- Arbete och försörjning
- Östergötland
- Linköping
Inför The Active day: Hur ser vårt samhälle ut om 30 år?
Hur ser vårt samhälle ut om 30 år? Ingen kan veta förstås, men säkert är i alla fall att tekniken har gått framåt och skapat mer tid åt människorna. Varför inte använda den till träning och rörelse?
Den första frågan ställs av Frida Kargle, konsult på Sweco. Under den rubriken kommer hon att prata i sitt föredrag på Active Day, som är ett inslag under Innovation Week i Linköping i början av november.
I höstas fick Sweco i uppdrag av Richertska forskningsstiftelsen att göra en framtidsstudie om hur Sverige kan se ut om 30 år. Frida samlade tio experter i olika områden, till exempel arkitektur, transportfrågor och demografiska frågor, tillsammans med en 16-årig tjej som representerade ungdomar som inte börjat arbeta än, samt en konstnär som fritt fick illustrera projektet.
– Vi kom fram till två scenarion, säger Frida. I det ena ser vi en tydlig urbanisering där vi flyttar in till de större städerna och lever tillsammans. I det andra avstannar urbaniseringen till följd av digitaliseringen som gör att vi inte behöver vara närvarande på våra jobb i samma utsträckning. Vi lär oss istället att se värdet och njuta av hela vårt land.
I båda fallen har klimatfrågor och demokrati tagits om hand på ett ansvarsfullt sätt. Allra mest påverkas dock utvecklingen av digitalisering och artificiell intelligens.
– Den kommer att ha verkan på vårt levnadssätt, säger Frida. Inte minst när smarta maskiner tar över allt fler av våra monotona arbetsuppgifter. Frågan är hur vi använder tiden som blir över? Vi lär förmodligen inte känna oss mindre stressade om vi inte aktivt agerar för att ändra på det.
– Våra grundläggande behov kommer alltid att vara de samma, men vi kan lära oss att värdera kreativitet, inre lugn, hälsa och gemenskap på ett bättre sätt än i dag.
Publicerat: 31 januari, 2017Textansvarig: Sofie Drake af HagelsrumFaktaansvarig: Matti Leijon
Publicerad
Fler goda exempel
Det här problemet måste angripas!
Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.Friskvård är ett bidrag till välmående
Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.Jakten på klimatsmarta aktiviteter
Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.Variation i arbetet motverkar ohälsa
Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.Josip jobbar sig till kondition och muskler
Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan
200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.