satt-ostergotland-i-rorelse

Josip jobbar sig till kondition och muskler

Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb.
– Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.

Varje morgon lastar Josip Ivicevic sin stora cykel. Den består av två stora skåp som rymmer en kubik vardera. Visserligen är cykeln eldriven, men den kräver ändå sin man eller kvinna för att föras framåt. Trampar man inte så stannar cykeln, trots eldriften.

– Det kan vara ganska tungt på mornarna när skåpen är fulla av varor, säger Josip.

Sex timmar kör han omkring i Linköping, varje dag. Oavsett väder. På vintern byter han till dubbdäck. Och han har blivit ett uppskattat inslag i stadskärnan.

– Jag blir ofta stannad av folk som vill prata om cykeln, och jag blir nog fotad ett tiotal gånger varje dag.

Cykeln är den första i Sverige i sitt slag för Schenker, berättar Anders Nilsson, distriktschef på Schenker.

– Vi har fler cyklar i Europa. Totalt finns ett hundratal, varav 50 i Frankrike. Det är ett smart sätt att ta sig fram och för vår del är det ett led i vårt miljöarbete.

Ja, visst är det smart. Josip snirklar sig in där bilar inte kan nå och tar sig ändra fram till dörren vart han än ska. Allt utan att släppa ut en enda miljöfarlig partikel.

– Det är ett roligt projekt att jobba med, fortsätter Anders Nilsson. Många vill prata med oss och vi har uppmärksammats i media.

Till och med Sveriges riksdag har varit på besök, när de hade en delegation från Trafikutskottet i Linköping fick vi vara med och visa cykeln. – Nu kikar vi på i vilka fler städer det kan passa att transportera varor så här. Schenker finns ju på många platser.

Och mitt i allt det smarta med framkomlighet och miljövänlighet kommer hälsoperspektivet som ett extra plus. Josip Ivicevic gillar att cykla även privat, men att röra sig så här mycket på arbetstid har gjort honom extra gott.

– Jag har ökat muskelmassan men gått ner i klädstorlek. För att inte tala om konditionen. Den är mycket bättre nu!

Text: Anna Lindén
Foto: DB Schenker 

Unik cykel

En person cyklar på en special-cykel med två stora skåp baktill.

Fler goda exempel

 • Det här problemet måste angripas!

  Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
 • Friskvård är ett bidrag till välmående

  Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
 • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

  Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
 • Variation i arbetet motverkar ohälsa

  Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
 • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

  200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.
 • Inför The Active day: Träna dig till lycka i ett psykologiskt gym

  Föreställ dig ett psykologiskt gym med 500 olika övningar som hjälper dig att bli lyckligare. Det ska Oskar Henrikson, grundare av Psykologifabriken, inte bara prata om i sitt föredrag på Active Day, utan också låta åhörarna testa.