satt-ostergotland-i-rorelse

Jakten på klimatsmarta aktiviteter

Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.

Bara fantasin sätter gränser för alla de kloka idéer som vuxit fram under kampanjen Aktivitetsjakten.

– Det är jätteroligt, säger Milian Nelzén, utvecklingsledare vid Energikontoret på Hållbarhetsavdelningen i Region Östergötland. Vi har fått in en massa bra förslag och alla som varit med verkar dessutom sugna på att delta i kampanjen nästa år igen.

Minska biltransporter

Milian Nelzén är initiativtagare till Aktivitetsjakten. Han skapade den för att uppmärksamma den Europeiska mobilitetsveckan (16-22 september varje år) inom projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Rena resans mål är att hjälpa kommuninvånare i östra Mellansverige att minska den klimatpåverkan som orsakas av transporter. Kampanjen Aktivitetsjakten har riktats till skolklasser och arbetsplatser i Östergötland.

– Jag fick inspiration från Energikontot Norra Småland som tidigare år genomfört en liknande kampanj, säger Milian. Målet med Aktivitetsjakten är att genom en rolig utmaning uppmuntra till mer hållbara transporter och mer rörelse i vardagen. Vi vet ju att det är hälsosamt att röra på sig, och därtill mer ekonomiskt och mer miljömässigt fördelaktigt att undvika bilen, speciellt på de sträckor som är under milen.

Kryssa i kort

Milian har skapat ett kort som varje deltagande arbetsplats eller klass får. På kortet finns 25 rutor med förslag på aktiviteter som ska prickas av under kampanjtiden. Det kan vara allt från ”hjälp en kompis med något” för de lite yngre deltagarna till ”ha ett promenadmöte” eller ”cykla till och från jobbet” för de som arbetar.

– Det kan vara tufft för folk att ändra beteende. Ett sätt är att få dem att testa och själva inse att vissa vardagsförändringar inte är så svåra att genomföra, säger Milian.

Hans egen enhet på Energikontoret har haft ett lag med i Aktivitetsjakten. Själv inser Milian att det blir mycket stillasittande under arbetsdagen och en aktivitet som har hjälpt honom är att röra på sig minst fem minuter varje timma.

– Jag har stått upp, bytt arbetsställning och haft stående möten, det är ju nyttigt, men man behöver påminnas. Mitt tips är att sätta en timer på telefonen eller datorn som plingar till varje gång det är dags att röra på sig.

Konkret och tydligt

Flera skolor i länet har varit med i jakten på klimatsmarta aktiviteter. Bland andra Blåklintsskolan i Mjölby.

– Det har fungerat jättebra och korten gör att allt blir konkret och tydligt, säger Maria Hammarlund, lärare i årskurs ett. Vi har pratat om gröna påsen och att det är viktigt att äta upp sin mat, vi har diskuterat olika sätt att röra sig på rasterna och testat lite nya aktiviteter och vi har vi har funderat över hur man kan hjälpa en kompis i olika sammanhang.

– Eleverna på lågstadiet är mottagliga för de här ämnena och det är tacksamt att jobba med dem.

Smart för kropp och miljö

Aktivitetsjakten och Mobilitetsveckan är över för i år. Kvar finns en massa bra förslag på olika sätt att minska resor med bil och få till mer rörelse i vardagen. Milian Nelzén kommer nu att sammanställa resultaten för att kunna genomföra en ännu bättre Aktivitetsjakt nästa år.

Under tiden fortsätter arbetet med Rena resan. Projektet stöds av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av samverkanspartnerna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst och pågår till år 2023. Målet är att fler då ska välja bort bilen och istället promenera, cykla eller färdas kollektivt. En lång men viktig resa.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Tips från deltagarna i Aktivitetsjakten 2021 för att röra på sig mer: 

  • Prioritera och unna dig själv en stund för fysisk aktivitet varje dag och planera in det som en naturlig del i vardagen. Dagliga promenader duger gott, bättre att göra något varje dag än inget alls.
  • Använda Paus-IT på datorn.
  • Kom överens med någon annan att träna tillsammans. Till exempel genom att bjud med en kollega/granne/vän att följa med på promenad en gång i veckan.
  • Utmana varandra, exempelvis stegtävlingar etc.
  • Att ha något mål att nå emot, till exempel en springtävling eller att kunna stå på huvudet.
  • Att själv vara aktiverad i en förening.
  • Rör på sig på ett sätt som man tycker är roligt.
  • Bestämma sig för att ta en lunchpromenad eller telefonsamtal under promenad varannan dag.
  • Cykla eller gå till närmaste mataffären så ofta du kan, ta med barnen/sambon så kan ni prata under tiden.
  • Var en förebild för andra.

Aktivitetsjakt i Östergötland

Milian Nelzén, utvecklingsledare vid Energikontoret på Hållbarhetsavdelningen i Region Östergötland, har skapat Aktivitetsjakten. Skolor och arbetsplatser i länet har varit med och prickat av aktiviteterna på korten.

Grön text på vit botten där det står Rena Resan Fossilfritt 2030

Fler goda exempel

  • Det här problemet måste angripas!

    Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
  • Friskvård är ett bidrag till välmående

    Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
  • Variation i arbetet motverkar ohälsa

    Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
  • Josip jobbar sig till kondition och muskler

    Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
  • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

    200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.
  • Inför The Active day: Träna dig till lycka i ett psykologiskt gym

    Föreställ dig ett psykologiskt gym med 500 olika övningar som hjälper dig att bli lyckligare. Det ska Oskar Henrikson, grundare av Psykologifabriken, inte bara prata om i sitt föredrag på Active Day, utan också låta åhörarna testa.