarbetet kan utvecklas, säger Lisa.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Besök från Folkhälsomyndigheten

Kajsa Mickelsson, från Folkhälsomyndigheten besöker The Active day i rollen som en av problemägarna och är där för att bevaka ämnet friluftsliv för bättre folkhälsa.

Fler goda exempel

  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!
  • Landsbygdens föreningar förenar

    Idrotten är en engagerande kraft. Inte minst på landsbygden där föreningen kan vara ett nav i den sociala samvaron. Västra Harg är ett lysande exempel och medlemmarna berättade om verksamheten när RF-Sisu och Länsstyrelsen kallade till årets upplaga av Idrottens dag.
  • Bara fördelar med gåfotboll

    Vilken är den största gemensamma nämnaren mellan idrottsföreningar och pensionärsföreningar i Sverige? Just det – gåfotboll. Den snabbast växande idrotten i landet just nu.